Læsetid: 3 min.

SF's Vigsø Bagge: De bliver pulet i røven

SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge forstår godt, at retorikken i prostitutionsdebatten kan virke voldsom. Men sådan må det nødvendigvis være, når man skal beskrive nogle af de ting, der foregår i miljøet, mener hun
9. juli 2011

Pernille Vigsø Bagge (SF) kan godt forstå, at retorikere ikke er imponerede over debatten for og imod et forbud imod køb af sex.

»Jeg er enig i, at debatten er følelsesladet. For mig er politik i høj grad følelser. Men jeg mener selv, at jeg argumenterer sagligt for mine pointer.«

I det debatindlæg, du sendte til os, har du skrevet, at prostituerede bliver 'pulet i røven'. Hvorfor bruge sådan et udtryk?

»Det er nok for at understrege, hvad det er, der foregår i en sexhandel.«

Kunne man ikke formulere det anderledes?

»Man kunne da godt skrive penetration i rectum. Det kunne man sagtens. Men det er nok også for at ramme en tone, der er folkeligt frem for en, der er alt for akademisk.«

Hvorfor er det vigtigt, at det er 'i røven'?

»Det er nok, fordi jeg er blevet kaldt nypuritansk og bornert i jeres spalter. Derfor synes jeg også, det er sjovt, at I har redigeret det ud. For Information har været med til at skrive, at SF's forbudspolitik er nypuritansk. Så synes jeg, at det er påfaldende, at det her så åbenbart er for bramfrit,« siger Pernille Vigsø Bagge og henviser til, at Information havde ændret det til 'pule' i den endelige tekst.

Hårdt liv, hårdt sprog

Der er vel også kunder, der køber noget andet end analsex hos en prostitueret?

»Så jeg skulle have lavet en liste over alle ydelser?«

Det er mere, hvorfor det med røven skal med?

»Altså, jeg forstår godt kritikken. Og det virker også meget voldsomt. Men hvis man har været rundt og set det rå miljø og den tone, der er der, så føler man måske også trang til at afspejle det i de debatindlæg, der handler om temaet. Det er jo ikke forhold i dagsinstitutioner, vi diskuterer. Der ville jeg ikke skrive 'tørre skrigende møgunger i røven, når de har skidt', fordi det svarer slet ikke til det diskuterede tema.«

Så du vil ikke bruge lige så voldsomme ord i debat om daginstitutioner?

»Nej, det ville jeg ikke. Prostitutionsdebatten handler om nogle af de mest udsatte mennesker i vores samfund. Deres vilkår er så hårde, at det også kræver et hårdt sprog at tale om det. Måske er det også, fordi der har været en tendens til, at andre har glorificeret prostitution, og derfor mener jeg, det er nødvendigt at skrive, hvad der i virkeligheden foregår. Det er ikke blid erotica på strandkanten ved Bagsværd Sø, det handler om. Det er prostitution i skjulte miljøer, hvor folk bliver pulet i røven for en 500-lap. Det er dét, der foregår,« siger Pernille Vigsø Bagge, som henviser til, at flere af debattørerne fra den modsatte fløj burger ekstremt neutrale ord som 'sexarbejder' og 'omsorgsydelse'.

Nærmest lykkelig

Du bruger udtrykket 'den lykkelige luder'. Kan du komme med eksempler på nogle, der siger, at ludere er lykkelige?

»Susanne Møller fra Sexarbejdernes Interesseorganisation har sagt, at hun er glad for sit job. Det kan godt være, at hun ikke har sagt 'lykkelig luder', men hun har flere steder sagt, at hun elsker sit job. Det kan også være, at hun har det sådan. Men jeg tager hensyn til dem, der ikke har det godt.«

Retorikerne mener, at den slags figurer er uheldige for debatten . Hvad siger du?

»Det kan godt være, at det er en uheldig måde at debattere på. Jeg tror bare, at den her debat er kompliceret. Man er nødt til at vide noget om det,« siger Pernille Vigsø Bagge og tilføjer:

»Den er meget grim, den her debat. Det er nok også derfor, de retorikere vender sig imod den. Jeg kan huske første gang, sexologen Vivi Hollænder kaldte mig for en 'nypuritansk feministisk snerpe'. Der tænkte jeg: 'nu sker der et skred i den her debat'. Og det har måske også været svært for mig at komme ud af og væk fra det. Det skal jeg gerne anerkende.«

Var det ikke oplagt, hvis du som politiker gik forrest og debatterede helt nøgternt, så borgerne får det bedst mulige grundlag for at tage stilling?

