Nyhed
Læsetid: 4 min.

Medier går amok i en voldsrus over valgkampen

Når de stemmeberettigede i dag deltager i demokratiets helligste ritual, kan de se tilbage på en valgkamp, hvor voldelige sprogblomster har stået i fuldt flor. Information har vist en række eksempler til tre sprogmennesker, der giver deres bud på, hvorfor blå øjne og tæsk får så meget plads i valgkampen
Når de stemmeberettigede i dag deltager i demokratiets helligste ritual, kan de se tilbage på en valgkamp, hvor voldelige sprogblomster har stået i fuldt flor. Information har vist en række eksempler til tre sprogmennesker, der giver deres bud på, hvorfor blå øjne og tæsk får så meget plads i valgkampen
Kultur
15. september 2011

De konservative »frygter et blodbad«, »Vestager smadrer oppositionen« og vælgerne giver »blåt øje til regeringen«. Disse eksempler på artikeloverskrifter er ikke hentet fra den smudsige tabloidpresse, men fra medier som DR, Politiken og jp.dk. Valgdækningen har været voldeligere end nogensinde tidligere, hvad angår spektakulære overskrifter og krigeriske formuleringer.

»Vi kan jo se en glidning fra sportsmetaforer, hvor det drejer sig om tabere og vindere, over i noget, der ikke bare er almindelig sport, men deciderede gladiatorkampe,« siger Jørn Lund, der er professor i dansk sprog og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

»Man kan roligt sige, at sproget i den politiske debat og i dækningen heraf er blevet langt mere voldeligt. Der tales om tæsk og lussinger, og at man smadrer og raser, når man er uenig med modparten,« siger Jørn Lund.

Men politik har altid været en kamplads, hvor meninger er tørnet sammen, mener retoriker Simon Lund-Jensen, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

»Clausewitz sagde allerede for 200 år siden, at krig er en fortsættelse af politik med andre midler, så forbindelsen mellem krig og politik er ikke ny. Men det interessante ved de her overskrifter er, at der er kommet meget større fokus på lemlæstelse af modstandere,« siger Simon Lund-Jensen og uddyber: »Den hårde retorik er derfor ikke et decideret nybrud, men en forlængelse af en udvikling, hvor det nu er blevet ødelæggelsen af modstanderen, vi frydes ved.«

Fladpandet

Men det stadig voldsommere sprog huer ikke Claus Borre, der har mangeårig erfaring som sportsjournalist og redaktionschef, og som også har været engageret i lokalpolitik.

»Jeg er forbløffet over at læse de her eksempler, for de overgår det laveste og mest fladpandede, jeg har set gennem mit lange, lange liv i sportsjournalistikken,« siger han.

»En overskrift som 'Radikale få tæsk af fagbevægelsen' er i bedste fald bare uopfindsom og gold. Men at bruge et ordene massakre og blodbad i en tid, hvor vi har terrorfrygt, er direkte usmageligt. Og det er jo fuldstændig totalt uopfindsomt. Det viser en fattigdom i sproget, der er helt diskvalificerende,« siger Claus Borre. Han mener, at der i disse år hersker et sprogligt forfald blandt mange journalister.

»Det er jo morsomt, for engang fik sportsjournalisten altid skyld for at have det mest primitive sprog, og vi forsøgte altid at rense ud i klicheer og lavhjernet sprog og banaliteter. Men ud fra de her eksempler er pilen virkelig drejet den anden vej. Den politiske journalistik har overtaget alle de værste klicheer, som sportsjournalistikken i årevis har forsøgt at luge ud i.«

Vekselvirkning

Samtidig rammer det voldsomme sprogbrug ned i en gammel diskussion om, i hvor høj grad vores sprog præger vores tankegang og handlinger. Allerede George Orwell diskuterede i romanen 1984, hvordan det såkaldte nysprog kunne præge folks handlinger, og Victor Klemperer beskriver i sit berømte værk LTI, hvordan Nazitysklands militaristiske sprogbrug langsomt ændrede tankegangen hos landets befolkning. Et helt andet eksempel er diskussionen om voldelige rapteksters indflydelse på ungdommens kriminalitetsrate og kvindesyn.

»Jeg tror på, at der en vekselvirkning mellem virkelighedsopfattelse og sprogbrug. Når man hele tiden omtaler politik som noget med kamp og sejr, så vil mange mennesker får et indtryk af, at det er en kamp mellem personer og ikke ideologi og politik,« siger Jørn Lund.

Debatten om sprogets indflydelse er også blusset op efter attentatet på det demokratiske kongresmedlem Gabrielle Giffords i USA og efter terrorangrebet i Norge.

