Læsetid: 8 min.

'Det skal have lov at være svært'

På forfatterskolen Biskops-Arnö vest for Stockholm skal eleverne først og fremmest lære at læse sig selv og andres tekster, mens det på Litterär Gestaltning i Göteborg ikke er usædvanligt, at eleverne allerede har udgivet en bog, når de begynder her
Proces. 'De lærer at læse. Og det, tror jeg, er vigtigt. At lære at læse sig selv og tage andres tekster alvorligt,' siger forfatter Ida Linde, der leder grundkurset på Biskops-Arnö. Hun debuterede i 2006 med 'Maskinflickans testamente'.

Proces. 'De lærer at læse. Og det, tror jeg, er vigtigt. At lære at læse sig selv og tage andres tekster alvorligt,' siger forfatter Ida Linde, der leder grundkurset på Biskops-Arnö. Hun debuterede i 2006 med 'Maskinflickans testamente'.

Khashayar Naderehvandi

19. august 2011

Da Line Knutzons meget anmelderroste Håndværkerne blandt andet blev opført på Dramaten i Sverige, var det bestemt ikke nogen succes. Skuespillerne kunne ikke finde ud af at være sjove, og anmelderne var sure over, at Line den første kvinde i mange år, der fik opført noget på den scene havde leveret en komedie frem for et lødigt og alvorligt stykke; oven i købet med en historie, der tillader sig at gøre grin med arbejderklassen som, de svenske anmeldere altså i fuld alvor mener, håndværkere tilhører.

Over en fadøl på Testrup Højskoles skrivekursus 'Tag og skriv!' undrer Line sig over, at modtagelsen af Håndværkerne kunne falde så forskelligt ud i de to lande. Hun havde mødt den svenske alvor, og det var ikke noget lykkeligt møde.

Godt halvanden måned tidligere besøger jeg Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Skolen ligger 65 km vest for Stockholm på en ø i en sø og er højskole i svensk udgave, dvs. et kludetæppe af kurser, gymnasiale kurser, kurser i billedjournalistik, naturmedicin mv. Og så er der Nordens Författarskola, som også har en aflægger for dramatikere, og som holder til i et anneks til den gamle hovedbygning fra 1700-tallet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu