Læsetid: 3 min.

Livet i skyggen af Muren erindres i Berlin

Den 13. august 1961 begyndte man i DDR arbejdet på en mur rundt om Vestberlin. Den skulle forhindre den intense 'republikflugt', der havde fundet sted siden de to Tysklandes grundlæggelse i 1949. I anledning af mindedagen er Berlin spækket med arrangementer og udstillinger. Information har besøgt et par af dem.
12. august 2011

BERLIN - Træhusene i schweizerstil i Klein-Glienicke er opført i 1860'erne efter prins Carl af Preussens ønske. Han elskede Schweiz, men hans dårlige knæ tillod ham ikke længere vandreture i Alperne. Så han lod en del af landet komme til sig i stedet.

Klein-Glienicke blev med opførelsen af Berlin-muren i august 1961 lukket næsten fuldkommen inde bag betonmure. Den lille landsby med 500 indbyggere hørte til Potsdam, og omgivet af Vestberlin var den kun forbundet med Potsdam-Babelsberg med en smal bro. Indbyggerne i Klein-Glienicke skulle have en passérseddel for at komme hjem. Besøg kunne de kun få af deres nærmeste. De var lukket inde i DDR i en slags ekstra bevogtet fæstning. Her var dobbeltmur, og kun de såkaldt 'sikre' folk fik lov at stå vagt. Eckart Bootz boede der selv og har kaldt Klein-Glienicke for DDR's blindtarm«, der beskriver formen på den lille landsby. Rundt omkring lå det vesttyske Böttcherberg med skov, der gjorde en flugt langt nemmere end inde i Berlin, og når man i Klein-Glienicke så en forladt stige lænet op ad Muren, vidste man godt, hvad det betød.

Skudduel over Muren

Man finder en udstilling om dette mini-DDR i Orangeriet på Schloss Glienicke. Slottet ligger lige ved Glienicker Brücke, der er berømt for flere agentudvekslinger mellem 1962 og 1986. Udstillingen er inddelt i syv dele, der blandt andet viser flugt, død, overvågning, nedrivning af huse og livet i skyggen af Muren.

En af historierne er den om familien P., der boede i et schweizerhusene. Deres balkon ragede ind over pigtråden, der adskilte buskadset fra Vestberlin. En dag fik de besøg af et kvindeligt familiemedlem og hendes lille barn. Ægtemanden var flygtet til vest. Fru P. kunne ikke forstå, hvorfor gæsten hele tiden skulle ud på balkonen, men pludselig så hun vestberlinske politifolk og brandmænd komme med springlagener gennem skoven. Da gæsten kylede barnet ud fra balkonen, hang det fast i pigtråden, men brandmændene fik det befriet uskadt. Da moderen selv ville hoppe, åbnede de østtyske grænsesoldater ild, der blev besvaret fra vest. En reel skudveksling, der er enestående i Murens historie, fandt sted. Det lykkedes kvinden at springe over til sit barn og sin mand. Familien P., der intet havde vidst om den planlagte flugt, blev forhørt og en time efter forvist fra Klein-Glienicke for altid. Huset blev revet ned af DDR's myndigheder to måneder efter.

I dag er der fem tilbage af de oprindelige syv-ti schweizerhuse, og på grund af dem hører Klein-Glienicke under UNESCOs verdenskulturarv. Landsbyen er et idyllisk udflugtssted, man gerne flytter til, hvis man vil tæt på skov og sø. Og hvis man har råd. Husene er saneret og bliver solgt som ejerboliger. På landsbyens brostensbelagte hovedgade ligger et sandstensfarvet hus med ordet Konsum over hoveddøren. Konsum (med tryk på o'et) forhandlede især levnedsmidler i DDR. At man har ladet de røde bogstaver blive siddende efter restaureringen af huset må vist betegnes som pittoresk ostalgi.

Ingenmandsland

Midt i byen på Unter den Linden ligger Deutsches Historisches Museum. Her finder man en fotoudstilling om det 20. århundrede. Udstillingen viser 250 fotografier kronologisk hængt op fra grundlæggelsen af det tyske kejserrige i 1871 frem til DDR's endeligt i 1990. Fokus er på Tyskland med ekstra fokus på de bevægede augustdage for 50 år siden, da Berlin og dens familier blev skåret over.

De gør indtryk, de billeder. Billeder af murere, der klasker mørtel mellem stenene med en smøg hængende i flaben uden nok helt at være klar over, at de bygger deres eget fængsel. Af delte familier, der vifter med lommetørklæder over den provisoriske pigtråd uden at ane, at adskillelsen vil vare 28 år. Af monumentet Brandenburger Tor utilgængeligt midt i ingenmandsland mellem Øst og Vest, symbolet på Den Kolde Krig.

Et lillebitte ansigt får Muren med nordmanden Arild Kristos billeder fra november 1962. Han fotograferede den tre-årige Manfred Stein, der boede med sine forældre lige op til Muren ved Checkpoint Charlie i Vestberlin. Billederne af Manfred med rullekravesweater og trehjulet cykel i skyggen af Muren eller i snak med en amerikansk soldat blev trykt i det amerikanske Look Magazine og internationalt berømmet.

 

 

'Hinter der Mauer' i Orangeriet i Schlosspark Glienicke. Tir-søn 10-18. Til 3. oktober 2011. 'Das XX Jahrhundert Menschen-Orte-Zeiten' på Deutsches Historisches Museum. Dagligt 10-18. Til 3. oktober 2011. For øvrige arrangementer se: www.50jahremauerbau.de

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu