Klumme
Læsetid: 3 min.

Hvor blev børne- og ungdomsfilmen af?

Børne- og ungdomsfilmfestivalen BUSTER, som lige nu fylder de københavnske biografer, er et kærkomment supplement til biografernes sædvanlige filmudbud, men minder også om, hvor sløjt det står til med danske film for de yngre og yngste
Kultur
16. september 2011

I går åbnede den årlige københavnske filmfestival for børn- og ungdomsfilm, BUSTER, og det er der bestemt grund til at glæde sig over. I løbet af de næste ti dage kan både børn, unge og deres voksne forlyste sig med et hav af potentielt spændende og anderledes film, korte som lange, fra hele verden.

Det er stort set kun denne ene gang om året, at der for alvor tages hensyn til de yngre og yngste målgrupper i biografen ja, der er også premiere på adskillige børne-, ungdoms- og familiefilm i løbet af et år, men de er alle en del af det almindelige mainstreamudbud og ikke som filmene på BUSTER et forsøg på også at vise andre sider af livet, som det former sig mere eksotiske steder på kloden.

»Hvis man er i tvivl om, at der stadig laves gode børne- og ungdomsfilm, er BUSTER den festival, der giver modet tilbage,« skrev Politikens Sophie Engberg Sonne i går i en kommentar i det festivaltillæg, hendes avis som BUSTERs officielle mediepartner udgiver hvert år.

Og det har hun jo ret i, men som hun også kommer ind på i kommentaren, sætter BUSTER samtidig situationen i dansk børne- og ungdomsfilm i relief, og man bliver mindet om, hvor sørgeligt det står til.

I betragtning af at 25 procent af filmstøtten er øremærket til film for børn og unge, er det ikke imponerende, hvad branchen leverer af kvalitetsindhold til netop de målgrupper.

Turbulent følelsesverden

Det er sigende, at et af BUSTERs danske slagnumre i år er en hyldest til Søren Kragh-Jacobsen, som for efterhånden mange år siden var en ferm skildrer af børn og unges virkelighed i generationsdefinerende film som Vil du se min smukke navle (1978) og Gummi Tarzan (1981). Hvor er den slags film i dag, fristes man til at spørge uden at det nødvendigvis skal lyde som et forsvar for den alt for gammeldags og opbyggelige ungdomsfilm.

I går var der premiere på Rune Schjøtts Skyskraber, som når et godt stykke ad vejen i forsøget på nænsomt og med et mål af galskab at skildre to unge menneskers første forelskelse og frigørelse fra forældrene. Inden for de seneste måneder har der også været premiere på to musicals for unge, Simon Stahos Magi i luften og Hans Fabian Wullenwebers Bora Bora, der dog ikke var entydigt vellykkede. Men de to film rummer ikke de samme eviggyldige og almenmenneskelige kvaliteter som f.eks. Kragh-Jacobsens film. Og ingen af de tre film når formentlig et større publikum.

Man skal tilbage til Heidi Maria Faissts Frit fald, der havde premiere i april, og især Kaspar Munks et år gamle Hold om mig for at finde danske film, som for alvor trænger ind i de unge menneskers komplekse, turbulente følelsesverden og får den vist på en måde, så både forældre og børn kan leve sig med og lære noget.

Mangel på et alternativ

Værre står det til med den danske børnefilm, som efterhånden kun består af ucharmerende 3D-animationer Jensen & Jensen, Orla Frøsnapper, Olsen Banden på de bonede gulve eller de evindelige og ganske rædselsfulde romertals- og familiefilm a la Min søsters børn og Far til fire. Der er enkelte lyspunkter i form af Lotte Svendsens morsomme Max Pinlig-film, hvor der skulle være en 3'er på vej, Esben Toft Jacobsens smukt animerede søskendefortælling Den kæmpestore bjørn, og Karla Bengtsons opfindsomme Tigre og tatoveringer.

Men det er undtagelserne fra reglen og bekræfter kun, at der er behov for et fornyet fokus på film, som både kan flytte noget og være et begavet, underholdende og reelt alternativ til de amerikanske romantiske komedier og spændingsfilm, de unge biografgængere ofte hellere vil se. Der mangler gode film, som foregår i en genkendelig virkelighed og handler om børnenes og de unges egen erfaringsverden og følelsesliv film, som kan ses i biografen, også når BUSTER ikke er i byen.

 

BUSTER kan opleves i de københavnske biografer frem til den 25. september. www.buster.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her