Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tøvende opbakning til kontroversiel kronik af Sørine Gotfredsen

Sørine Gotfredsens synspunkt om, at det multikulturelle samfund har et medansvar for Breiviks terrorhandling i Norge, skaber splittelse blandt debattørens sædvanlige meningsfæller
Kultur
3. august 2011
Sørine Gotfredsens synspunkt om, at det multikulturelle samfund har et medansvar for Breiviks terrorhandling i Norge, skaber splittelse blandt debattørens sædvanlige meningsfæller

Blot en uge efter terrorangrebene i Oslo og på Utøya skrev sognepræst og journalist Sørine Gotfredsen en stærkt kontroversiel kronik i Berlingske. Heri betegnede hun Anders Breiviks had som et biprodukt af det multikulturelle samfund. Siden har meningsdannere stået i kø for at undsige hendes synspunkt, og på Berlingskes hjemmeside har flere end 1.100 læsere blandet sig i debatten. I går kommenterede Sørine Gotfredsen for første gang selv forløbet, da hun over for Politiken beklagede »timingen« i sit indlæg.

»Den her kronik er blevet bragt for tidligt. Den er blevet bragt på et tidspunkt, hvor der er alt for mange følelser i spil,« lød det fra den Sørine Gotfredsen, der samtidig beklagede, at centrale passager af hendes kronik er blevet »misforstået«.

»Folk læser kronikken, som om jeg synes, Breivik er et fornuftigt menneske. Det er jeg rigtig ked af, for det er ikke i nærheden af min opfattelse.«

Det grundlæggende synspunkt, at multikulturalismen er »en farlig fantasi, der kan fremprovokere frygtelige kræfter, fordi den negligerer den enkeltes behov for at føle sig tryg i sin egen kultur« og at Breiviks handling netop er et sådant eksempel på, at »vi i denne multikulturelle tidsalder presser menneskene mere end klogt er« tager Sørine Gotfredsen imidlertid ikke afstand fra.

Dermed er hun på linje med den franske ultranationalist Jean-Marie Le Pen, der på sin personlige videoblog fredag luftede en lignende analyse af baggrunden for Breiviks handlinger.

»Den norske regering og det norske samfund, som har sovet i timen, har efter min mening det største ansvar. De har ikke taget hensyn til den massive immigrations globale trussel, som er hovedårsagen til denne dødsensfarlige, skøre mands ideer,« siger Le Pen.

En fin kronik

Blandt kredsen af hjemlige debattører har Sørine Gotfredsen sværere ved at finde opbakning til sit synspunkt. Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard ønsker ikke at udtale sig til pressen, og den nationalkonservative blogger Morten Uhrskov Jensen har besluttet, at han ikke længere vil tale med Information. Kasper Støvring, konservativ debattør og forfatter, er straks mere snakkesalig. Han mener, Sørine Gotfredsen er blevet misforstået.

»Jeg læser hende sådan, at hun vil forklare ikke undskylde det, som kan have været et motiv for Anders Breivik. Og dér mener jeg, hun ser ret. Vi har længe været monomant optaget af tonen i debatten, men det kunne jo være, at det rent faktisk var begivenheder som den multikulturelle udvikling eller det voldelige overfald, han engang har oplevet, der har fostret hans enorme had. Det synes jeg, man skal tage alvorligt,« siger Kasper Støvring, der dog samtidig kalder Breivik en »åbenlys galning«.

Også Dansk Folkepartis Jesper Langballe er enig i Sørine Gotfredsens analyse af det multikulturelle samfunds skyggesider.

»Jeg synes, det er en fin kronik,« siger han til Information.

»Mit eneste forbehold er, at hun bruger Anders Breivik som eksempel. Hun lægger noget generelt symptomatisk ind i hans handlemåde og er dermed lige ved at bortforklare, hvad det er for en led karl, vi har med at gøre. Men hendes generelle betragtninger synes jeg er fine.«

- Er du enig med hende i, at vi ved at fastholde et multikulturelt samfund leger med ilden, fordi vi risikerer at fremprovokere et had, som er farligt, hvis nogen handler på det?

»Jo, det synes jeg er en god pointe. Dér synes jeg virkelig, hun har fat i noget. Men jeg kan ikke rigtig lide, at hun bruger Anders Breivik som eksempel på det, « siger Jesper Langballe, der får opbakning fra sin fætter og partikollega, Søren Krarup.

»Jeg har advaret mod, at det kan ende med borgerkrig, hvis man ikke passer på, og kampen for et Danmark styret af danskerne svarer til modstandskampen under Anden Verdenskrig,« sagde han i går til Politiken, og han begræd samtidig, at Breiviks terroraktioner kan få de borgerlige partier til at dæmpe deres retorik på udlændingeområdet op til det kommende valg.

»Breivik er en katastrofe. Han er en forbryder, men også en psykopat, som med sin fuldstændig forrykte sammenblanding af alle mulige ting nu bidrager til at kompromittere det hele,« sagde Krarup.

Nationalist uden nation

Ifølge den borgerlige debattør og forfatter Mikael Jalving er Sørine Gotfredsens indlæg en forudsigelig reaktion på, at flere meningsdannere denne seneste uge har udpeget tonen i indvandrerdebatten som medansvarlig for radikaliseringen af Breivik.