»Jeg er sat i verden for at fortælle SF's holdninger, og det mener jeg, at jeg gør rimelig nøgternt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Madsen

Skal det virkelig skæres ud i pap det her?

De prostituerede bliver jo netop Taget/pulet i røven i helt bogstavelig forstand. men også i overført betydning bla i denne deabt hvor akademikere sidder og diskutere abstrakte begreber som frihed puritanisme feminisme og pis mig i øret, medens kvinder ligger mishandlede tilbage i en pøl af urin narko og bristede illusioner.

Per Holm Knudsen

Selverkendelse er vist ikke PVBs største dyd, og saglighed er ikke noget, hun blot kommer i nærheden af. Et par saglige og præcise betegnelser for PVBs argumentationsnivo er "ultramoralist" og "forbudssocialist".

Per Holm Knudsen

Hvad er problemet med at blive "pulet i røven"? Det er jo en udbredt svangerskabsforebyggende foranstaltning i mange samfund. Og masser af mennesker nyder faktisk den form for seksuelle lege.

Åh nej endnu en debat om "tonen i debatten". Har vi ikke snart haft nok af den slags?

For mig at se er hovedproblemet, at store dele af prostitutionsdebatten ikke forholder sig ret meget til virkeligheden.

SFI har netop på bestilling lavet en kortlægning af omfanget af prostitution i Danmark, og sigende nok var flere forbudstilhængere straks ude og afvise rapportens konklusioner, fordi de ikke levede op til deres forudindtagne holdninger.

Det er f.eks. ganske almindeligt, at alle udenlandske prostituerede defineres som "handlede kvinder", og at det dermed fuldstændig overses, at kvinder fra fattige lande har en indlysende økonomisk fordel og dermed også et indlysende motiv til FRIVILLIGT at arbejde som prostituerede i mere velhavende lande, HVOR DE KAN TJENE FLERE PENGE PÅ DERES ERHVERV.

Dette er jo ikke spor anderledes end, at man også kan tjene flere penge ved at drive en thailandsk restaurant i Danmark, hvor der er et købestærkt publikum, frem for at drive den samme restaurant i det fattige nordthailand.

Grænseoverskridende prostitution er kort og godt en del af hele problematikken omkring migrantarbejdere. Dermed være ikke sagt, at folk så bare skal synes, at den er alletiders og uden problemer og ikke bør forsøges reguleret.

Men hvis man slet ikke anerkender, hvad det er, man debatterer, så er det jo klart, at debatten kører af sporet, før den overhovedet er kommet i gang.

Og som et absolut minimum, så må vi altså holde op med at basere hele debatten på vildt overdrevne tal for antallet af handlede kvinder, der som regel kan føres tilbage til religiøse bevægelser, som har en indlysende interesse i at overdrive sådanne tal.

Claus Madsen

Ja her har vi jo precis sagens kerne, mit forhold til analsex er mere relevant at diskutere end problemer med rufferi menneskehandel og fornedrelse.
høhøhø.

Hvis det skal forestille frigjorthed så spar mig.

Nic Pedersen

Ja, PVB lyder ganske rigtigt meget kristent, hvilket måske ikke er så overraskende, da hun er teolog!

Hun tror vel på mange tvivlsomme ting (bibelen er fuld af dem!), så hvorfor skulle hun ikke tro, at hun er feminist?

Afdøde Columbo ville nok have spurgt, hvorfor hun er i SF og ikke i et Kristen-etellerandet-parti!?

Anne Marie Jensen

Forargelsen og bedrevidenheden nærmest springer som projektiler ud af teksten. Det er nærmest som at læse Vågn Op!

Det kan i sgu bedre, SF.

Inger Sundsvald

Kære Pernille Vigsø Bagge
Det er muligt at du er sat til at verden for at fortælle om SF’s holdninger, men behøver du at gøre det i det sprog og med indbyggede ”stråmænd”?

– Eller er det også SF’s sprogbrug i prostitutionsdebatten du vil gøre os bekendt med? Hvis det er det, så skal du vide, at du/I ikke gør debatten eller sagen en tjeneste.

