Læsetid: 8 min.

Smølferne gik fra god smag til manisk landeplage

Da merchandisemaskinen i de sene 70'ere tog smølferne til sig, forvandledes en anerkendt belgisk tegneserie i et småfilosoferende univers til pophits med mussestemmer og regulær smølfemani. Siden er børnene fra smølfegenerationen blevet forældre, smølferne anklaget for stalinisme men om I kan lide det eller ej, er smølferne tilbage i en ny animationsfilm, der har premiere i dag
Gitte Henriksens hjem rummer omtrent 3.000 smølfer, og hun er stadig på jagt efter de smølfer, hun og sønnen Rasmus Henriksen mangler til samlingen. Interessen opstod, da i sin barndom så tyske reklamepauser med smølfer i. 'De gjorde mig så glad, de små fyre. Universet er så idyllisk og naivt, og legetøjet er så sorgløst,' siger hun.

Gitte Henriksens hjem rummer omtrent 3.000 smølfer, og hun er stadig på jagt efter de smølfer, hun og sønnen Rasmus Henriksen mangler til samlingen. Interessen opstod, da i sin barndom så tyske reklamepauser med smølfer i. 'De gjorde mig så glad, de små fyre. Universet er så idyllisk og naivt, og legetøjet er så sorgløst,' siger hun.

Jakob Dall

25. august 2011

Lad os starte i smølfernes gyldne dage. I de sene 70'ere hvor Johnny Reimars smølfesange fyldte de danske parcelhuse, plasticfigurernes salg boomede, og hvor selskabet Royal Gulf Oil indgik et lukrativt samarbejde med den blå industri. Ved hver åbning af den succesfulde kædes tankstationer stod Johnny Reimar parat med mikrofonen i hånden, omgivet af små, dansende, blå skovtrolde med pivestemmer og hvide nissehuer på. Sangstemmerne var indspillet og fiflet med i forvejen, og inde i smølfekostumerne svedte Johnny Reimars egne børn.

»Det satte skub i smølferne, at jeg med mine sange gav de små belgiere et dansk udtryk. Og smølfepladen er stadig mit mest solgte album. Den solgte platin i løbet af en måned 100.000 kopier, er det ikke utroligt? Der var rigtig mange, der købte de kassettebånd,« siger Johnny Reimar om tiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bo Elmsted Petersen

Én forside på Billeder med smølfer og denne artikel over to sider, men hvor er anmeldelsen af den film som netop har haft premiere og er årsag til alt dette?

Tom W. Petersen

Det kan tilføjes, at smølf var en betegnelse, de små blå fik, efter at de først var lanceret under betegnelsen snøvs. Men det hed allerede Benny Andersens lille etbenede fyr fra 1967, så de måtte skifte betegnelse.