»Det måtte jo komme. Vi har allerede haft én forklaring, der gik på, at det var den hadefulde debat i blogosfæren, der var skyld i morderens gerninger, og nu kommer så den anden forklaring, der siger, at han i virkeligheden reagerede på det multikulturelle samfund og dets liberale indvandrerpolitik. De to forklaringer kalder på hinanden. Men de er begge bortforklaringer fra morderens iboende ondskab og selvovervurdering,« siger Mikael Jalving.

Ifølge Sørine Gotfredsen er vi som samfund til dels selv med til at skabe typer som Breivik, fordi vi i vores 'multikulturelle tidsalder presser menneskene mere end klogt er'. Har hun en pointe?

»Nej, det er en grundlæggende ansvarsfraskrivelse. Man leder med lange lygter ude i skoven efter et eller andet, der kan forklare denne ene mands vanvittige adfærd, og på en eller anden måde overser man manden selv. Man glemmer, han er en kriger uden proselytter. En nationalist uden nation. Der er jo ingen, der støtter op om ham.«

Sørine Gotfredsens kronik kan læses her: Lad os bruge Anders Breivik rigtigt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Vist er Breivik ene om sin ugerning, og vist er han en ensom gal hellig kriger.
Men hans idéer om et etnisk rent fædreland, som er ved at blive inficeret af fremmede kulturer (her tænkes ikke på amerikansk), har han jo ikke fra sig selv. Sådanne holdninger er ret udbredte og fremføres ofte temmelig aggressivt. Det kan svage sjæle godt blive farligt påvirket af.

"»Breivik er en katastrofe. Han er en forbryder, men også en psykopat, som med sin fuldstændig forrykte sammenblanding af alle mulige ting nu bidrager til at kompromittere det hele,« sagde Krarup."

Kompromittere hvad, Krarup? Tilsyneladende breder panikken sig; det etnocentriske og retraditionalistiske projekt er bragt i miskredit; en forpost er brudt ud af rækkerne og givet en smagsprøve på hvad man tidligere blot har talt om (den voldelige kamp mod de muslimske horder og den humanistiske kulturmafia). Aha.

Sørine har blot skrevet sig ind i rækken af fremmedfjendske DFere. Hun har udstillet den angst DFere er plaget af og den kan de kun finde ud af at give et ansigt og det er de fremmede. Måske skulle de se deres egen angst i øjnene før de giver andre skylden for den. Angst er nemlig en kompliceret størrelse og den forsvinder ikke med de fremmede. Så finder den et nyt sted at slå sig ned. Se jeres angst i øjnene i stedet for at give andre skylden.

Det lader til at Breikviks mission er fuldført, når man kan bruge hans terrorhandling som argumentation imod det multikulturelle samfund.

Mads Kjærgård

Hun har jo ret i, at hvis man neglicerer de problemer det multikulturelle samfund medfører, så kan man jo skabe terrrorister. I Malmø fx. der forfølges jøder af muslimer i en sådan grad, at jøder frarådes at rejse dertil. Det er jo præcis sådanne ting, man må handle på, ellers kan man komme i en situation, hvor den enkelte presses til selv at handle. Det kan ikke nytte noget at man bare lukker øjenene fordi virkeligheden ikke passer ind i ens opfattelse af verden. Det kan ikke nytte noget at man kalder alle der har en anden opfattelse end en selv for racistiske DFere, det er direkte medvirkede til at sådanne ting opstår, og det kan heller ikke nytte noget at folk accepterer vold fra nogen men ikke fra andre, hvordan forventer de at syge sind skal kunne gennemskue det?

Kan man ikke forestille sig at Breiviks handlinger kan tilskrives dels 'oplevede' samfundsproblemer, tonen i og italesættelsen af disse problemer, og hans unikke pshyconess...? Det er vel næppe kun være en af disse faktorer alene, vil jeg mene (kør scenarierne igennem). Det, for mig, mest slående i debatten, er at så totalt forskellige virkeligheder kan opleves på samme tid af så mange mennesker (der findes virkelige problemer med multikulti versus der er ingen særlige problemer, men der er nogen der italesætter dem negativt, og dermed forværrer det hele). En tanke.

Thomas Jensen

Jeg forstår ikke helt hvor det er man mener logikken halter.

Jo flere kulturer man sætter sammen jo flere konflikter må der logisk set opstå.

Hvis vi lige glemmer ordene fremmed, muslim , kristen, DF osv så tror jeg godt at vi alle sammen kan se logikken i dette.

Nogle af disse konflikter er konflikter af positiv karakter som når forskellige køkkener mødes og noget helt tredie opstår (Om pizza med bernaise, jalepenos og shawarma er noget positivt er nok en smags sag)

Men nogle af disse konflikter er altså konflikter der skaber ret voldsomme konfrontationer fordi der kommer noget voldsomt margenaliserede mennesker ud af dem.

Herhjemme har vi set systematiske angreb på noget så "helligt" som ambulancer og brandvæsen, et symptom på at der er altså nogen der er utroligt langt fra det man kan kalde danske kerneværdier og her taler vi ikke om en enkelt gal mands værk.