Personligt væmmes jeg ved sådan et værtshussprog fra valgte folketingspolitikere.

Anne Marie Jensen

Per

Havde det så bare været Kamal Qureishi, så kunne det i det mindste have stået for "Sexede Fremmedarbejdere" ;-)

jeg mener, se ham lige: http://kamal.dk/kamals-politik/plads-til-kaerlighed/

og ikke nok med, at han er en flot og frisindet fyr, han har tilsyneladende også en anden og mere fornuftighed tilgang til prostitution:

"SF vil øge politiindsatsen mod bagmændene og sætte resurser af til flere sundhedsrum. De vil give vil give kunderne et ansvar, så de ikke har sex med handlede kvinder og vi vil give opholdstilladelse til de kvinder, der vil samarbejde om retsforfølgelsen af deres bagmænd."

http://kamal.dk/2010/06/tillykke-med-sundhedsrummet-vesterbro/

Altså, det der skal bekæmpes er de kriminelle: menneskehandel og sex med slavekvinder. Fik du dén, Pernille VB?

Også her lader det til, at Kamal ligger til venstre for den nye generation af højresocialdemokrater i hans parti.

Anne Marie Jensen

Per

Det var da en skam. Jeg har godt nok besluttet mig for at stemme på Enhedslisten, men han, Pernille Frahm og Øzlem Cekic er efterhånden de eneste i den folketingsgruppe, der lyder fornuftig.

Gorm Petersen

Der står en stor lyserød elefant midt i stuen, man bare ikke må tale om: Uligheden.

Fordi CEPOS og de borgerlige økonomer kan bevise, at det eneste der er bedre end ulighed, er endnu mere ulighed, kan ingen problemer løses, når den egentlige årsag er ulighed.

Forbyd bare prostitution. Prostitution er organhandel som en samlet pakke.

Hvis det forbydes disse kvinder at sælge deres organer som en samlet pakke, må de i stedet sælge deres organer enkeltvis.

Den traditionelle betydning af organhandel.

Det eneste artige - det eneste vi i virkeligheden kan billige, er at de pænt og ordentligt lægger sig til at dø af sult.

Ganske som heksebrændinger i middelalderen. Hvis heksen flød ovenpå, var hendes skyld bevist.

Hvis hun gik til bunds og druknede, var hun et pænt og artigt menneske, der fortjente en god kristen begravelse.

Er det et sådant "artigheds syndrom" der huserer ?

Er det bedre de bliver hjemme og dør af sult, end at de slipper ind og ernærer sig som de nu kan ?

Inger Sundsvald

Tja, sådan kan man jo også se på det. Ren godgørenhed og ulandshjælp.
Ikke mange her i landet behøver at dø af sult, i det mindste har jeg aldrig hørt om nogen der er døde af sult. Og hvem ved, måske vil en prostitueret hellere sælge sex her i landet for 100 kr./pr. gang, frem for at dø af sult i hjemlandet. Hvem ved, måske kan hun oven i købet lide sit job, selvom der skal en del kunder til før pengene er hjemme til bolig, mad m.v.

Inger Sundsvald

I øvrigt er der ikke ret mange der kan tåle kritik, og det gælder også Kamal Qureshi. Han sorterer nøje i venner, mellem dem der ikke ”holder med ham” og dem der gør, og han udtaler sig aldrig om kontroversielle emner, men kun om internationalt engagement og mere ulandshjælp, hadforbrydelser og den slags anerkendte ”venstreorienterede” emner. Hvad han mener om prostitution er der vist ingen der ved.

Rachel Henderson

Per spørger: "Hvad er problemet med at blive “pulet i røven”? "

Det skal jeg sige dig, det er at man kan få fissurer, der kan komme bylder i dem, og man kan få svært ved at holde på afføringen.Typisk får man sådan noget sive-noget. Det kan være ret klamt.

Gorm Petersen

P1 havde en udsendelse, hvor to kriminalbetjente havde undersøgt menneskesmuglingen - set fra den anden side.

En af de unge damer man havde fanget og sendt tilbage til landsbyen, havde ikke blot underholdt sin egen familie. Hendes hjemsendte penge havde finansieret en ny vandpumpe.

Hele landsbyen havde været med til at skillinge sammen til menneskesmuglerne.

