Det skal ses, uden at det kan ses

De er uintelligente og smukke. Med pels og plastikoperationer slentrer de gennem tilværelsen med mændenes dankort, mens deres liv drejer sig om 'wellness' og 'simple living'. Der er mange forestillinger om Strandvejens kvinder, så Information er taget nordpå for at møde den ægte vare
Vibeke Knuth-Winterfeldt, 60 år, har lige spillet tennis med sin veninde Jannie.  'Jeg tror, at næsten alle arbejder, men hvis du skal finde nogle, som ikke bestiller noget, så er det i det her distrikt,' siger hun.

Vibeke Knuth-Winterfeldt, 60 år, har lige spillet tennis med sin veninde Jannie. 'Jeg tror, at næsten alle arbejder, men hvis du skal finde nogle, som ikke bestiller noget, så er det i det her distrikt,' siger hun.

Sofie Amalie Klougart

Kultur
11. august 2011

Vibeke Knuth-Winterfeldt på 60 har lige spillet tennis med sin veninde Jannie. De mødte hinanden gennem deres børn, tilbage i 1980'erne.

»I vennekredsen var der ikke ret mange, der lavede noget dengang. Højst hver tredje. I dag er det anderledes. Jeg tror, at næsten alle arbejder, men hvis du skal finde nogle, som ikke bestiller noget, så er det i det her distrikt,« siger Vibeke Knuth-Winterfeldt. Hun anslår, at hver tiende kvinde i Gentofte er hjemmegående i dag.

»Jeg har altid arbejdet fuld tid som jordemoder. Jeg ansatte bare en aupair-pige, så jeg kunne arbejde,« fortæller hun, mens Jannie fortsætter:

»Selvom jeg var uddannet fodterapeut, brugte jeg aldrig min uddannelse, da jeg var gift. Jeg rejste meget med min mand, da der var en del repræsentativt arbejde, og så fik vi tre børn lige i rap,« siger hun.

Veluddannede kvinder

Siden blev Jannie skilt fra sin mand, og selv om hun økonomisk klarede sig fint, ønskede hun at arbejde.

»Jeg arbejdede i ti år på et privathospital, som desværre gik konkurs. Nu er jeg i venteposition og håber, de åbner igen, men jeg er heldig, for jeg har været godt gift.«

Et simpelt opslag i Danmarks Statistik kan afkræfte mindst én af de gængse forestillinger om Strandvejens kvinder: At de er veluddannede og arbejder i forlængelse af deres uddannelse. Hvis de ikke kan følge med derhjemme, går de ned på deltid, ansætter en aupair-pige eller sætter et par bedsteforældre i sving.

»Der er et generationsskifte i gang, men dem, der kommer hertil, bliver nødt til at have to indkomster for at kunne finansiere de her boliger og denne her levemåde,« siger sociolog Mai Heide Ottesen, der har lavet sammenlignende studier af arbejderklassen i henholdsvis Herlev og overklassen i Hellerup.

Ifølge Danmarks Statistik er gruppen af uddannede kvinder i Gentofte stødt stigende og ligger nu med en årlig vækst på 2,63 procent. Samtidig er gennemsnittet af beskæftigede kvinder i alderen 34 og opefter højere end landsgennemsnittet.

Lidt unaturlig

Niels Bukh, 64 år, er læge og medejer af Laserklinikken Helios på Strandvejen, hvor han også har boet i 40 år. Han forsøger at efterkomme mænd og kvinders kosmetiske ønsker og lægger dagligt mærke til, hvordan deres skønhedsideal udvikler sig. For det har udviklet sig.

»Jeg kommer gående og ser et ansigt. Jeg spørger mig selv, hvad fanden var det, jeg lige så? Jeg må kigge en gang til. Det er, som om min underbevidsthed siger: 'hey, der er noget, der ikke passer, det her er snyd',« fortæller han om en tidligere oplevelse fra Strandvejen. Men de kvinder, som kommer til ham på Helios, vil ikke have store kosmetiske operationer.

»Al udvikling går i retning af det naturlige. Det skal ses, uden at det kan ses,« siger Niels, der ejer klinikken med sin kone, som står bag disken. Hun holder en fyldt dagkalender i hånden med navne på de kunder, som skal behandles.

»Det er well-off, veluddannede typer, som kommer her. Mest kvinder. De kommer stort set i to bølger: først når de er unge og ikke har fundet en mand, og senere når de er blevet skilt eller forladt og står tilbage på markedet,« siger Niels Bukh.

Overset overklasse

Hvad er det for nogle mennesker, som bor på Strandvejen? Er de lige så rige og overfladiske, som deres omdømme. Dette er en sommerserie i fire afsnit, som prøver at skildre den danske overklasse på Strandvejen i Gentofte Kommune.

Seneste artikler

 • 'Det er typisk, at man bliver enige om, at kvinden må arbejde mindre'

  15. august 2011
  Overklassens mænd er følelseskolde og amoralske enspændere med lige så høj selvopfattelse som indkomst, og de dyrker deres arbejde på bekostning af familie og venner. Sådan er den gængse forestilling om overklassens mænd Information er taget til Gentofte for at se om forestillingen holder stik
 • Der er ikke nogen, der er snobbede – der er bare nogle som får alt hvad de peger på

  8. august 2011
  Børnene på Strandvejen er skammeligt privilegerede og snu nok til at udnytte det. De er selvoptagede og selviscenesættende små voksne. Der er mange forestillinger om Strandvejens unge, så Information er taget nordpå for at se, om de lever op til fordommene
 • Ikke sådan rigtig menneskelig

  6. august 2011
  Forestillingen om det dekadente liv på Strandvejen er så godt som urokkelig. De har lækre huse, dyre biler, god udsigt og mangel på moral. Men stemmer klicheerne overens med virkeligheden? Information er taget på besøg hos de rige nord for København
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Bjørn Olsen

Der er sgu ikke meget indhold at varme sig ved i den artikel. Jeg blev hverken klogere, underholdt eller informeret - spild af tid, plads og penge.

Jens Christensen

"Jeg ansatte bare en aupair-pige, så jeg kunne arbejde", siger en Strandvejskone på 60 år iflg. artiklen. Det må vel være et fejlcitat - eller hvad?
Jeg går ud fra, at når man byder en aupair-pige velkommen i sit hjem, så gør man det, fordi man er interesseret i kulturudveksling, og føler sig forpligtet på at bidrage hertil?
... eller er Vibeke Knuth-Winterfeldt bare en superegoist, der skamløst udbytter billig arbejdskraft??? - Næh, så galt kan det vel næppe stå til. Journalisten må have citeret konen forkert!