Jeg tror det er vigtigt at hvis vi skal have det multikuturelle samfund til at fungere så skal vi også have øjnene åbne for de problemer/udfordringer der er og ikke gentager 70érnes 80érnes og delvist 90érnes dumheder.

At den kære Sørine, Søren og Jesper så nok heller ser kampen mod multikulturen opretholdt er så en helt anden sag men ud fra deres præste forkynder udgangspunkt er den vel meget logisk.

At give det multikulturelle samfund skylden for ABB´s massakre svarer til at give fodgængerne skylden for, at nogle af dem bliver kørt ned:
Var der ingen fodgængere, ville der heller ikke være nogen, der blev kørt ned!

Der er intet at misforstå. Dette er SG skrev:

"Sørine Gotfredsen fortsætter rablende: »Hans rationale står lysende tilbage. Og vi er i årtier blevet advaret om det af dem, der i respekt for historiens tidløse tale har mindet os om, at volden vil bryde ud, når islam og kristendom støder sammen«."

Citeret herfra:

http://politiken.dk/debat/signatur/ECE1350744/lad-os-konfrontere-soerine...

Man skal bare være lidt dygtig til at læse mellem linjerne og bagom linjerne, så vil man se, at SG skam godt kan forstå, at volden vil bryde ud, når islam og kristendom støder sammen.

SG siger selv, at hun ikke mener, at ABB er fornuftig; hendes holdning om at når islam og kristendom støder sammen, ja så...er muligvis det, som bl.a. har inspireret.....

Igen og til sidst:

Ansvaret for en grusomme niddingdåd påhviler alene ABB...

Mht. Krarup siger han stadig dette:

"Der er ingen grænser for falsknerier i forsøget på at mistænkeliggøre os. Det er rent vrøvl, at jeg har opfordret til væbnet kamp mod muslimer. Jeg har advaret mod, at det kan ende med borgerkrig, hvis man ikke passer på, og kampen for et Danmark styret af danskerne svarer til modstandskampen under Anden Verdenskrig«." link her:
http://politiken.dk/udland/ECE1351015/krarup-breivik-har-kompromitteret-...

Hvis det ikke er en slet skjult opfordring til modstand mod invandringen af især muslimer, ja så ved jeg altså ikke hvad det er.

Og igen skal vi høre fra de national-konservative og den mest ekstreme højrefløj, at Breivik er en syg mand, en ond mand, eller psykopat. Problemet er bare, at det er han netop ikke!

Manden er en ekstremist, en terrorist som fuldt bevidst er gået efter fremtidens ledere hos Arbejder-Partiet, og som fuldt bevist har detoneret en bombe
:sad: :cry: :sad: foran regerings-kontoret.

Allan Ponte, problemet med hele denne debat er, at de flere nye borgere i landet egentlig ikke ændrer de sociale problemer, der har været i samfundet i årtier, men at de er en belejlig forklaring på, at det ikke er blevet bedre. På nogle punkter er det bestemt også blevet værre; men det er jo et andet spørgsmål: det skyldes ført politik fra folkevalgte politikere, der har prioriteret bedre almene løsninger for hele befolkningen fremfor løsningen af socialt udsatte smågruppers faktiske problemer.
Omlægningen af den socioøkonomiske struktur har i høj grad skjult det forhold, at der er flere mennesker end nogensinde i arbejde i Danmark, hvis det er et mål for nogen; men fordi det fordeler sig på en anden måde, hvor det ikke er i hver familie, der er en forsørger, men at nogle familier beslaglægger mange jobs, og andre familier slet ikke nogen, kommer en objektiv forbedring, hvis man mener det er det, til at fremstå som forværring. Under den sidste arbejdsløshedsperiode var der megen debat om arbejds, men pga. arbejdets ideologiske placering, er kampen om mere fritid en død sild. Det burde man tage konsekvensen af og se understøttelse og kontanthjælp som kompensation for udelukkelse og lade dem stige til et niveau og med frihedsgrader, der muliggjorde noget af al den aktivitet og stemning, som instrumentaliseringen af menneskelivet ikke giver mulighed for.

Tænk sig - nazismen har overvintret i den danske folkekirke.

Johnny Nielsen

Mads Kjærgård - dette her handler ikke om at negligere handlinger begået af de multikulturelle. Der findes blandt dem og etniske danske præcis samme problemer, præcis samme reaktioner og præcis samme handlingsmåder. Det store problem for multierne er at de ikke accepteres som det de er - nemlig medmennesker. De får dag efter dag at vide at de er en belastning for samfundet, at de går ind for Sharia, at fædre og onkler voldtager deres døtre og andre uhyrligheder - dagligt. Søger en multi job får de ofte afslag blot pga. navnet - jhvordan ville du opfatte det hvis navnet Kjærgård pludselig blev bandlyst og du dagligt blev forfulgt og nedgjort - du ville reagere præcis som mulitierne - du ville reagere som et menneske nu engang skal reagere på uretfærdighed.
Det hele handler om manglende tolerance og frygten for det fremmede - kolonihave kulturen trives i Danmark og ve den der træder den for nær. Folks indre frygt for at blive udfordret, folks angst for forandringer er enorm.
Mange af de aller mest berømte danskere var ikke danskere. Brandes brødrene, Tordenskjold, Holberg o.m.a. var ikke danskere. Åbn dit sind - byd multikulturen velkommen, glæd dig over nye impulser, nye måder at anskue verden og tilværelsen - glæd dig over mangfoldigheden i samfundet - i stedet for at være indelukket, angst og reaktionært menneskefjendsk.
At Sørine er præst i den danske folkekirke er jo en joke af format. I præstekjole og ornat prædikerer hun næstekærlighed og i privaten prædiker hun had - hun er en skændsel for den danske folkekirke - præcis som de sorte fætre.

