Læsetid: 4 min.

Historikeren, der bliver ved med at træde på Holocaust-tåen

I ny bog svarer den tyske historiker Götz Aly på spørgsmålet: Hvorfor tyskerne? Hvorfor jøderne? Information var med, da Aly diskuterede Holocaust med berlinerne
30. september 2011

BERLIN — En populær vandrehistorie fortæller om en skibbruden jøde, der tilbragte år på en øde ø. Omsider kommer nogle søfolk ham til undsætning, og han viser med stolthed en bygning frem: »Det er min synagoge,« siger han. »Og hvad er det så, du har bygget derovre,« spørger hans redningsmænd. »Det er den synagoge, hvori jeg aldrig sætter mine ben,« svarer jøden.

Denne aften fortælles spøgen af Götz Aly, en af Tysklands kendteste, mest populære og mest polemiske historikere. Den illustrerer en af hans vigtige pointer: Den jødiske religion handler om at læse og diskutere de hellige skrifter. For jøder er det vigtigt, hvilken rabbiner man har.

»Jøderne er uforstående over for kristendommens tro som det centrale og bærende element,« siger Aly.

Museum Dahlem i Berlin har inviteret til debat med Götz Aly, årgang 1947. Hans nye bog stiller allerede i titlen det overordnede store spørgsmål: Hvorfor tyskerne? Hvorfor jøderne? Og i undertitlen får man en idé om, hvad det efter historikerens opfattelse handlede om: Lighed, misundelse og racehad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Engelsted

Man kan forklare jødehadet med en udbredt antisemitisme, står der, hvilket også plejer at være den gængse forklaring. Man kan forhåbentlig se, at en sådan forklaring er tom, da jødehad og antisemitisme gælder for synonymer.

Götz Aly går dog det skridt videre, at forklare, at antisemitismen skyldes misundelse hos den tyske befolkning. Og endnu et, fordi misundelse kan forklares ved mindreværd.

Det kan alt sammen være rigtig nok, men man må så fortsætte og spørge, hvad var det, der fik den tyske befolkning til at føle sig mindreværdig i forhold til jøderne? Og så er man først lige begyndt.