Man skal prøve at forstå hvad ordet "ulighed" betyder.

Prøv at læse Peter Singers "Det liv du kan redde"

Inger Sundsvald

Når jeg tænker på ulighed, så tænker jeg f.eks. på at indiske arbejdere får en krone for at sy en bluse, som bliver solgt her i landet for 100 kr., jfr. tv-udsendelsen ”Blod, sved og T-shirts”. I går aftes sendte de udsendelse 2:4 på DR1.

Inger Sundsvald

Arbejderne lever på arbejdspladsen under de mest uhumske forhold og sover på gulvet om natten, for der er ikke råd til at leje et værelse, når der også skal være til mad. Sådan er der jo nok ingen prostituerede i Danmark der lever, tror jeg nok.

Det er naturligvis ikke de danske prostitutionskunders skyld, men det er lige lovlig flot at mene, at hvis de bare kom til Danmark som prostituerede, så kunne de forsørge familien og få en ny vandpumpe, samtidig med at prostitutionskunderne ligefrem gør et humanitært arbejde.

Jamen, det må ethvert humanistisk og anstændigt menneske vel bakke op om…

Anders Jensen

Er det mig der overfortolker, eller siger Pernille Vigsø Bagge direkte at hun er ligeglad med fakta, fordi det for hende handler om følelser ?

Heinrich R. Jørgensen

Anders Jensen:
"Er det mig der overfortolker, eller siger Pernille Vigsø Bagge direkte at hun er ligeglad med fakta, fordi det for hende handler om følelser ?"

Substansen i hvad hun siger, kan jeg heller ikke tolke på anden vis. Det er muligvis en overfortolkning, men andre indlæg fra PVB's side om emnet viser tydeligt, at ubelejlige fakta ikke forstyrrer hendes bebudede korstog.

Per Holm Knudsen

@ Rachel Henderson

Skal jeg forstå det sådan, at fissurer er et udbredt problem blandt bøsser? Det er første gang jeg hører om det, trods mit job som sexolog, men man kan jo altid lærer noget nyt. Tillad mig at tvivle på, at det er er et alment problem ved analsex!!!

Per Holm Knudsen

Anne

Delvist, men rygmarvstæring er mere udbredt og ligeså spastisk lammelse. Det får man så til gengæld ikke af analsex!!!

Torben Nielsen

@ Rachel Henderson
Helt ærlig. Det er sgu´da en hjernedød kommentar.
Hvis ikke. Så vær venlig at komme med en forklaring og dokumentation.

Ole Falstoft

Den stadig mere skingre tone man hører fra tilhængerne af forbud mod sexkøbs - med Pernille Vigsø Bagge som et godt eksempel - er jo et udslag af den manglende gennemslagskraft deres påstande har haft.
Når de ikke kan vinde debatten på argumenter skruer de blot op for grovhederne vel i håb om at skræmme deres modstandere væk
De har for længst opgivet en ‘nuanceret’ debat fordi de slet ikke er interesseret i nuancer kun i for eller imod
Nu skal det forbud tromles igennem koste hvad det vil
Taberne i denne sag bliver sexarbejderne
Men det er vel heller ikke det sagen handler om længere? Det virker mere og mere som om det drejer sig om at få ramt på nogle mænd

Torben Nielsen

Hele debatten omkring sexarbejdere og deres virke, har ikke på noget tidspunkt handlet om dem. Som Pernille Vigsø Bagge så fint beskriver det. "Jeg er træt af at tale om dem". Og"De bliver pulet i røven"

Helt ærligt. Hun påstår hun kender til miljøet. Tror hun virkelig at en sexarbejder siger. "Nu går jeg lige ind og puler ham i røven"?

Nic Pedersen

@Torben Nielsen

"Tror hun virkelig at en sexarbejder siger. “Nu går jeg lige ind og puler ham i røven”?"

Det er faktisk meget muligt! ;-)

Jeg har ladet mig fortælle, at det sælges som "græsk til dig".

Men så er vi nok også rigtig langt fra PVBs forstillingsverden!

Torben Nielsen

@ Nic
Det var det jeg prøvede at fortælle. En sexarbejder siger ikke "pule i røven".
En sexarbejder omtaler analsex som "græsk".
Man kan derfor også konkludere, at Pernille Vigsø Bagge, ikke aner en fis om sexarbejdere og deres virke, men udelukkende koncentrerer sig, om sin egen røv.

