Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nordisk Råd på vej med børnebogspris

Nordisk Råds Litteraturpris er i løbet af 50 år aldrig blevet givet til en børnebogsforfatter. Ved det kommende nordiske ministermøde i København vil det formentlig blive besluttet at stifte en særlig børnebogspris god idé, mener dansk forsker
Kultur
17. september 2011

Det er på tide med en særlig nordisk pris for børne- og ungdomsbøger. Det mener den norske kulturminister, Anniken Huitfeldt (Arbejderpartiet):

»Vi har fantastisk mange gode børnebogsforfattere i hele Norden. Det er vi kendt for internationalt. Med en pris fremmer vi dette og sætter fokus på det ikke bare i en nordisk, men også i en international sammenhæng,« siger Anniken Huitfeldt til NRK, det norske DR.

Hun vil derfor tage forslaget med til det nordiske ministermøde i København i november, og hun har allerede fået positive tilbagemeldinger fra både den svenske og den afgående danske kulturminister, så der er gode chancer for, at prisen snart bliver en realitet.

Aldrig til børnebøger

Baggrunden er, at Nordisk Råds Litteraturpris, der regnes som den vigtigste skønlitterære pris i Norden, er blevet uddelt årligt siden 1962, men er aldrig nogensinde gået til en børnebogsforfatter:

»Det er meningen, at en børne- og ungdomsforfatter skal kunne få Nordisk Råds litteraturpris, men det sker jo ikke,« siger den norske kulturminister. På Center for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet er centerlederen Nina Rasmussen enig:

»Man har argumenteret med, at prisen jo kan gives til en børnebogsforfatter, men det er bare aldrig sket,« siger hun og tilføjer, at det er »naturligt«, at man laver en særlig børnebogspris:

»Der udgives mange tusinde bøger for børn i Norden, så det kan undre, at der ikke er en pris for det allerede. Der findes film- og litteraturpriser, så hvorfor ikke en børnebogspris?« siger hun og tilføjer:

»Vi har også en stor tradition for at udveksle børnebøger i nordisk sammenhæng, og det her vil bidrage til, at man følger endnu mere med i, hvad der sker i de andre nordiske lande.«

Lindgren-prisen

Der findes allerede nationale priser for børnebøger og frem for alt den store litteraturpris til Astrid Lindgrens Minde (ALMA). Men der er fint plads til en nordisk også, mener Nina Rasmussen:

»ALMA er jo en stor international pris, som gives til forfattere fra hele verden. Desuden er det et krav, at bøgerne skal være skrevet i Astrid Lindgrens ånd, og det udelukker mange fra at modtage den. Så der er bestemt plads til en nordisk pris,« siger Nina Rasmussen.

Den norske kulturminister håber på, at den nye pris kan blive uddelt allerede fra næste år:

»Nu er det 50 år siden, vi etablerede prisen (Nordisk Råds Litteraturpris, red.), og jeg synes, det er en fin måde at markere det, ved at oprette en pris for børne- og ungdomslitteratur,« siger den norske kulturminister.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Christian Wind Nielsen

Det lyder som en god idé.

Den internationale oversætterorganisation FIT uddeler også en pris der honorerer en kvalitetsoversættelse af en børnebog. Denne pris er også finansieret af Astrid Lindgreens fond.

Det kan man læse mere om her hvis man har lyst:
http://fit-ift.org.dedi303.nur4.host-h.net/index.php?frontend_action=dis...