Karsten Jachs

»Den her kronik er blevet bragt for tidligt. Den er blevet bragt på et tidspunkt, hvor der er alt for mange følelser i spil,« lød det i går fra Sørine Gotfredsen, der samtidig beklagede, at centrale passager af hendes kronik er blevet »misforstået«

- er blevet bragt (af hvem, af redaktøren?)
- er blevet misforstået (af hvem?)

SG tager afstand fra sine egne skriverier, ikke ved at erkende fejl, men ved at tilskrive andre fejl. Redaktøren der ikke venter med at udgive kronikken til det rette tidspunkt. Os andre, der ikke fatter de indlysende sandheder.

Ingen tegn på refleksion. Ingen erkendelse af at hadsk præsteretorik er lige så farlig som alverdens våben.

SG udstiller i kronikken hvor farlig kristen fundamentalisme er.

Og ja... flerkulturelle samfund kan være problematiske. Især hvis fundamentalistisk kristendom indgår som en af kulturerne...

Det kan undre, synes jeg, at ingen samler de argumenter, der støtter idéen om "det multikulturelle samfund".

Jeg er tilhænger af et sådant samfund, men nok ikke den, der ordentligt kan afklare, hvorfor det kan ses som den rette vej.

Magter vi at være nutidige mennesker på denne klode, hvor der jo faktisk er nok til alle - eller skal vi fortsætte stenalderens stammesamfund, hvor kampen om territorier var afgørende for overlevelse?

Selvudnævnte profeter som Kasper Støvring er vældig dygtig til med skævvredne akademiske undskyldninger at lefle for svinehunden. Specielt på hans tidligere blog på JP viste hans menighed tydeligt, at de forstod at oversætte det floromvundne til klar tekst med krav om øjeblikkelig handling.

Støvring selv virkede af og til skræmt når han oplevede hvordan hans ophidsende ord virkelig fik folk til at finde de verbale høtyve frem. Nu er han rykket til Berlingske, men hans pøbelflok er ikke flyttet med. Støvring er dog fortsat med sin retoriske hatespeech, med den grundlæggende fiktion, at Luther opfandt demokratiet og skabte tillidssamfundet. Altså lige bortset fra i det flertal af lutheranske lande, hvor alting gik anderledes end i Danmark.

Højrefløjens gentagne opfordringer til Hellig Krig mod muslimerne er lige så ulækker som al anden mere eller mindre skjult iver efter had og vold mod alle andre. Paranoiaen om at stå undertrykt og alene mod et system der bastant undertrykker sandheden, er desværre voldsomt udbredt på alle yderfløje.

Når grim adfærd bliver så meget dagligdag, at den blindt accepteres uden så meget som et skuldertræk, når ingen orker at protestere offentligt, er det ved at være for sent. Men uanset hvor ulækker dagens debat om indvandrere er blevet, kan jeg fortsat ikke selv se den præcise vej fra disse hånende ord til massedrab. Uanset om gerningsmanden påkalder sig Allah, liberalisme eller modstand mod The New World Order.

Drabene i Oslo blev udført af en galning, og knap nok nazisterne har reelt bakket det op. Galningens valg af politisk retning og ofre ser jeg fortsat som temmelig tilfældig - selv om jeg selvfølgelig er glad over, at han ikke har været meldt ind i nogle af de sammenhænge, som jeg selv sætter højt. Det er indlysende at bruge ham som undskyldning for at få bremset modbydelig politisk retorik lidt ned, men sammenhængen ser ikke entydig ud.

Jeg tror lige så godt galningen kunne have valgt at melde sig ind i Greenpeace, og derpå bombesprænge Det grønlandske hus i København samt myrde alle gæster på restaurant Noma for at protestere mod slagtningen af babysæler. Hans handlinger rummer ingen logik, der kan finde politisk opbakning, snarere tværtimod. Jeg er mere bange for fx de mange politikere, der villigt opmuntrer til bombeangreb...

Det er jo som om de forudser sig selv.
Når vi lever i sådan et samfund, så vil der før eller siden ske det og det (/de og de tanker vil opstå).

