Læsetid: 7 min.

Berlinmuren skabte balance i Europa

Vesten havde om ikke ønsket Muren, så dog affundet sig med den som en mulig løsning på den konstante konflikt om Berlin, skriver Per Øhrgaard i en personlig beretning i anledning af 50-års-dagen for opførelsen af 'den antifascistiske beskyttelsesvold'
Den 13. august 1961 gik østtyske soldater og håndværkere 
 i gang med at bygge Berlinmuren, som delte byen i godt 28 år.

Den 13. august 1961 gik østtyske soldater og håndværkere
i gang med at bygge Berlinmuren, som delte byen i godt 28 år.

13. august 2011

I 1967 boede jeg på et internationalt studenterkollegium i Kiel. Blandt mine venner var en nigerianer, der som andre studerende fra udviklingslandene var blevet inviteret på en tur til Berlin for at blive belært om den delte by og se Berlinmuren. Han kom tilbage og sagde vredt: I mit land er der borgerkrig (Biafra-krigen), og der dør i hundredvis af mennesker hver dag. Og så vil de fortælle mig, at den mur er det værste i verden!

Det satte tingene i perspektiv. Jeg var ellers enig med vesttyskerne. Da sektorgrænsen i Berlin blev lukket den 13. august 1961 først med pigtråd, som ifølge vedholdende rygter var indkøbt i Vesttyskland befandt jeg mig i Tübingen i Sydtyskland, fjernt fra Berlin, men tæt nok til at følge og dele de lokale reaktioner. Jeg skrev vist i min dagbog, at Vesten burde skride ind med magt, og i hvert fald skrev jeg senere en indigneret artikel i vort skoleblad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Noget af det bedste der er skrevet om den ulyksalige mur. Helt fri for alle politiske floskler. Sagligt beskriver artiklen de politiske realiteter i den ekstremt spændte atmosfære i slutningen af 50´erne og begyndelsen af 60´erne, hvor verden stod overfor afgrunden. Artiklens konklusion: at opførelsen af muren var en fornuftig og en afbalanceret løsning i den daværende situation,som stiltiende blev godkendt af politikere i både øst og vest, er velgørende.

Jens Thorning

Artiklen er en tiltrængt modvægt til den borgerlige historieforfalskning, at Reagan, Thatcher og Kohl med deres overlegne politiske og økonomiske system tilsat deres statsmandskløgt og idealisme bragte den (muren) ned. Det var venstrefløjen i dens østeuropæiske udgave, der bevirkede det.