Baggrund
Læsetid: 9 min.

Dagens valg står også mellem TV 2 og DR

Gemt bag den altoverskyggende politiske valgkamp udspiller sig en umiddelbart ubemærket intern magtkamp mellem TV 2 og DR. Og i aften kulminerer kampen, der ikke alene handler om seertal, om den perfekte joviale vært og de bedste politiske kontakter. Den handler om selvforståelse
Konkurrence. Folketingsvalget er årets absolut væsentligste nyhedsbegivenhed. 'I aften er kulminationen på den kamp, som mediehusene kæmper hver dag. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvilke partier, men også hvilken tv-kanal, der vinder valget,' siger Adam Price.

Konkurrence. Folketingsvalget er årets absolut væsentligste nyhedsbegivenhed. 'I aften er kulminationen på den kamp, som mediehusene kæmper hver dag. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvilke partier, men også hvilken tv-kanal, der vinder valget,' siger Adam Price.

Uffe Weng

Kultur
15. september 2011

De to store tv-stationer har mange hemmeligheder, når det kommer til deres dækning af valgaftenen. Men en ting kan de da afsløre: Det handler om den perfekte dosis faglig, jovial og munter vært. De skal lave muntre optakter til de mere analyserende afsnit og spille bolden for nu at blive i den sportslingo, TV 2 har benyttet sig af i denne valgkamp videre til deres mange udsendte rapportere. I år spiller TV 2 endnu en gang trumfkortet, mr. News: Jes Dorph-Petersen, der til denne valgaften får følgeskab af et nyt sidekick, TV 2 News' Lotte Mejlhede, der sammen med Kaare R. Schou udgør valgaftenens værtshold. Det perfekte værtshold skal nemlig udgøres af en blød type, der kan holde den muntre tone igennem den hæsblæsende aften, og ved hans side skal den analytiske hardballer trække de store linjer op. Sådan som manuskriptforfatter Adam Price selv ville have brygget det sammen, skulle han iscenesætte og skabe en valgaften til sin serie Borgen:

»På valgaftenen har kanalerne brug for et team til at holde alle slags danskere til skærmen. Og der har DR faktisk et stærkt team. Bildsøe fremstår på den ene side journalistisk troværdig og skarp, men han har samtidig noget behageligt og jovialt over sig. Ham kan vi genkende og godt lide hjemme i stuerne. Ask Rostrup er som kommentator meget analytisk skarp, og han er jo også DR-nyhedernes store teknologiske satsning, computeren 'Askometrets' menneskelige ansigt,« siger han. Ifølge Price har kanalerne begge dyrket dette setup ved adskillige valg.

»På TV 2 har det i årevis været Kaare R. Schou, der har leveret en blanding af analyse, statistik og historisk overblik, der perspektiverede den store fortælling, som en valgaften jo også er,« siger Adam Price.

Der er jo kun en Jes

Når DR så bliver jovial og hyggelig, så er det efter TV 2'sk model, en model, de har set effekten af siden kanalen kom til i 1988. Det forstår medieekspert Lasse Jensen godt:

»TV 2-værterne har altid været bedre til at være nede på jorden. Når Jes Dorph er på tv er han næsten et helt almindeligt menneske, og der har kanalen nok en fordel i forhold til DR, som historisk set har haft svært ved det folkelige,« siger Lasse Jensen, der er tidligere chef for TV Avisen og manden bag programmet Mennesker og Medier på P1.

Gid der var to gange storsminket og forhåbningsfuld Helle Thorning-Schmidt i aften. Der skulle også gerne være to styk kæk superstar Johanne Schmidt-Nielsen, og to gange konservativ sølvræv, Lars Barfoed. Ikke mindst skulle der være to eksemplarer af Lars Løkke Rasmussen til at fremsætte den første kommentar, når befolkningen dømmer ham inde eller ude for igen at bruge lidt sportslingo, TV2 har markeret sig med i årets valgkamp. Når valgstederne i dag begynder at tælle op, og de næste fire års regering begynder at tegne sig, skubber DR og TV 2's journalister sig skulder ved skulder frem mod kandidaterne i konkurrence om, hvem der først fanger Lars, Lars, Villy, Margrethe eller Helle, som i aften kan ende som kommende statsminister eller afgående formand. For med valgaftenen skal public servicemedaljen pudses. »Det er vælgernes aften«, »det er demokratiets store aften« og »vi laver den bedste valgaften,« lyder det stort set enslydende fra både Mette Hybel, der er en af de ansvarlige for DR's dækning af valgaftenen og Ulla Pors, der er eventchef på den konkurrerende kanal. Valgaftenen er nemlig OL i TV, lyder det fra begge kanaler.

