Læsetid: 5 min.

Tyveri, kreativitet eller begge dele?

I dag fortsætter retssagen om en dansk trios sampling af en tyrkisk musikers musik. Det er den første retssag om sampling i Danmark, og den kan definere hvordan unge musikere fremover vil agere eller i hvor høj grad de vil respektere lovens bogstav
I dag fortsætter retssagen om en dansk trios sampling af en tyrkisk musikers musik. Det er den første retssag om sampling i Danmark, og den kan definere hvordan unge musikere fremover vil agere  eller i hvor høj grad de vil respektere lovens bogstav
15. august 2011

I dag bliver efter al sandsynlighed en historisk dag i dansk ophavsretshistorie. Det er dagen, hvor dance-trioen Djuma Soundsystem og forlæggeren Per Meistrup mødes til det andet og formentlig sidste retsmøde i sagen om førstnævntes nummer »Les Djinns« fra 2003, som sampler fra tyrkiske Atilla Engin Groups sang »Turkish Showbiz« fra 1985 som Meistrup er forlægger for. Det er første gang i dansk historie, at en sag om samp- ling af musik er nået til retten.

Det har ellers været tæt på nogle gange før. En af skræmmehistorierne har Jokerens gamle trio, Den Gale Pose, i hovedrollen. Deres største hit »Spændt op til lir« fra 1998 samplede fra Imaginations »Music & Lights«, hvilket deres selskab Warner skam også forsøgte at få clearet. Det blev bare aldrig gennemført, så da »Spændt op til lir« gennemsyrede æteren og gik platin med mere end 12.000 solgte eksemplarer, tog rettighedshaverne kontakt. Og et forlig af de mere ubehagelige måtte indgås: 100 procent af alle rettigheder gik til folkene bag Imaginations sang. Så Den Gale Pose har faktisk aldrig tjent en øre på deres største hit, hverken fra tung rotation i radio og tv eller fra salget af singlen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

"Hvilket leder os frem til de egentlige vindere af samp-lingsager verden over: Advokaterne." - Tak.

Så lad os nu komme videre, og ikke spilde gode kreative og fremadrækkende kræfter, på tilbagestående jura og advokater.