Kommentar
Læsetid: 3 min.

Tennisstjernen og ceremonimesteren går hver til sit

En symbiose er brudt Caroline Wozniacki har skilt sig af med sin træner, der som bekendt er hendes far, og som nu er bitter
En symbiose er brudt Caroline Wozniacki har skilt sig af med sin træner, der som bekendt er hendes far, og som nu er bitter
Kultur
20. august 2011

And the villagers never liked you.
They are dancing and stamping on you.
They always knew it was you.

Sylvia Plath, 'Daddy'

Med eksplicit reference til sit voksende kor af kritikere meddelte Piotr Wozniacki torsdag via Ekstra Bladet, at han ophører som træner for sin datter, tennisspilleren Caroline Wozniacki.

»Vi har jo hørt fra morgen til aften, hvordan Caroline burde spille. Så nu prøver hun noget andet,« lød det i et besynderligt forsøg fra de senere års mest succesfulde tennistræner på at påtage sig en offerrolle:

»Jeg er bitter. Jeg har fået nok af det hele. Det har været voldsomt i flere år,« sagde Piotr Wozniacki med henvisning til de gentagne anklager fra journalister, eksperter og tilskuere om, at datteren spiller for defensivt og har brug for ny inspiration fra en anden træner end sin far, der aldrig selv har spillet andet end hygge- tennis med sin kone i Køge Tennisklub.

Nu er det så slut. Efter at have rejst først Danmark og siden verden rundt sammen i 14 år har Wozniacki-duoen besluttet sig for at afbryde samarbejdet. I hvert fald som vi kender det; med Piotr Wozniacki som samlingspunkt for et væld af konsulteret ekspertviden fra tidligere tennisstjerner, toptrænere, idrætsforskere, fitnessguruer, mentaltrænere og andre, hvis bidrag blev formidlet videre til Caroline Wozniacki af hendes far, der som en anden ceremoni- mester orkestrerede det evigt omskiftelige ensemble i henhold til sin egen overordnede komposition.

Hun lyttede, den unge tennisstjerne, og hun spillede derefter. Kun derefter. Sven Groeneveld, den hollandske træner, der tidligere har arbejdet med Monica Seles og Roger Federer og gennem de senere år trænet Caroline Wozniacki, måtte hurtigt sande, at den danske verdensetter ikke lader sig instruere som de fleste.

»Det første, jeg var nødt til at lære, var at kommunikere med Piotr,« fortalte han sidste år og forklarede, hvordan Caroline Wozniacki som en lille pige, der har lært ikke at tale med fremmede kun tager imod instruktioner fra sin far.

De vilde slag

Nu får hun så for første gang i karrieren en ny, medrejsende fuldtidstræner. Navnet er endnu en hemmelighed, men beslutningen er truffet, og målsætningen er enkel:

»Nu skal hun slå vildt til bolden. Det er meningen, at hun skal blive en meget aggressiv spiller. Og måske kan hun på den måde vinde en grand slam om et par år,« lyder det fra Piotr Wozniacki til Ekstra Bladet.

Enhver, der har overværet en Wozniacki-træning, ved selvfølgelig, at hun allerede besidder flere af de offensive kvaliteter, hun kritiseres for at savne: baghåndsflugtninger trykket stilrent og tungt af sted med én hånd, vinklede forhåndsslag med smæld i. Og enhver, der så, hvordan hun trådte frem i banen og overlegent kørte rundt med først den tidligere verdensetter Jelena Jankovic og i finalen den dobbelte grand slam-vinder Svetlana Kuznetsova på vej mod sejr i den stærkt besatte (men lidet omtalte) turnering i Dubai tidligere på året, ved, at Caroline Wozniacki gemmer på langt mere modigt spil, end hun har for vane at vise ved de fire store grand slam-turneringer, når hele verden kigger med i forventning om at se verdensranglistens pointmæssigt suveræne nummer et endelig leve op til sin seedning og vinde en af de titler, som enhver tenniskarrieres succes måles efter.

Den næste af slagsen foregår i New York. US Open begynder om en uges tid, og for en gangs skyld kan Caroline Wozniacki kun overraske positivt. Hendes spil og resultater har været sørgelige de seneste tre måneder, kulminerende forleden i Cincinnati med det mod- løse nederlag til verdens nummer 76.

De færreste regner med Wozniacki i New York. Forventningspresset er væk, søgelyset er drejet over mod tilbagevendte Serena Williams og kometen Petra Kvitova. Der er stille om Wozniacki, og det er en stilhed, der nemt kan vise sig at rumme et potentiale. Den 21-årige dansker har gennem det meste af sit liv spillet en form for tennis, der så ud til at være negativt defineret. Det handlede først og fremmest om ikke at tabe, om ikke at skuffe.

Nu spiller hun, i hvert fald på papiret, kun for sig selv. Det bliver forhåbentlig med frigjorte forhåndsslag til følge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Det er klart, at de måtte skilles engang. Men det er alligevel flot arbejde, som Pjotr har lavet. Håber, at han kan slippe for at blive bitter. Det er der ingen af dem, der har brug for.

Nu viser det sig, at det var en and. Carolines forhånd med smæld i har hun nu vist i New Haven og US Open, men de færreste syntes at have lagt mærk til det.

Men det er åbenbart nemmere at køre i den samme rille med kritikken end kigge på hendes spil. Hun er langsomt men sikkert ved at forbedre sit spil.