Arne Thomsen, du udpeger meget præcist problemet: det opstår, når man problematiserer andre menneskers kultur og etnicitet, herunder ophører med at se dem som individer, men i stedet bundter dem sammen i mere eller mindre vilkårlige grupper.
Problemet er måske mest, at vi fører en defensiv holdning i marken overfor forbedringer i vort samfund: vi har hele tiden haft en tale om folk udefra, der problematiserede det forhold, at de kom til landet. Der tales om, i dag, at det kun er 'muslimerne' (hvormed man mener alle fra det afrikanske og mellemøstlige område, minus israelere), der giver problemer; men hvis man ser, hvordan danske skibe forsøgtes pålagt ikke at opbringe vietnamesiske bådflygtninge tilbage i 70erne og 80erne, hvordan vi havde tamilsagen m.m., tegner der sig et andet billede.
Problemet er, at man forsøger at tørre generelle socioøkonomiske problemer i samfundet af på indvandrergrupper og etniske mindretal. Undertiden iøvrigt også andre minoriteter, som man forsøger at konstruere udfra vilkårlige, 'videnskabelige' kategorier (f.eks. den moderne eugenik, se www.eugenik.dk).

Christian De Coninck Lucas

Som en berejst person, der har boet i London, Seattle og Vancouver, begriber jeg ikke hvor disse provinsielle anskuelser af det multi-kuturelle kommer fra. Det er det bedste, og mest interessante der kan ske for mennesker i min erfaring. Og hvordan det er lykkedes hende, antageligt ved en eller anden form for hjerne osmose, at sætte det i forbindelse med Breivik er noget vi nok skal have Mmilena Pinkowa ind over. Eller Helge Sander.

Er disse "debattører" aldrig kommet længere end Valby Bakke og hurtige national konservative krampe trækninger?

Tom Paamand, Breivik var tværtimod meget præcis i sin udpegning af fjenden: det handler ikke om indvandrerne, det handler om synet på andre mennesker, og den kamp udkæmpes henover hovedet på dem, som den påstås at vedrøre.
Vedrørte den dem virkelig, var det en debat mellem danskere og diverse muslimske trossamfund, men det er en debat mellem danskere, mens muslimerne bliver gidsler for den politik, der skabes flertal for, som oftest imod deres interesser. Men når regeringen og DF drejer på tommelskruerne om minoriteternes fingre, er det for at se det gøre ondt på deres politiske modstandere.

Inger Sundsvald

Marie Krarup forsvarer Gotfredsen, for det er da klart, at, ligesom Churchill kunne se, at Hitlers politik ville føre til krig, lige så klart er det, at det multikulturelle samfund vil føre til det samme. Det er så at sige en naturlig udvikling, og ABB har åbnet vores øjne, iflg. Gotfredsen og Marie Krarup.
Berlingske: – Lars Trier Mogensen og Marie Krarup om Gotfredsen:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-42236690:video-debat-om-gotfredse...

Ydermere forstår jeg argumentationen således:
Hvis der haves et multikulturelt samfund, så vil det i sidste ende ikke længere være multikulturelt - fordi Islam overtager. Derfor skal vi passe på vores kultur (hvor der er plads til alle - bortset fra islam?).

Mads Kjærgård,

Skulle selv til at nævne Malmø.

Mon ikke Sørine Gotfredsen er en af de bibelfuskere som Jesus advarede imod?!?

Inger Sundsvald

Ang. Malmø:
Hvem accepterer vold fra nogen og ikke fra andre?

Alene det at man kan få den tanke at den enkelte kan presses til selv at handle, hvis tingene ikke forløber som det passer denne enkelte, er en farlig tanke, og helt i tråd med udtalelserne fra DF og Sørine Gotfredsen. Her tales der ligefrem om at det kan føre til borgerkrig, og det anses som en ”naturlig” reaktion – altså fra dem der ikke respekterer demokratiets betingelser.

@Peter, jeg er som nævnt temmelig ligeglad med hvor omhyggeligt Breivik kan have udpeget sine "fjender". Galskaben kom først, begrundelserne klistres på efterfølgende.

Den slags idioti kan man finde i alle kredse, heldigvis oftest i meget mindre skala. Jeg har da selv befundet mig i sammenhænge, hvor enkelte iltre og ofte berusede elementer mente, at molotovcocktails var det rigtige kampmiddel - og min reaktion naturligt er, at med sådanne planer er de på ingen måde til hjælp, men tværtimod er blevet til mine modstandere.

Men vi kan da sagtens blive enige om, at yderligtgående politisk retorik kan være meget grim at høre på. Og at "indvandrere" dygtigt bruges som et diffust skræmmebillede til at samle de stemmer med, der desværre er i det.

Kan Sørine Gotfredsen fremover bestride sit embede som præst ?!? - hun der åbenbart kan tænke koldt og strategisk omkring opfattelsen og ikke mindst udnyttelsen af fænomener som Anti-Krist.

Peter Nygaard

Bør man bruge Breivik til, at lukke munden på den yderste højrefløj i DK?

jens peter hansen

Tøvende opbakning står der.
Dejligt at se at der her på tråden er den forventelige reaktion af de forventelige personer. Alt ved det gamle. Gudskelov.

Hvis vi ikke skal have en multikultur, hvad skal vi så have? Hvor skal vi sende "dem" hen?

Vist er der da problemer, men hvordan løser vi dem? Vel næppe ved at blive ved med at give "de andre" skylden?