Valgkampen i 2011 har været historiens mest dækkede valg, så da Information tog mod Ørestaden og DR Byen, var det med store forventninger. Der må være spækket med grafer og overskrevne whiteboards med strategier og slagplaner. Og nu bliver Information gelejdet igennem DR's newsroom af Mette Hybel, men der er ikke rigtig noget, der syder. Alting ser fuldkommen ud, som det plejer, journalisterne på anden sal sidder endda og gemmer sig lidt bag skærmene med deres valgplaner. Mette Hybel griner lidt, for hun ved godt, det er småt med svarene, de er nemlig hemmeligstemplede. »Hvilket studie har I tænkt jer at bruge, og må jeg få et kig derned?« Hun griner igen.

Men hvad skal DR egentligt stille op, nu hvor værterne er det vigtigste? Der er jo kun én Jes. Det er åbenbart ikke tilstrækkeligt med to gange Lars Løkke og to gange Helle, vi skulle allerhelst have to styk af valgets virkelige stemmesluger: Jes Dorph-Petersen.

Mangler I ikke lidt en Jes Dorph på DR? I newsroom på DR, svarer Mette Hybel nu velvilligt på et spørgsmål.

»Nej, vi har da vores egen. Vi har Kim Bildsøe Lassen,« siger hun og smiler.

Tidligere tv-vært på DR Kurt Strand var med til at dække valget for tv-stationen i 2007, hvor kanalen ifølge nogle målinger for første gang siden TV 2's fødsel i 1988 slog konkurrenten på seertal. DR havde inden 1988 fastholdt den elitære dækning af valgaftenen, hvor de kloge belærte de mindre kloge i samtale med de endnu klogere. Men TV 2's mere glamourøse tilgang til valgdækning gav kanalen et tiltrængt skub i retning af det moderne:

»I DR's selvforståelse har det en kæmpe betydning at have lært lektien og at lave en vellykket valgaften, og seertallene er enormt vigtige. Da TV 2 begyndte at dække valg, sakkede DR håbløst bagud med deres støvede programmer, og først i 2007 begyndte billedet at ændre sig. Derfor er der naturligvis nogle chefer, der sidder og holder vejret, når seertallene gøres op i år,« siger Kurt Strand.

Hemmelighederne

Man kan blive ved med at spørge: men det er ikke meget, man kan få at vide om kanalernes planer for aftenen. Ifølge TV 2's Ulla Pors, har kanalerne i hvert ikke på samme stil:

»Det her er to public service-stationer, som dækker valget meget forskelligt og sådan skal det jo også være. På TV 2 går vi meget op i at bringe valget ud til danskerne. Vi vil engagere danskerne. Men det er en aften, hvor der zappes meget og derfor handler det også om at få lavet de rigtige aftaler med de rigtige politikere på de rigtige tidspunkter,« siger hun.

Kampen om at få de rigtige aftaler, har Pelle Dragsted mærket en del til som presserådgiver for Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der af Ekstra Bladet er blevet døbt Johanne Superstar og af flere medier udråbt til valgets dronning.

»Fortæl mig om det,« siger han og griner. »Jeg har snakket med omtrent 10 journalister fra hver kanal om deres dækning af selve valgaftenen. De vil jo gerne det samme, blandt andet følge Johanne fra Christiansborg og til Pumpehuset og tilbage igen. Og det er der jo ikke så meget at sige til, for det er deres job. Men hvis de to kanaler kunne koordinere lidt mere end normalt og holde kortene mindre tæt ind til kroppen, ville det gøre planlægningen noget nemmere, og det tror jeg egentlig ville komme alle til gode,« siger han.

