Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sundhedstjek af modeller lader vente på sig

Med bl.a. en aldergrænse for modeller på 16 år forsøger Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade i samarbejde med modebranchen at gøre op med idealet om stadigt tyndere og yngre modeller. Det vigtigste tiltag - et sundhedstjek når dog ikke at blive indført, inden Copenhagen Fashion Week begynder i morgen
Modellen Therese er til fitting hos Inwear, som hun skal gå model for under Copenhagen Fashion Week. Therese er 16 år, så hun klarer lige netop de nye krav, modeugen stiller til modellerne.

Modellen Therese er til fitting hos Inwear, som hun skal gå model for under Copenhagen Fashion Week. Therese er 16 år, så hun klarer lige netop de nye krav, modeugen stiller til modellerne.

Sofie Amalie Klougart

Kultur
3. august 2011

Radmagre, undervægtige unge piger, der mistrives. Livet i modebranchen og modellernes sundhed har længe været genstand for massiv kritik. Det har nu fået den danske modebranche til at tage konkrete skridt til at forbedre vilkårene for de unge piger på de danske catwalks.

»Jeg synes, det er rigtig positivt, at den danske modebranche har indset, at det er nødvendigt at gøre noget ved problemerne i modeverdenen,« siger Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS).

Op til denne uges Copenhagen Fashion Week har LMS i samarbejde med Danish Fashion Istitute (DAFI) taget en række initiativer, der skal sikre, at »modellerne på catwalken er sunde og raske, og at modebranchen behandler modellerne ansvarligt«, som det hedder.

Kritikken i forbindelse med tidligere modeuger, hvor ekstremt undervægtige unge modeller har skabt overskrifter, er en af årsagerne til de nye initiativer, fortæller Steen Andersen fra LMS.

»Der har været tilstrækkelig mange dårlige historier i medierne til, at de (modebranchen, red.) godt ved, at man bliver ristet. Så de kan godt se fornuften i at samarbejde med os. Og heldigvis er alle i DAFI med på initiativerne.«

Ingen under 16

Dialogen er mundet ud i en række konkrete tiltag, der vil blive implementeret på denne uges udgave af Copenhagen Fashion Week. LMS og DAFI har i samarbejde fastsat en aldersgrænse, der forbyder modeller under 16 år på catwalken. Det skal forhindre, at de helt unge piger er med til at fastholde et urealistisk kropsideal, og desuden amodvirke, at unge piger bliver sendt for hurtigt ud i den barske modeverden.

Derudover er der stillet krav om, at showvirksomhederne i samarbejde med en ernæringsekspert skal udarbejde en sundere kostplan.

Og disse initiativer er et skridt på vej i den rigtige retning, siger Ida Burchardi, der selv er model og har været med til at stifte foreningen Danske Modeller. Hun har tidligere været kritisk overfor manglen på fremskridt, hvad angår kontrol med modellernes sundhed.

»Men jeg er meget glad for, at der trods alt er lavet nogle konkrete ændringer, så det bliver spændende at komme ud backstage nu og følge det,« siger hun og fortsætter: »Tiltagene har aldrig været så konkrete som i år, så det går helt klart i den rigtige retning.«

Også Peter Damgaard, der er indehaver af modelbureauet 2pm, er positiv over for de nye tiltag.

»Jeg synes virkelig, at vi med de her initiativer er nået langt. Om vi kommer til at ændre tendensen i hele verden med dette? Det tror jeg næppe. Men diskussionen om modellernes helbred er i gang i hele verden i øjeblikket, og det er fantastisk, at hele branchen og andre interessenter går sammen om at sætte nye standarder og sende et signal.«

Sundhedstjek mangler

På trods af de positive meldinger lader det vigtigste af initiativerne vente på sig. Nemlig et såkaldt sundhedstjek en test, der består af en række helt konkrete formularer og prøver, som modellerne skal gennemgå inden et show.

Sundhedstjekket er udviklet af LMS, men til trods for at også en samlet dansk modebranche er positivt indstillet over for testen, er sundhedstjekket endnu ikke implementeret.

»Vi mangler sådan set bare en accept af, at det kan tages i brug,« fortæller Steen Andersen og henviser til, at en af de instanser, der skal vurdere testen, er Børne- og UngdomsPsykiatrisk Selskab, som har emnet på dagsordenen til september.

»Så det er ikke længere branchen, der holder igen, og det er rigtig positivt.«

Ida Burchardi havde gerne set, at sundhedstjekket var klar til brug allerede til denne modeuge:

»Men det skal selvfølgelig igennem en grundig gennemgang hos både læger og psykologer, og hos Danske Modeller glæder vi os meget over, at det er på vej.«

Steen Andersen håber, at sundhedstjekket er klar til at blive implementeret på modeugen i København i starten af næste år.

»Og hvis sundhedstesten bliver en realitet, bliver resultatet, at man ikke kan gå catwalk uden at have gennemført et tjek. Det vil være et stort gennembrud..«

Men når sundhedstjekket ikke bliver benyttet i den kommende modeuge, er der vel stadig ingen garantier for, at modellerne er raske og sunde?

»Nej, som det er nu, er det en hensigtserklæring, der ikke har nogen konkret effekt. Men vi har fået branchen i tale og opnået fremskridt i samarbejde. Så jeg synes helt ærligt, at det tegner lyst.«

 

Copenhagen Fashion Week, København, onsdag til søndag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert N Gjeertsen

Hvad med at lade heterosexuelle mænd udvælge modellerne ?
Jeg kender ikke EN ENESTE hetero-mand der synes de der radmagre pibe-rensere er 'sexede' eller ser 'feminine' ud .

Findes der mon mere ligegyldige problemstillinger ?

Jeg mener, det er jo ikke sådan ligesom ludderproblematikken, er det ?

Det er sådan lidt et "overskudsproblem", er det ikke ?

Kunne man ikke bare lige overlade det der problem til de der modeller ? Mon ikke de kunne finde ... mindre godt betalte jobs, andetsteds ?

Det tror jeg.

Spiseforsttyreler er smitsomme!

Anne Marie Pedersen

Få en lovgivning om BMI-grænse på 18,5 som i andre lande og en aldersgrænse på 18 år. Og der skal være uanmeldte stikprøvekontroler af pigernes vægt. Det her er et spørgsmål om arbejdsmiljø.

Spiseforstyrrede piger og drenge kommer bagud,og har stor chance for at udvikle andre psykiske problemer resten af livet. Det er langt farligere at sulte sig og æde stoffer for at være tynd end doping i sportens verden.

Anne Marie Pedersen

Per, du spørger om ikke de kunne finde et mindre godt betalt job et andet sted.

Det tror jeg ikke. Har du undersøgt hvad modeller får i løn. Når de altså i øvrigt bliver betalt for at gå på catwalken.