»I Norge kan man jo se, at antallet af voldelige udtryk i pressens dækning af politik er faldet meget stærkt efter massakren,« pointerer Jørn Lund. Og Simon Lund-Jensen mener, at begivenhederne i USA og Norge afslører tomheden i det hårde sprog.

»Man oplever med ét, at den her voldsretorik kommer til at stå ved siden af en reel massakre. Og så kommer en overskrift som 'erhvervslivet frygter borgerlig massakre' pludselig til at fremstå som en død metafor, der er oppustet og hul som ind i helvede,« siger han.

Politikerlede

Men mediernes stigende brug af den voldelige retorik risikerer at bidrage til den stigende politikerlede, mener Jørn Lund. Han håber derfor, at der snart vil komme en modreaktion mod det svulstige sprog: »Hele den politiske offentlighed har oplevet en inflation af de stærke udtryk, som har ført til en devaluering. De er ikke så stærke mere. Og så må man hele tiden finde på nyt, men det kan jo ikke blive ved,« siger han.

Simon Lund-Jensen er enig i, at befolkningen er træt af det hårde sprog.

»Jeg ser en klar kobling mellem krigsmetaforikken og den afsmag, der er for politik. Den voksende tillidskløft mellem politikere og vælgere vil vokse, medmindre vi får nogle journalister, der begynder at bruge nye metaforer, der udfordrer retorikken om lemlæstelse. Og nogle politikere, der tør stille sig op i bokseringen og vende ryggen til modstanderen og i stedet tale til befolkningen,« siger han og påpeger, at det handler om, at vi skal være opmærksomme på vores eget perspektiv, før vi kan beslutte, om vi vil beholde det: »Nordmændene blev opmærksomme på deres efter massakren på Utøya.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

."Had"

Det lille ord optæder jævnligt.
Det gir´ingen mening.
Man hader ikke nogen, pga. deres politiske ståsted.
F.eks. kunne jeg ikke drømme om at hade DF.
Waist of time..!

Man kan så konstatere, at avisernes oplagstal er i frit fald, på trods af voldsretorikken....Såh....Th ~*~

Nb. Det er helt efter bogen, at de danske medier intet har lært, efter terrorangrebet i Norge.
Der skal nok nærmest en 3. verdenskrig til,
før der pilles ved selvforståelsen! (den blå/sorte )

Arhj, hvor er det godt set!

Man bliver helt glad over, at der endelig, ENDELIG i denne golde ørken af forskruet retorik og zombiesprog er nogen, der slår hodet på sømmet og siger det.

Volden er indskrevet i sproget. Vi voldtager og bliver voldtaget, når vi udsætter os for mediernes retorik.

Her kunne det være på sin plads at vedhæfte begrebet socialdarwinisme og hvordan hele vores kultur er inficeret af dette ædende, giftige tankesæt.

I tilskuerdemokratiet (en af det dekadente demokratis forfaldssymptomer) er vi alle i voyeur-position til den krig/kamp, der foregår i medierne mellem politikere.

Kommentatorerne kredser konstant om dette, indholdet er for længst forsvundet, tilbage er kun kampen, krigen og de score-points man kan opnå. Perfomance er alt, udsagn er intet. Form er alt, indhold er intet. Stil er alt, substans er intet.

Det er en sørgelig verden, vi lever i. Krigens sprog findes nu overalt. Darwin og hans efterkommere har sejret ad helvede. til.

Det startede for alvor under første Golfkrig, siden er det kørt helt af sporet.

Dronning Margrethe udeler hopskaller til Putin! :-)

Søren Blaabjerg

Det er mit indtryk, at forskellen mellem de to regeringsalternativer reelt er minimal. Mediernes dramatiske sprogbrug er ene og alene motiveret af ønsket om at sælge flest muligt aviser. Derfor er det heller slet ikke sædvanligvis det politiske indhold, der fokuseres på, men derimod den personlige vinkel:
Bliver det Helle eller Løkke, der får en på goda'en. Uha uha, hvor er det spæænnende!!!! Der bliver formentlig umiddelbart efter valget kioskbaskere og avisspisesedler med helsides nærfotos af en af de to med triumfen hhv. skuffelsen malet i ansigtsudtrykket. Ja, hvem ved Måske lykkes det ligefrem en eller flere vakse fotograf at fange en vaskeægte tåre, der pibler ud af øjenkrogen på duellens taber, som ellers gør sig al mulig umage for at akcepotere nederlaget med smilende fatning. Hertil måske en malerisk overskrift med fede bogstaver i superstørrelse
"FÆRDIG", "YT", "KNUST" eller noget i den dur - megalækkert!