Adam Price, der snart har premiere på sin anden sæson af Borgen på DR, han fulgt valget tæt: »Det er jo folketingsvalget årets absolut væsentligste nyhedsbegivenhed, og denne her aften er kulminationen på den kamp, som husene kæmper hver dag. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvilke partier, men også hvilken tv-kanal, der vinder valget,« siger Adam Price, der netop nu er i gang med optagelserne til anden sæson og sin storyline til tredje sæson, hvor der også skal være valg i Borgen.

Skår i mr. News

Tilbage til mr. News. Selv om Jes Dorph Petersen er indbegrebet af jovial venlighed, kom han ifølge Kurt Strand lidt i uføre, da TV 2 i år bød på sportsagtig kandidatdebat i Silkeborg:

»Værten betyder alt på en valgaften, og det skal være en vært, man føler sig tryg ved. Hvis jeg var TV 2, ville jeg nok have passet bedre på mine værter, for de skal ikke i manegen, som det blev gjort i Silkeborg. Der sker simpelthen det, at Jes Dorph-Petersen mister troværdighed på valgets aften, hvis han har båttet i hornet ad politikerne. DR's problem har været, at den manglede den joviale venlighed, som Jes Dorph besidder, så jeg vil gætte på, at DR har klappet i deres hænder, da Jes Dorph kom på glat is i Silkeborg,« siger Kurt Strand.

Mette Hybel mener nu ikke at have klappet i hænderne, men hun har noteret sig, at DR under ingen omstændigheder ønsker at lave den form for valgkamp. »Vi holder os fra det ultrapoppede, valg er ikke et show, det er dødsensalvorligt, hvem der skal lede landet de kommende fire år, og danskerne har brug for at få et ordentligt indblik i, hvad politikerne vil« siger hun.

Kanalen har historisk valgt at bruge værter med en hårdere tilgang til politikerne, som da Reimer Bo i 2007 gik hårdt til Naser Khader fra det forgangne parti Ny Alliance.

»Nu må du svare, det er jo ikke nogen børnehave det her,«fremturede han i et forsøg på at få Khader til at svare på, hvorvidt han ville have Fogh som chef eller en dronningerunde.

»Sådan havde Jes Dorph ikke gjort det i gamle dage. For det skaber ikke hygge, man står i stedet lige pludselig med en meget usikker mand i studiet. Den slags tough guy-vært har man tidligere typisk mest set på DR,« siger Adam Price.

Generelt er det ikke overraskende, at kanalerne har poppet deres valgprogrammer op, vurderer Lasse Jensen fra Mennesker og Medier: »Valgaftenen har fulgt samme udvikling som resten af landets tv-programmer med en nærmest neurotiske angst for at kede. Og først og fremmest skal aftenen da også underholde, og demokratiets største aften skal have alt, hvad den kan trække. Men uanset hvor mange gimmicks kanalerne opfinder, så er det resultaterne og den rette præsentation, der er interessant og ikke et helt kulørt underholdningsshow,« siger han.

Konkurrencen spænder ben

Siden valget i 2001 har kanalernes udsendte journalister været med i bilerne til og fra sejrs- og fiaskofester, med Venstre på Færgen Sjælland og på trappen ned til Jazzhouse, hvor de aftvang Mogens Lykketoft en kommentar, inden han sluttede sin tid som leder af Socialdemokraterne. Tendensen synes at være, at kanalerne skal have flest muligt reportere på flest mulige steder. I DR's program Kandidaterne har seerne kunnet følge politikerne med GPS rundt i landet, og man kan godt blive lidt i tvivl om, for hvis skyld det har været, pointerer Kurt Strand.

»Når nu jeg ser kandidaterne hver aften, hvor man kan følge topkandidaternes færden via GPS spørger jeg måske lidt mig selv, hvad skal jeg bruge det til. Ja, gu er det da smart, men bliver jeg klogere af at få indsigt i, hvilken vej Helle Thorning tog til Odense? I iveren efter at have den smarteste og mest moderne dækning, har kanalerne en tendens til at lade sig forblænde af teknologiens muligheder,« siger Kurt Strand.

