Nyhed
Læsetid: 2 min.

S: Radio 24syv får lov at blive

Den socialdemokratiske kamp mod Radio 24syv er tabt, erkender partiets kulturordfører, Mogens Jensen. Nu vil han i stedet lappe på skaderne ved at kompensere DR for tabet af P2
Kultur
2. september 2011

Hvis en ny rød regering kommer til magten, vil den ikke pille ved den nye Radio 24syv.

For et halvt år siden kaldte Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, ellers beslutningen om at give den nye radiokanal til Berlingske for en »falliterklæring«, der var »demokratisk diskutabelt,« og over for fagbladet Journalisten gjorde han det klart, at Socialdemokraterne var »parate til at rulle projektet tilbage«.

Men det giver ikke længere nogen mening, mener Mogens Jensen. »Hvis vi skulle have stoppet det her, så skulle vi have stoppet det, inden der lå en bindende juridisk aftale mellem staten og Berlingske-koncernen. Det var the point of no return,« siger han.

Men I kan vel stadig rulle aftalen tilbage, hvis I vil?

»Jo, men ikke uden at betale en kæmpeerstatning. Berlingske vil formentlig kræve en godtgørelse, der svarer til de 800 millioner, de nu har fået en juridisk bindende underskrift på fra statens side. Og der er ikke meget idé i, at staten skal betale 800 millioner kroner uden at få et radioprodukt igen. Det er jo penge lige ud ad vinduet.«

I stedet vil Mogens Jensen lappe på skaderne ved at forsøge at kompensere DR for tabet af P2.

»Der er ikke mere plads på FM-båndet, så vi kan ikke etablere P2 på FM igen. Men jeg vil til gengæld være med til at rulle svækkelsen af DR tilbage ved at omfordele nogle midler i et nyt medieforlig,« siger Mogens Jensen, der efter folketingsvalget vil indkalde til forhandling om en ny bred medieaftale, der skal erstatte den gældende medieaftale, der er indgået med et smalt VKO-flertal.

Per Stigs private projekt

»Og i det forløb ligger der blandt andet, at vi ønsker at se på fordelingen af licensmidlerne. Udgangspunktet er, at vi gerne vil styrke DR's virksomhed, fordi de blev voldsomt svækket under de seneste medieforhandlinger.«

Hvordan kan en sådan styrkelse af DR se ud?

»Det har vi ikke nogen bestemt plan for. Det må komme ud af de forhandlinger, vi indgår.«

Men vil der komme flere penge til DR og hvor skal de penge i givet fald komme fra?

»Vi har for eksempel sagt, at vi ikke synes, public service-puljen, som man har fordoblet fra 2010 til 2011, skal have den størrelse, den har i dag. Så nogle af de penge kan komme i spil. Og så kan DR få mulighed for at styrke sin virksomhed også på radioområdet.«

Synes du stadig, det er problematisk, at Radio 24syv går i luften?

»Jeg havde helst været den radio foruden, for jeg mener ikke, der er nogen, der har bedt om den ud over Per Stig Møller (K). Det er hans private radioprojekt, og det har den konsekvens, at DR lukker P2 ned og samtidig kommer til at forringe P1, som skal optage en del af P2's stof. Men når det nu er en kendsgerning, at vi ikke kan rulle projektet tilbage, så håber jeg trods alt, vi får noget godt radio til danskerne for pengene.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

En af grundene til, at vi skal have Radio 24syv er faktisk, at DR var blevet for ringe.
Det står ikke nogen steder, men man kan udlede af optakten og de politiske udmeldinger.Det er de borgerlige selv, der var blevet forskrækkede over, hvad deres mediepolitik havde medført, idet DR har efterlignet hele det kommercielle cirkus i så høj grad, at det blev for meget (for ringe). Derfor en ny lisensfinansieret kanal med forpligtelser.

At Socialdemokraterne var imod ser jeg mest som en nødvendighed fra en opposition, men S har selv været medansvarlig for medieudviklingen.