Læsetid: 4 min.

Klein var Danmarks største legebarn

Jesper Klein forsvarede nørdens verdensfjernhed og nysgerrighed med sine sårbare rollefortolkninger af troskyldige mænd
Jesper Klein forsvarede nørdens verdensfjernhed og nysgerrighed med sine sårbare rollefortolkninger af troskyldige mænd
24. august 2011

Så lukkede Klyden sit elskede næb for sidste gang Jesper Klein døde mandag aften, 66 år gammel. Han har set svag ud længe. Alligevel er han smilende dukket op til striben af teaterpremierer, tydeligvis med en insisterende lyst til at følge med. Han kæmpede mod en cancer og tabte ligesom hustruen, skuespilleren Lykke Nielsen, der døde for fem år siden, men som nåede at blive en vigtig frontfigur i kampen mod kræften, fordi hun så modigt talte om sygdommen.

Siden fortalte Jesper Klein igen og igen om sit savn af sin personlige lykke. Men altid med et mildt smil. For netop mildheden har været en af de forunderligste egenskaber hos denne multikunstner, der både har boltret sig som barpianist, som skuespiller, som instruktør og som forfatter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Engelsted

Hvor god Jesper Klein var, ser man bedst i Balladen om Carl Henning, der efter min mening er Danmarks bedste film, takket være netop Jesper Klein. Genser man den, forstår man også, at Jesper Klein på en måde var for stort et talent til Pyrusgenren, hvilket igen beviser Kristen Poulsgaards ord om, at Danmark er for lille et sprogområde til at have en ballet. Desværre et både klogt og dybt udsagn.

Jesper Klein var en god mand for freden, altid rede til at lade sit navn og sine evner bruge til en fornuftig sag. Og så naturligvis en fabelagtig komiker og skuespiller. Han fik flot ros af Erhard Jacobsen, der i en dundertale mod Klein i Radiorådet undrede sig: Hvem var dog alle de andre deltagere i Kleis satiriske radioprogrammer mon? Øh, de var jo også Klein!

På det tidspunkt, hvor Monty Python skulle i gang sidst i 60erne, samarbejdede BBC og DR en del. BBC havde set Peberkværnen og nogle lignende ting fra Kleins side, og bad derfor den unge skuespiller om at komme til England, hvor han var med til at forberede Monty Pythons første show - har jeg hørt :).