Selv om begge kanaler holder tæt med, præcis hvordan de har valgt at dække demokratiets aften, så kan de dog afsløre, at aftenen er planlagt og koreograferet ned i mindste detalje. Igennem det seneste halve år er der blevet indgået aftaler med politikere, der er sat kameraer op i partiernes festlokaler og hentet ob-vogne ind fra udlandet. Og Mette Hybel afslører, at der er tænkt meget i dramaturgi og tilrettelæggelse, når aftenen skal skrues sammen som en stor optakt til aftens klimaks valgresultatet.

Men ligesom presserådgiver Pelle Dragsted fra Enhedslisten, påpeger Kurt Strand, at konkurrencen af og til kan være lidt i vejen for budskabet og det gode tv:

»Som udgangspunkt er en valgaften noget af det mest dramatiske fjernsyn, der overhovedet findes. Der er taber og vindere, menneskeskæbner på spil, biden negle. Det er godt tv, og aftenen har i sig selv en meget fin dramaturgisk spændingskurve.

Men der har været en tendens til, at kanalerne selv piller dramatikken ud, som da TV 2 i konkurrenceiver i 2007 oplyste seerne om resultaterne fra de første exitpolls allerede kl. 18, selv om der er tradition for at vente. DR endte med også at gøre det tidligere for at kunne konkurrere. Men der kan være et dramatisk problem ved at vurdere resultatet for tidligt, og i iveren efter at væres først og størst kan kanalerne save den gren over, de selv sidder på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

DR ville vinde hvis jeg skulle vælge mellem dem,
men begge kanaler er ved at være for manipulerende, utroværdige, for borgerlige, så jeg vælger ikke at se de to programmer.
Jeg vil sige at begge kanaler er fordummende, den ene er bare værre end den anden.

Jeg vil hellere se Norsk tv, mon ikke de kommer med en lille oplysning, ellers hører jeg det nok på uni i morgen.

Nu vil jeg kører op og stemme på Enhedslisten

c¨,)

Til helvede med joviale værter og pludrende journalister - vis nogle flere resultater.
Der vises langt færre resultater, end der gjorde i gamle dage - det er som om stationerne frygter, at seerne vil komme til at kede sig. Men det er da for fanden stemmetallene rundt omkring fra, der afgør valget.

Gør dig selv en tjeneste og aflever tv'et på genbrugspladsen inden hjernen giver op.

Hvilke af stationerne har det bedste valgresultat?

Hermed gratis idé til slogan:

DR - VI ELSKER JER*)

*) danskerne

Heinrich R. Jørgensen

Valgaftenen på de to stationer, er måske lidt mere festlige end de foregående dages programmer, idet statsmediernes politiske redaktører er til valgfest hos deres ex-arbejdsgivere?

Sandy French og Ulla Østergaard er dygtige kommunikationsfolk, og er gode til deres job.

DR havde for et stykke tid siden et fremragende interview med Thor Pedersen, Folketingets (afgående) formand. Her hørte vi bl.a. om vandrehallen, Landstinget, Samtaleværelset, og om de fire grundlove landet har haft siden 1915. Se, det er god public service....og uden ironi er det.

DR viste her sin styrke hvad angår public service; oplysning være skal vor lyst - som det hedder i en sang af Grundtvig...

lars rosholm tørresø

TVét skal måske ikke genbruges da det måske bringer smitten videre FORMIDLER HJERNEDØD, men skal jo nok genbruges alligevel da der ellers bare bliver produceret endnu et mere.......

Overgearetheden på TV 2 og DR hænger efter min mening sammen med, at danskerne jo skal drikke hjernen ud op til weekenden, fordi valget finder sted på den såkaldte Lille Fredag, dvs. torsdag.

Der er en meget dårlig idé - valg bør finde sted om tirsdagen, mens folk endnu er ædru og heller ikke er hysterisk opstemte op til fridagene.