Skandinavien har en lang tradition for bevægelser (højskole-, andels-, arbejderbevægelser mv.), der gennem tiden har løst aktuelle problemer og givet os mere og mere rigdom og velstand. Hvordan kunne en multikulturbevægelse mon se ud? Er det for naiv en tankegang, eller handler det om, at tænke denne tradtion ind i en moderne tid?

Morten Kjeldgaard

Johnny Nielsen, du misforstår Inger Sundsvals kommentar. Så vidt jeg kan se er I enige.

Niklas Monrad

@ Johnny Nielsen,

Din argumentation halter noget synes jeg.

I et indslag siger du "Folks indre frygt for at blive udfordret, folks angst for forandringer er enorm." Jeg går ud fra, at vi kan blive enige om, at frygt let omsættes til had, og had til vold og terror.

Dermed er du jo på linie med Godtfredsen. Det hun siger er, at den usikkerhed og frygt som en sammenblanding af kulturer har skabt, ligger til grund for Breiviks terrordåd.

Jeg er i øvrigt ening med Påmand. Breivik er formodentlig en type menneske som i kraft af sin psyke ville være drevet mod vold under alle omstændigheder.

At dagens mediebillede har givet ham mulighed for denne form for eksponering kan man ligeså godt give skylden for omfanget af terroren som at beskylde en betændt debat.

Hvis man læser Gotfredsens kronik med neutrale briller, så siger hun jo egentlig bare, at historien viser os, at når kulturer og religioner mødes, så opstår der altid konflikter. Og det har hun jo historisk set ret i. Hun bruger det ikke rigtig til noget (positivt).

Vi har en omfattende historisk indsigt, og de (?) siger, vi skal leve af iderigdom og udvikling, hvis vi fortsat skal være et rigt samfund. Hvornår begynder vi at kombinere disse erkendelser til noget positivt og fremadskuende? Vi kunne måske ligefrem eksportere løsningen.

Kunne man i stedet se på, hvad der sker, når mennesker mødes? Hvad opstår der så?

Henrik Hansen,

"Vi skal leve af iderigdom og udvikling, hvis vi fortsat skal være et rigt samfund."

Dette udsagn ligger faktisk op til nogle meget interessante spørgsmål:

Hvor skal vi udvikle os hen?

Er fysisk indvandring løsningen på dette?

Er indvandring overhovedet = rigdom?

Betyder indvandring at mennesker mødes?

Sker det ikke helt automatisk i en globaliseret verden med internet osv?

Jeg kender ikke svarene og jeg tvivler på at der er mange der gør.

Givet, at højrefløjen selv har stået bag og stadig udøver omfattende kategorisering af mennesker efter utilitarianistiske principper af en eller anden grad, er det vel egentlig interessant, hvori den ideologiske kamp mod Islams tænkning består. Hvis man hører godt efter, handler det mindre om frigørelse end om Islams notoriske anti-kapitalisme.

Peter Hansen; jeg er i stor udstrækning enig i, at de samfundsudfordringer, der af nogle (som Breivik) opleves som affødt af kultur-clash, i virkeligheden handler om klassekamp, der i denne tid oftest får en etnicitet-religion-kultur-kåbe på.

Jeg mener dog, at man ikke kan være blind for, at kulturelle normer kan have en rolle at spille. Jeg ser ikke, som SG, mennesket som, ufleksibelt og identitetsbundet til dets moderjord og religion. Men jeg abonnerer heller ikke fuldt ud på den 'abstrakte', totalt fleksible forståelse af mennesket, som hun kritiserer. En modifikation er, at mennesker i stor udstrækning er formelige på 'lang sigt' men ikke nødvendigvis på kort sigt (uanset etnicitet). Det betyder, at kulturelle 'konflikter/diskussioner' kan forekomme i både konkret og abstrakt forstand i sammenspil med den 'sociale klassekamp'. En grund til at nævne dette er, at der i potentielle politiske initiativer bør tages højde for sådanne kulturelle forskelle for at bedre forstå problemstillinger og effektivisere politikkens effekt - og muligvis kan det ses som en bestræbelse på at udvikle tidssvarende våben i en klassekamp som minder om, men alligevel er forskellig fra, tidligere tiders.

Grundtvig sagde som bekendt "Mennske først", Adam Askov, og det er det hele verdens befolkning er ved at tage første skridt til at lære. Det kræver nogle rent praktiske ændringer, f.eks. at den vestlige verden holder op med at foretrække massiv overproduktion med det formål at kunne kassere, men igen tager nogle af de gamle dyder op, man mange steder slet ikke har forladt, når det kommer til stykket.
Noget af det, jeg altid har syntes var smart, var den demokratiske fordeling af kød i Oldtidens demokratiske Athen. Kød fik man på offerdage - og det indeholder jo vel at mærke den etiske dimension, at man undgår spild, hvilket jo er den værste synd: at man ikke alene dræber, men at man ikke nærer tilstrækkelig respekt for det døde dyr til ikke at kassere store mængder.
Sådan bliver vi helt sikkert på verdensplan nødt til at tænke fremover - og godt for det.
Vi bliver også nødt til at forstå, at det er ligemeget, om den gode opfindelse gøres af en dansker, en iraner eller en kineser - sålænge den kommer os alle tilgode.

