Læsetid: 4 min.

Tysk forlag: Man skriver ikke krimier om muslimer

Den danske krimiforfatter Ditte Birkemoses tredje bog om detektiven Kit Sorel bliver ikke udgivet i Tyskland. Det på trods af, at hendes forlag var begejstret for hendes seneste bøger. Men hos naboen mod syd er forlaget ikke klar til en krimi med temaet radikal islamisme
Kultur
23. juli 2011

»Vi finder ikke, at emnet er egnet til en krimi,« erklærede redaktøren på det tyske forlag Ullstein, da hun afslog Ditte Birkemoses fjerde krimi i serien om Kit Sorel. Bogen hedder Drengen fra Agadir, og tager udgangspunkt i en søgen efter en ung mand, marokkanske Mehdi, der frygtes at være blevet viklet ind i et radikalt miljø.

Ditte Birkemose var først uforstående over for, hvorfor hendes værk er blevet afvist.

»Jeg var meget overrasket, for de var glade for den sidste bog, jeg havde lavet til dem, og de nævnte ikke indholdet i min nye bog med et ord, da de afslog den,« siger forfatteren.

»Jeg er også forundret, for det er en serie, og det lægger jo op til, at man skal udgive bøgerne sammen.«

I en senere dialog mellem Ullstein og det danske forlag, Peoples Press, gav det tyske forlag udtryk for, at det ikke var kvaliteten af bogen, der var noget i vejen med, siger Ditte Birkemose.

»De forklarede os, at de ikke syntes, bogen var dårlig, og at de gerne ville have den næste, jeg skrev«.

Ullstein kalder sagen et internt anliggende og vil ikke kommentere, hvorfor de har afvist bogen. Den 24. Juni sendte redaktøren på bogen dog en mail til Birkemoses oversætter: »Jeg har afvist Drengen Fra Agadir, fordi jeg ikke synes, et tema som 'radikale muslimer' hører til i en krimi. Det er en skam, fordi vi gerne vil arbejde videre med Ditte Birkemose, bare ikke med denne bog,« skrev redaktøren, der afviste bogen.

Ikke en islamkritik

Ditte Birkemose forstår ikke det hun kalder »berøringsangsten« fra Ullstein. Bogen er nemlig ikke skrevet som en kritik af islam, men i stedet »som et forsøg på at skildre, hvordan folk kan blive viklet ind i radikale miljøer, hvad end det måtte være,« siger Ditte Birkemose og fortsætter: »Bogen er overhovedet ikke diskriminerende. Jeg har ikke det fjerneste politiske ønske med den her bog. Men jeg er fascineret af, hvordan man bliver viklet ind i et radikalt miljø, og jeg synes, det er et rigtig godt tema til en krimi,« mener forfatteren.

Som ung var hun medlem af DKP og på skoling i politisk økonomi i DDR.

»Så jeg har jo selv været en del af et miljø, som var lidt ekstremt, så bogen er jo også en måde at gribe i egen barm,« fortæller hun. »Jeg har før tænkt over, hvordan jeg selv var meget ukritisk i min tilgang til systemet dengang. Og det synes jeg er en spændende fortælling, der egner sig glimrende til bøger.«

En national neurose

Afslaget kommer ikke bag på ekspert i tysk kultur, Andreas Hjort Møller, ph.d.-studerende fra tysk på Aarhus Universitet.

Han er til daglig bosiddende i Berlin for at skrive sin ph. d-afhandling om romantiske forfattere, og fortæller, at debatten syd for grænsen ligger langt fra den danske. Også når det kommer til litteraturen.

»Det er ekstremt svært at tale om muslimer i Tyskland. Alt, hvad der tilnærmelsesvist kan opfattes som en kritik af indvandrere, vil jo hurtigt kunne sammenlignes med tidlig jødeforfølgelse,« siger han. »På den måde er den her historie et godt billede på et Tyskland, der er meget styret af frygten for at virke diskriminerende.«

Og litteraturen har ikke noget frikort til at ytre meninger, hvis disse tilnærmelsesvist minder om en kritik af et mindretal.

»Det styrer debatten meget, også inden for litteraturen. Senest har der jo været debatten med socialdemokraten Thilo Sarrazin, der blev lagt for had i ordets retmæssige forstand og forsøgt ekskluderet fra Socialdemokratiet.«

Thilo Sarrazins tone var imidlertid en noget anden end Ditte Birkemoses. Blandt andet skrev socialdemokraten i sin bog Tyskland afskaffer sig selv, at han »ikke ønsker, at mine børnebørn og tipoldebørns land i store dele er muslimsk, at der i vid udstrækning tales tyrkisk og arabisk, at kvinder bærer tørklæde, og at dagens rytme bestemmes af muezzinernes kald.« Og at han, hvis han ville opleve den slags, »ville bestille en ferierejse til morgenlandet«.

»Altså, det er jo ikke noget der overrasker mig,« siger Andreas Hjort Møller, »for man kan generelt sige, at der er en tendens til, at man ikke diskuterer politik på samme måde i Tyskland. Her holder man meget sine holdninger for sig selv. Og når bogen har temaet radikale muslimer, så vil nogen måske opfatte det som politisk,« siger han.

Herhjemme blev Ditte Birkemoses bog modtaget med rimelige anmeldelser. Jyllands-Posten gav bogen fire ud af seks stjerner, og Politiken kvitterede med tre hjerter og skrev blandt andet, »Ditte Birkemose kan også skrue et plot sammen her tager det udgangspunkt i et yderst velintegreret familiemedlems søgen efter en tilsyneladende lige så velintegreret ung mand.«

 

Detektiven Kit Sorel har fire bøger på bagen: 'Til Toner fra Tosca', 1996, 'Hadets Engel' 1998, 'u-233', 2009. 'Drengen fra Agadir' 2011

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jo, nogen gør, jvf. følgende link:
http://www.information.dk/155942