Læsetid: 3 min.

Bobby Fischer satte sig selv skakmat

Bobby Fischer var en skakvirtuos, der både var gal og genial, som man kan se i filmen 'Bobby Fischer against the world'. Den tidligere danske skakmester Svend Hamann kendte Fischer både på brættet og privat
30. august 2011

I 1972 er verden vidne til et dramatisk opgør i skak og storpolitik. Millioner af tv-seere sidder klistret til skærmen med tilbageholdt åndedræt. Den unge, ukuelige Bobby Fischer fra USA skal kæmpe om VM-titlen med den forsvarende verdensmester, Boris Spasskij fra Sovjet. Samtidig er Den Kolde Krigs fronter dog trukket skarpere op end linjerne mellem skakbrættets 64 felter. De sort-hvide brikker, der ikke er større end en finger, dirrer under supermagternes kamp og en lurende atomkrig. Sovjet har siddet på skakimperiet siden Verdensskakforbundet blev oprettet i 1948. Og nu udfordres de af en ung mand fra Brooklyn. Han har valnøddeøjne og lange smidige fingre og et uovertruffent skaktalent. Han taler med tyk New York-dialekt og har en stemmeføring, der minder om en hurtigere version af skuespilleren Christopher Walken. Han er guf for medierne med sine rappe replikker, de geniale skaktræk og striben af sejre over russiske stormestre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

For skakelskere

Må jeg anbefale bind 4 af x-WM Garri Kasparovs storværk "My great predecessors". Det er det bedste forsøg på at forstå gåden Fischer, som jeg har læst. I tilgift får man dejlige artikler om de tre tronprætendenter (alle unikke personligheder) som aldrig nåede toppen: Bent Larsen, Miguel Najdorf og Samuel Reshevsky.

Predrag Crnkovic

Navn af amerikansk spiller er ikke SIade men Saidy.
Men .jamen . var der ikke Samuel Reshevsky der i 1958 tabte imod den unge Fischer, efter Bobby så en variation i den russiske skaktidsskrift (han var på besøg under forberdelese for interzone turnering):::
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1008376

og
her::
http://www.youtube.com/watch?v=xD0s__T2RNE

Jeg husker titlen i den tids tidskrifter:. "Lion in the mouse trap"