Niklas Monrad

Jeg tror det er på tide, at vi adskiller xenofobi, fremmedhad og racisme fra det sædvanlige politiske højre/venstre billede.

Xenofobi, fremmedhad og racisme eksisterer i hele det politiske spektrum (og alle tre begreber er forskellige).

Anti-semitisme og jødehad har dybe rødder, og trivides ikke kun i Nazi-Tyskland trivedes også glimrende i de fleste Sovjet stater.

Befolkningsgrupper ligger i krig og væbnet konflikt med hinanden baseret på race og tro fra Kina, til Thailand, Inden, Irak, Syrien, store dele af Afrika og Sydamerika.

Historien er fuld af krige mellen muslimer og kristne, med begge parter som agressorer.

De 13,8% af den danske befolkning, som i dag stemmer på DF kommer fra et bredt politisk spektrum, med de stærkeste rødder i Socialdemokratiet og selv i SF og EL er der grænser for hvor meget tolerancen kan bære.

Chris Rock siger det på sin sædvanligt elegante måde http://www.youtube.com/watch?v=G3s5XYHQdAs

Allan Ponte, jeg er kun marginalt uenig med dig - bl.a. tror jeg, at det er samfundsmæssigt betydeligt vanskeligere at ændre strukturelle forhold, mens det altid for den enkelte, når man møder problemerne i virkeligheden, går ret hurtigt med en ændret indstilling. Erfaring er trods alt stadig det, der påvirker os mest direkte, i samspil med reflektion. Den banale historie er fordommene mod indvandrere, der forsvinder, når man har lejlighed til at tale nogen.

@Adam Skov
Du stiller nogle interessante modspørgsmål.

- Hvor skal vi udvikle os hen?: Ja, det er jo det, jeg mener, vi skal diskutere i stedet at slå hinanden oven i hovederne med skrækscenarierne. En god start på at undgå det værste er vel at foresstille sig det bedste eller i hvertfald, hvad vi gerne vil have skal ske.

- Er fysisk indvandring løsningen på dette? og - Er indvandring overhovedet = rigdom?: Men der er jo altså nogle hundredtusinde danskere i Danmark med en anden etnisk baggrund, og ja, jeg mener, at de er en rigdom for det danske samfund, og kunne blive det endnu mere, hvis vi virkelig tog os sammen og brugte deres potentielle ressourcer. Jeg er overbevist om, at vi ville blive glade for det i længden. Jeg fornemmer, når du bruger betegnelsen indvandring, at du vil have mig til at sige noget om, hvor mange flere det danske samfund kan kapere. Det ved jeg ikke, men indvandringen er jo blevet begrænset via lovgivning, i bred erkendelse af, at grænsen for en tid er nået. Og det er fornemtlig en klog beslutning, det kan jeg ikke gennemskue.

- Betyder indvandring at mennesker mødes?: Nej, øjensynligt ikke altid af sig selv. Det er derfor jeg efterlyser nogle forslag til at få det til at ske.

- Sker det ikke helt automatisk i en globaliseret verden med internet osv?: Jo, og det i sig selv er jo ganske vidunderligt. Jeg sidder her og skriver til dig og ved ikke, om du sidder i Næstved, Narbonne eller New Orleans. Så vi mødes da i en eller anden forstand.

Jeg kender heller ikke svarene, men jeg synes, det er på tide, at vi finder modet til at finde dem. Træerne gror ikke ind i himlen - af sig selv.

Johnny Nielsen

@Niklas Monrad - skal du citere må du citere korrekt - dvs. hele sammenhængen. Jeg skriver: "Det hele handler om manglende tolerance og frygten for det fremmede - kolonihave kulturen trives i Danmark og ve den der træder den for nær. Folks indre frygt for at blive udfordret, folks angst for forandringer er enorm."
Altså Det hele handler om manglende tolerance og frygten for det fremmede - Jeg har siddet i bestyrelsen for CISV på Amager (Childrens International Summer Villages) - en underafdeling af UNESCO. Filosofien her blev fostret af en amerikansk dame som i kølvandet på 2. verdenskrig fandt at skal verden leve i fred og harmoni fremover kan det kun ske ved at kommende generationer bliver væsentligt mere tolerante. Derfor opfandt hun disse børnebyer. Ideen er at 4 elleve-årige børn fra 12 vidt forskellige lande bor sammen i 4 uger. Her udvikler de så gennem leg, sange og naturligvis samtaler en indbyrdes forståelse for hinandens forskelligheder - de lærer at acceptere og synes om mangfoldigheden - de lærer tolerance og eftergivenhed. Mine egne børn har været på en sådan børneby - det kan være i New Zealand, Costa Rica eller Solrød - udbyttet for børnene er det samme. De har idag venner fra Bulgarien, Ægypten, Algeriet, Frankrig, Canada, Sverige osv altså en multikultural flora som er unik i sin mangfoldighed.
Så mit indlæg skal absolut ikke ses som et forsvar eller forklaring på hvorfor Sørine skriver som hun gør. Hendes indlæg er rablende intolerant og udgår netop af den frygt hun gør hvad hun kan for at fremmane. I stedet for at prædike næstekærlighed og tolerance prædiker hun had og frygt.
Hun er en skændsel for kristendommen, og hun burde fyres som præst i folkekirken.

