Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sukker Summarum

'Cirkus Summarum' knaser og klistrer herligt ude i teltet på Tiøren, både for vuggestue-ungerne, teenagerne og deres garvede voksne. Med lykkelig galskab og langt-ude-humor
'Cirkus Summarum' knaser og klistrer herligt ude i teltet på Tiøren, både for vuggestue-ungerne, teenagerne og deres garvede voksne. Med lykkelig galskab og langt-ude-humor
Kultur
11. juli 2011

Jovist, det er lidt tarveligt at sammenligne mastodonten DR med de fattige danske cirkus og børneteatre, der skal klare sig på lige dele popcorn og slikposer. Men ret skal være ret: Årets Cirkus Summarum-forestilling er vanvittig veloplagt, og blandingen af numre for de 2-4 årige veksler ubesværet med numre for skolestarterne og for de skeptiske teenagere.

Der er simpelthen befriende humor over hele forestillingen, som luksuriøst er pakket ind i vellyd fra syv truttende musikere fra DR Big Bandet. Desuden er alle skærmheltene med. Og det er selvfølgelig det vildeste, sådan at have set Bamse i virkeligheden eller (næsten) at have rørt ved Jacob Riising.

Egentlig skulle man ikke tro, at man kunne blande så seerslugende en tv-helt som Doktor Pjuskebusk med så subtil en nymfe som Rosa fra Rouladegade. Men det går helt fint. Hver performer får lov til at være sig selv i dette gigashow, hvis sammenhængende tekster er skrevet af Mette Wolf Iversen og Niclas Bendixen. Replikkerne flyder næsten lige så uhindret som regnmasserne på Amager og de voksne bliver karikeret groft som med tordenskrald. Men der er faktisk også en masse fint om børns ønske om bare at få lov til at komme hjem...

Holywood-kvalmen melder sig først i slutomkvædet 'Du skal tro på dig selv / Det er det eneste, der skal til'. Men sådan som barnespilleren Samuel Ting Graf spiller hovedpersonen Anton drengen, der pudser sko og synger pling-rent, mens han prøver at komme hjem - så klarer kroppen det alligevel.

Sukker forbudt

Cirkus Summarum har en rammefortælling, som flot nok både samler Hr. Skægs bogstavlege og de kvikke Summarum-børnedanseres hiphoptrin: En fortælling om cirkusdirektøren, som er bange for sin skrappe Fru Mor, der har forbudt ham at sige ordet 'sukker'... Og nu forbyder han så også alle andre i cirkus at være optaget af slik.

Denne lille rammeidé er temmelig uskyldig. Samtidig er den en skøn satire over voksenpublikummet: Os, der er bange for at ungerne ikke får økosaft i vuggestuen hvorefter vi gladeligt selv tager dem med til cola ad libitum på McDonalds - og i øvrigt giver dem penge til energidrikke, så snart de kommer i 4. klasse. Eller hvad?

Humoren stortrives i hvert fald i det enorme rød-gule cirkustelt på Tiøren. Rasmus Bjergs trinde cirkusdirektør har den rigtige blanding af morbid trussel og onkelhygge, og Søren Hauch-Fausbøll har en skøn brutalitet som Fru Mor. Signe Lindkvist har igen skruet sig ned i en pailletumulighed af det pureste guld, og med vanlig frygtløshed kaster hun sig denne gang ud både som trapezartist og udhullet tryllekunstnerdame. Det er enormt sjovt, og de halvstore unger reagerer spontant og lykkeligt på hendes overdrevne selviscenesættelse.

Prut og så slut

Den elskede pseudo-nyhedsvært fra Gepetto News, Jacob Riising, brokker sig herligt over de andres numre undervejs. 'Folk har betalt kassen for det her!' minder han om undervejs og det har de. 330 danske kroner for at sidde og få øjenkontakt med Mikkel Lomborgs spjættende Hr. Skæg, når han møjsommeligt får stavet til IS eller halvdelen for at sidde oppe bagved, hvor Sebastian Klein måske kommer forbi i sit dyretæmmeroutfit og glade øjne. Men okay. Overskuddet går til Muskelsvindfonden. Og jo, Jacob Riising ER uforglemmelig i tryllekunstnerbikini...

Hans kollega Sebastian Klein står for cirkusforestillingens absolut bedste (og eneste) dyrenummer. Han viser nemlig en yderst sjælden hestedressur i form af fem røde barnevogne med seletøjsfjer, der allesammen kører efter hans pisk. De drejer, de stiller sig på række, og de tigger om sukker (schhh... sig ikke det forbudte ord!). Og såmænd om en af dem ikke også kan stille sig på bagbenene!

Her er der en opfinderhumor og legeglæde, som ubesværet overføres fra fjernsynsskærmen til cirkusmanegen. Og som endda udløser den obligatoriske portion hestepærer til fuldt bifald. Sådan-Summarum!

'Cirkus Summarum'. Tekster: Mette Wolf Iversen og Niclas Bendixen. Iscenesættelse: Niclas Bendixen. Musik: Chris Minh Doky og Jesper Riis. Flyvning: Troels Frydensberg og Mathias Kromann. DR Big Bandet. 2 timer 10 minutter. Fra 2 år... Pris: 180-330 kroner. Tiøren (ved Femøren Metro) til 24. juli samt Tangkrogen i Aarhus 28. juli -7. august. Til støtte for Muskelsvindfonden. www.cirkussummarum.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her