Søren Blaabjerg

Hvorom alting er, så mestrer de begge den kunst at være "politikergode" til fuldkommenhed. Når de er helt eller delvist færdige med at realisere deres drømme om fremtidens Danmark, så står vi med et "vidunderligt" samfund, hvorom man - trods diverse kriser og bovlamme lappeløsningers hærgen - med rette kan sige:

Aldrig i menneskehedens historie er så mange i forhold til befolkningstallet blevet behandlet, indllagt, indsat og hjulpet og undervist og klientgjort og kontrolleret - og flået - med så mange hjerteligt velmente begrundelser.

Jeg er helt begejstret over den nonchalant indsnegne, afsluttende sportsmetafor, "Og nogle politikere, der tør stille sig op i bokseringen og vende ryggen til modstanderen og i stedet tale til befolkningen".
Det virker for elegant til at være overlagt i denne voldsjournalistiske tid og i så fald er det bare sjovt på Simon Lund-Jensens bekostning.

Nu er Danmark jo i krig, hvilket store dele af befolkningen meget belejligt glemmer i det daglige, men i enhver krigsførende nation vil dette forhold smitte af på sproget, det er vel rimeligt enkelt at en sådan brutalisering af samfundet, sætter sig sine spor.

Jeg kom fra Hannover dagen før valget. Hannover var trafikknudepunkt i Hitlers 3. Rige, og de allierede foretog 88 bombetogter, der lagde 90 % af byen i ruiner. Genopbygningen startede omkring Kreuzkirche, hvor man på et af husene kan læse:
- Es ist Zeit, etwas Neues zu beginnen und dem Zauber des Anfangs zu Vertrauen.
- Angst machen immer leichter als Hoffnung geben.
- Der Schmerz ist das, was wir uns Eigenste und das Fremdeste empfinden.
- Auch aus Steinen, die einem in den Weg gelegt werden, kan man etwas Schönes bauen.

Billede:
http://3.bp.blogspot.com/_IcEUhGciXiU/THAO6O9wnkI/AAAAAAAAAuY/hPRO0YqdRp...

Jeg er bange for, at vi her i Danmark er kommet så let gennem alting, at det er lykkedes os at opretholde en kollektiv livsløgn, der er endt med at vi ikke kollektivt kan tage livet alvorligt. En afstumpet presse, der er druknet i ren narcissisme, ser alene verden gå fra størrelsen af deres oplag eller seertal, har alt for let spil.

Jeg tror desværre ikke, Mosbak, at det er vores krigsdeltagelse, der smitter af på sproget. Jeg er snarere bange for at vores krigsdeltagelse er et resultat af den 'lethed' hvormed vi trykker på virkelighedens aftrækkere, som var de taster på vores spillemaskine. "Herfra min verden går..." Ja det var det pianisterne sang i aftes. Uden erkendelse af, at Danmark ikke er nogen verdensnation, glædes vi ved vores egen selvtilstrækkelighed.

YESS!! Så kom den artikel jeg har ventet på i årevis!

mirta cristina atencia

Jeg bliver saa ked af det naar jeg laesser de her ting om voldelige sprog fordi det er rigtgt at DK ER I KRIG!!! jeg kan ikke taale at taenke paa det! Det DK som jeg elsker saa meget og som gav og giver mig saa meget i form af kaerlige venner ,asyl, dansk statsborgeskab, stoette , spiritual og material!! Jeg venter paa at tingene aendre sig hurtigt!! Giv mig mit Danmark tilbage!!!

Jørgen Christian Wind Nielsen

Meget aktuelt handler Modersmål-Selskabets kommende årbog om metaforer og sportsmetaforer.

Men hvordan man kan skrive om politikerlede og afsmag for politik som det gøres i artiklen her er en gåde, når vi er tæt på at have haft den højeste stemmeprocent nogensinde.

Thorsten Lind.

At du ikke kan hade nogen pga. deres politiske ståsted skyldes nok, at dette ståsted ikke har nakket DIG tilstrækkeligt.

Jeg mener, at man som politiker skal være dybt forskruet, hvis man tror at man ved at gøre en befolkningsgruppes livsforhold og muligheder umulige, samtidig kan være venner med folk i denne gruppe.

Jeg tænker mest på Pia Kjærsgaard. Samt Inger Støjberg og foresatte.

@Torben Skov

."At du ikke kan hade nogen pga. deres politiske ståsted skyldes nok, at dette ståsted ikke har nakket DIG tilstrækkeligt."

Næh, Torben det er min grundholdning.
For at hade nogen, skal man være følelsesmæssigt
involveret ( kende dem personligt ).
Sat på spidsen HADER jeg heller ikke Hitler, Stalin,
Bush & Bin Laden. Jeg FORAGTER dem, og det er noget andet end had, i min bog. Min pointe var blot at påpege, at medierne misbruger ordet HAD. Det samme gælder ordet ELSKER. Mvh. Th :-)

Ps. Had er brænstof for denne verdens Breivik´er....!