Gorm Petersen

Man kan være konventionel nok til at ønske for sine børn, at prostitution ikke bliver deres hovederhverv.

Samtidig kan man indse, at hvis OVK skal have yderligere 4 år med absolut flertal, vil prostitutionsdebatten være et godt bud på at være årsagen.

OVK regimet opstod fordi en række mandlige arbejdere, der har BT og Ekstrabladet (med massageannoncerne) som vigtigste informationskilde i 2001 flyttede deres kryds fra S til DF.

Som følge af at BT og Ekstrabladet har kørt målbevidste hade-kampagner mod flygtninge-indvandrere siden 1985.

Disse vælgere overvejer netop nu at skifte fra DF tilbage til S fordi fagforeningerne er begyndt at oplyse dem om, at Pia K var med til at halvere dagpengeperiodens længde. Det sker ved at stemme dørklokker.

Lad for guds skyld være med at køre med på prostitutionsvognen. Så vil i jo forbyde alt, hvad der gør livet værd at leve for den mandlige arbejdsmand: Øl, smøger og massageannoncer.

(der kommer sikkert snart et forbud mod den sidste fornøjelse - fodbold - på grund af faren for hooligans - vil han tænke).

Rachel Henderson

Ja, der er jo en del eufemismer hvad angår røvpuleri.

Analfissurer, jo, jeg har selv haft eftervirkninger af en kæreste, som i øvrigt havde en meget tynd pik. Det tog 2 år før det forsvandt. Så jeg kan forestille mig at hvis man ligefrem har det som erhverv, så er kunderne jo ikke altid af den hensynsfulde slags. Og hvis det ovenikøbet skal gentages ofte, så kan det da blive helt galt.

Det er jo ikke noget folk gerne går til læge med. Og hvis man så er psykolog, og ikke læge, som Per, så kan jeg da godt forstå at han ikke har hørt om det.

De der “sjove” bemærkninger om, at analsex kan være skadeligt må stoppe. Lige nu.

En lille fjer bliver til fem høns.

Det er sådan skadelige myter om sex opstår. Og sådanne myter - f.eks. den om at sexarbejdere får granatchok - er meget sejglivede og så svære at komme af med igen.

Der er INTET belæg for, at analsex er skadeligt. Der er INTET belæg for, at sexarbejdere klager over sådanne skader. I det hele taget kan der ikke dokumenteres fysiske skader som følge af det at sælge sex.

mvh. Bo Jensen

Inger Sundsvald

Ja, der er mange myter og "sjove" bemærkninger, og nogle af dem er ikke til at ryste af igen.
MEN:

Næsten alle gadeprostituerede: Vi har ikke lyst
http://politiken.dk/indland/ECE1302249/naesten-alle-gadeprostituerede-vi...

Når så mange gerne vil forlade dette ”frie erhvervet”, så er der grund til at prioritere indsatsen dér. Intet forbud skaffer hjælp til dem der gerne vil væk fra miljøet.

Når ”De prostituerede føler, at systemet dømmer dem på forhånd” (Politiken, 9. juli) så ser det skidt ud for rigtig mange af disse kvinder, hvoraf 94% af de gadeprostituerede og 33 % af de prostituerede på sexklinikker og i escortbranchen ønsker at forlade sexbranchen.

Det stemmer altså ikke overens med den opfattelse mange at forsvarerne for dette erhverv har om det frie og modne ”valg” de prostituerede har.

”Det system af behandlere, som skulle hjælpe de mest udsatte gadeprostituerede, opleves ikke som en reel hjælp, fortæller kvinderne selv i en ny rapport”.

”Hver sagsbehandler har sit speciale, som de har til opgave at tage fat i, men kun yderst sjældent vil der være en med speciale i prostitution. Dermed mistes helheden, og hjælpen rammer ved siden af behovet, siger Bettina Post. (Også i Politiken i går).

Hvad med om politikerne tog fat på at gøre noget ved uddannelsen for dem der skal tage sig af disse kvinder, og hvad med en helt anden indfaldsvinkel end trusler og tvang og hattedamegodhed, og så måske en indsats for at få visse mænd til at tænke sig om? Det sidste er nok det sværeste.

Sider