@Johnny Nielsen
Tak for dit indlæg 13:52, det er dejligt a se, at der er initiativer af den type i gang, og at UN kan spille en rolle i den sammenhæng er glædeligt. Sådan et initiativ kunne sagtens bruges i dansk sammenhæng.

Dog: hvor vidt Gotfredsens kan være præst i folkekirken kan jeg ikke tage stilling til.

Robert N Gjeertsen

Jeg er engang blevet overfaldet af en flok 'etniske danske'.
Skulle det så være en forståelig reaktion om jeg lige myrdede en 70-80 stykker af dem ?

»Jeg har advaret mod, at det kan ende med borgerkrig, hvis man ikke passer på, og kampen for et Danmark styret af danskerne svarer til modstandskampen under Anden Verdenskrig,«
Nej, du ANSPORER til borgerkrig og jeg vil gerne have mig frabedt at du pisser på min afdøde bedstefaders grav ved at sammenligne hans kamp mod nazierne med en eller anden ussel børne-morder .
SHAME ON YOU Sorte-Søren !!

Niklas Monrad

@ Johnny,

Jeg var selv på CISV lejr i Sverige i 70'erne, så jeg kender dem godt. Jeg havde derefter en ven fra Guatamala boende hos os.

Men bortset fra det, så berørte du ikke min pointe til dig, som var at - uanset lokale omstændigheder, dvs om det er i en dansk kolonihave eller på en bar i Rwanda - så, er det, det eviggyldige menneskelige xenofobiske træk, somme tider blandet med ren magtpolitik, der fører til frygt, had og vold. Jeg siger ikke, at man ikke kan afhjælpe i det små, men menneskets iboende mangel på tillid til det som er forskelligt fra det selv, det kan du ikke fjerne ved lov. Du er nødt til at anerkende dets eksistens, ellers kommer du til at kæmpe forgæves, og vil støde på samme konflikter, gang på gang.

Sørine Gotfredsen - endnu en mental ekshibitionist som gerne står model til hvad som helst for lidt offentlig opmærksomhed...

...mon sådan noget stammer fra et svigt i barndommen?

Man kan mene hvad man synes ser pænt ud drom, men der er ved dagens slutning kun lattervækkende (!!!) at forfægte, at Breiviks handlinger er u-forbundne med multi-kulturelle ændringer i samfund - i Norge - i Europa formentlig også - i.e. jelved, Bæk Simonsen herhjemme de har sikkert også en i Norge ....etc. etc. .
Derimod er hans påkaldelser af Jesus, von Trier, DF, Anders Fogh og fandens oldemor helt for hans egen regning - men dem kan man selvfølgelig køre med på hvis man synes man kan bruge det til noget.

Johnny Nielsen

@Niklas Monrad - godt at vide at du har været i CISV lejr - det er netop "det eviggyldige menneskelige xenofobiske træk" som bliver fodret og næret med den hadske retorik som Sørine, DF og andre ligesindede prædiker. Det er ikke nødvendigvis en del af din arvemasse - det er et spørgsmål om opvækst og de påvirkninger du får i det miljø du færdes i. Derfor er det så vigtigt at bekæmpe disse træk hvor de end viser sig. Når præster i folkekirken som Sørine og de sorte fætre kan bruge kristen fundamentalisme som ståsted for deres prædikener og private livsførelse, så udgør de en trussel for menneskeheden og den så vigtige tolerance. Når man dagligt i aviserne ser DF få spalteplads til deres menneskefjendske propaganda - ja, så er der mennesker som bliver påvirket. Frygten næres og hadet blusser op. Det er hvad der skal bekæmpes - medierne må gribe i egen barm og overvejé hvad det er de lægger spalteplads til - her og nu er det jo ligegyldigt hvad Pia K siger så rammer det overskrifterne. Sådan skal det jo ikke nødvendigvis være. Vi skal ikke finde os i indoktrinering. Vi skal møde verden med et åbent sind.

Niklas Monrad

@ Johnny

Jge tror du vil finde, at de fleste biologiske organismer er udstyret fra naturens hånd med egenskaber, der i overlevelsesøjemed, har forskellige metoder til at afvise andre arter. Hvad i alverden får dig til at tro at mennesket skulle være anderledes? Al historisk erfaring burde fortælle dig at du har uret.

Niklas Monrad, det er desværre blevet en moderne dovenskab at tro, at mennesket i et og alt er determineret af naturen. Før denne fikse idé slog rod hos de forvoksede drenge på naturvidenskab, lod en masse ting sig gøre for mennesket.

Niklas Monrad

@ Peter,

Ja, før den tid troede man at mennesket selv var herre over alt, og at det kunne forbedres. Det gav os Sovjet og Kina ...

Inger Sundsvald

Var det ikke mennesket der skabte det, eller tager jeg fejl, så det i virkeligheden var andre kræfter på spil?

Sider