Læsetid: 5 min.

Øen i byen

Refshaleøen oplever i disse år en rivende udvikling. Områdets ejere, REDA, forsøger i samarbejde med områdets kreative lejere at skabe opmærksomhed om en del af København, der i mange år har levet et stille liv
Kunstnere falder for Refshaleøens industrielle præg. 'Det er lidt uberørt, man har stadig mulighed for at sætte sit eget præg,' siger billedkunstner og læge Christian Bjørnsson.

Kunstnere falder for Refshaleøens industrielle præg. 'Det er lidt uberørt, man har stadig mulighed for at sætte sit eget præg,' siger billedkunstner og læge Christian Bjørnsson.

Sofie Amalie Klougart

17. august 2011

Det er en regnvejrstung eftermiddag. De ukrudtsbegroede pladser mellem Refshaleøens gigantiske rustikke haller, hvor B&W Skibsværft i gamle dage beskæftigede tusindvis af arbejdere, ligger stort set øde hen. Umiddelbart er det svært at se, at man står i et område i rivende udvikling. Men den er god nok.

De seneste år har omverdenen opdaget Refshaleøens potentiale, de kreative virksomheder kæmper for at få lov til at slå sig ned herude, der afholdes stadig flere koncerter og festivaler, og i dag er Refshaleøen for første gang kommet med i den årlige Kulturhavn Festival i Københavns Havn.

»Vi vil gerne vise vores lejeres aktiviteter frem til et større publikum,« siger Christian Herskind, direktør for Refshaleøens Ejendomsselskab REDA.

Han er overordentligt begejstret for udviklingen.

»Vi er ikke noget i os selv andet end mursten og jord. Vi er bare nogle få mennesker, der administrerer et område. Men det spændende, der sker herude, er jo det, lejerne fylder i det. Ellers ville det jo bare være en kulisse fra en svunden tid,« siger han og fortæller om den kommende store MAD-festival til august:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Tænk hvis blot enkelte af byens områder kunne holdes fri for entreprenante og kreative personer.

Hvem har bestemt, at alt skal omdannes til udflugtsmål for dem, der vil på galleri, spise eller ses. Er der ikke allerede rigeligt med steder, hvor de kan slå deres folder?

»Der er en fantastisk energi i de her bygninger, de emmer langt væk af glæde og inspiration."

»Rene Redzepi og Claus Meyer vil være med, og der flyver kokke ind fra hele verden. I de her dage går der gartnere rundt og laver højbede med krydderurter.«

Det er udtalelser som disse, der fortæller én, at noget er ravruskende galt, for der er tilsyneladende ikke noget, der bare kan få lov at blive liggende, som det blev efterladt for længe siden.

Man har vist snart kørt sin sidste cykeltur ud på Refshaleøen.

Søren Kristensen

Kunstnerkollektiver er ofte et overgangsfænomen mellem forladte industribygninger og ejendomsudvikling. Kunstnerne, som de små myrer de er, rydder op i ruinerene og peger autonomt og helt uden beregning på de værdier der er værd at bevare, mens de bruger bygningerne, hvorefter bankerne rykker ind. Processen tager som regel omkring ti år og så er det ud, enten fordi huslejen er blevet for høj eller fordi stedet er blevet for eksponeret.

Kære Maj-Britt, vil være ked af, hvis du ikke længere vil køre en cykeltur på Refshaleøen, for vi har brug for alle typer holdninger herude!
Hvis du kommer forbi, er der kaffe på kanden og tid til at jeg kan forklare dig mine ideer og visioner for Refshaleøens udvikling, ligesom jeg meget gerne hører på dine holdninger hertil.
Du er hjertlig velkommen!