Interview
Læsetid: 3 min.

'Det er ligesom en drøm at være her'

På værelse 12 i hovedbygningen på Hald Hovedgaard sidder færøske Arnbjørn Ólavsson Dalsgarð og kniber sig i armen, mens han skriver noveller i hånden. Dem samler han nemlig på
Rygtet vil vide, at det spøger i værelse 12 på Hald Hovedgaard, hvor den færøske forfatter Arnbjørn Ólavsson Dalsgar har sin sommerresidens. Men det generer ham nu ikke: 'Jeg tror, jeg har et ret godt forhold til spøgelser. De får fred for mig, og så går jeg også ud fra, at jeg får fred for dem.'

Rygtet vil vide, at det spøger i værelse 12 på Hald Hovedgaard, hvor den færøske forfatter Arnbjørn Ólavsson Dalsgar har sin sommerresidens. Men det generer ham nu ikke: 'Jeg tror, jeg har et ret godt forhold til spøgelser. De får fred for mig, og så går jeg også ud fra, at jeg får fred for dem.'

Sofie Amalie Klougart

Kultur
2. august 2011

Arnbjørn følte sig velkommen fra første øjeblik, han satte sine fødder på skriverefugiet Hald Hovedgaard. Det var i 2005, han var lige begyndt at skrive skønlitteratur og kom direkte fra debutantseminaret på Biskops-Arnö i Sverige.

»Siden har jeg skrevet inden for mange forskellige genrer, blandt andet historier for børn og nogle enkelte digte. Men denne gang koncentrerer jeg mig om nogle noveller, jeg har skrevet på et stykke tid,« fortæller han.

»Jeg har tidligere fået nogle af dem trykt i færøske tidsskrifter, men nu prøver jeg at skrive nogle flere, så jeg har nok til at udgive en novellesamling.«

Det skrev han også i sin ansøgning om ophold, som det sig hør og bør.

»Men jeg tror, man er rimelig frit stillet til at lave det, man har lyst til eller er inspireret til, når man er her. Sidste gang arbejdede jeg på en roman, jeg stadig skriver på, men som langt fra er færdig.«

Netop det med at få sat det sidste punktum er svært, når man ikke er fuldtidsforfatter og til daglig befinder sig i hverdag, forpligtelser og ansvar for andre end sig selv. Derfor betyder det rigtig meget for ham at være på Hald.

»Man føler sig mere som forfatter, når man er her. Det gør man ikke så mange andre steder. Alene dét er med til at sætte gang i produktionen.«

Langt hjemmefra

Det er tredje gang, Arnbjørn er på Hald, og dagene tager sig meget forskelligt ud.

»Derhjemme har jeg familie og fast arbejde som bibliotekar, så der står jeg meget tidligt op for at skrive. Men her har man jo hele dagen for sig selv og kan koncentrere sig helt og holdent om det.«

Arnbjørn Ólavsson Dalsgarð har fundet ud af, at det hjælper på skriveblokeringen at nedfælde ord, sætninger og afsnit i hånden, så de langsomt tager form på papiret.

»Jeg sad mest ved computeren de første dage. Men så gik jeg lidt i stå og gik over til at skrive i hånden. Og nu er jeg ligesom kommet i gang igen. Bagefter skriver jeg det ind på computeren, og så har jeg allerede lavet den første gennemskrivning.«

For ham er Hald et lille landkort med pletter af inspiration og adspredelse.

»Det er helt forskelligt fra det, jeg er vant til. Omgivelserne, naturen, alt. Det er ligesom en drøm at være her. Det har været vidunderligt hver gang.«

Det er en lang rejse fra Thorshavn?

»Ja. Der er også gået alt for lang tid, siden jeg var her sidst. Så jeg længtes virkelig efter at komme tilbage. Den første gang, jeg var her, var der flere udlændinge. Men jeg kender kun til én anden fra Færøerne, der har været på refugium her, selv om jeg har talt varmt om det i flere år. Det er det hele værd.«

Samværet med de andre forfattere fremhæves som noget ganske særligt ved opholdet. At mødes i køkkenet over en kop kaffe og bruge stemmebåndet lidt.

»Det sker ofte spontant. Nogle gange ender det med, at man sidder hele aftenen og hygger, som vi gjorde her i weekenden.«

Det kan være svært at legitimere skriverierne og blive taget alvorligt som forfatter, når man færdes i sit vante habitat. Af omverdenen og sig selv. Og hvis han skulle tage noget med hjem i kufferten, ville det være det.

»Den selvfølgelighed, der er mellem dem, der er her. At man skal have fred og ro til at skrive. Der er hele tiden opmærksomhed og respekt omkring, at det er vigtigt, det man laver. Det kunne jeg godt tænke mig at tage med mig. Der er jo ikke penge i at være forfatter, så man er nødt til at forsvare det over for andre.«

Gengangere

Det er anden gang, Arnbjørn bor på værelse 12, hvor det siges at spøge, men han har ikke mærket noget til andre end sig selv. Og sine egne spøgelser.

»I hvert fald ikke noget negativt,« indskyder han. »Men det er måske et spøgelse, der har været med til at få mig i gang.«

Rygterne om deres tilstedeværelse har han dog længst fået overleveret.

»Da jeg var her første gang, var der et spontant spøgelsesarrangement oppe i salen om aftenen, mens det var mørkt. De andre fortalte nogle af de historier, der verserer om spøgelser på stedet, og jeg fik at vide, at jeg skulle være varsom inde på værelse 12.«

Tanken om selskab skræmmer ham dog ikke.

»Jeg tror, jeg har et ret godt forhold til spøgelser. De får fred for mig, og så går jeg også ud fra, at jeg får fred for dem.«

Serie

Forfattere på Hald

Information har besøgt Hald Hovedgaard og talt med nogle af de forfattere, der har taget ophold i skriverefugiet over sommeren

Seneste artikler

  • 'Man føler sig lidt mere som forfatter'

    8. august 2011
    Overgangen fra journalist til forfatter varslede et nyt skæbnefællesskab for Anette Vestergaard på værelse 7, der er lidt mere hjemme i sig selv, når hun er på Hald
  • 'Det er ligesom en højskole'

    3. august 2011
    Mette Honoré har altid skrevet til skrivebordsskuffen. Nu sidder hun i Smedehuset på Hald og kan med rette kalde sig forfatter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her