Læsetid: 6 min.

At sælge sex giver også magt

Det siger Informations kulturskribent Tine Byrckel, der bor i Paris og har skrevet manuskript til 'Elles', en film om magtforholdet mellem mænd og kvinder, som i morgen har verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto
Det siger Informations kulturskribent Tine Byrckel, der bor i Paris og har skrevet manuskript til 'Elles', en film om magtforholdet mellem mænd og kvinder, som i morgen har verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto
8. september 2011

»Sex er der, hvor kvinder har magt, og mænd har afmagt,« siger Tine Byrckel i telefonen fra Paris, hvor hun er ved at gøre sig klar til at rejse til den store og vigtige filmfestival i Toronto, Canada. Hun har nemlig skrevet manuskript til en film, Elles, der får verdenspremiere på festivalen og har den franske filmstjerne Juliette Binoche i hovedrollen.

Elles er instrueret af polske Malgoska Szumowska og handler om en journalist (Binoche), som under sin research til en artikel om prostitution blandt universitetsstuderende møder to unge kvinder, som helt vender op og ned på hendes opfattelse af prostitution og forholdet mellem mænd og kvinder.

»Det, mænd prøver at købe er, 'kan du ikke bare være sød ved mig og synes, at jeg er skøn og fantastisk og fuldkommen perfekt?' Det er måske mere end nogensinde det, prostituerede sælger,« siger Tine Byrckel, som begyndte at skrive manuskriptet til Elles på opfordring af sin gode veninde, filmproducenten Marianne Slot, der også bor i Paris.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

”.. det var jo, som om den såkaldt ‘bløde mand’ ikke havde den store succes.” Tine Bryckel tager fuldstændig fejl, for der er ingen mænd i verdenshistorien der fik flere sex oplevelser en netop den ”bløde mand”. Derfor var han et hade objekt, og er det åbenbart stadigvæk – her 40 år efter fænomenet blomstrede. Overfor ”den bløde mand”, stod ”knude manden”, et sølle skrog, hvis macho attitude var ren facade. Denne mande type er godt beskrevet af Valerie Solanas. Rigtigt! hos nogle kvinder vækkede denne type mænd, moderfølelsen og trangen til at beskytte. I ved :”min Brian er hård, men inden bag læderjakken er han altså sært og følsom”. Overfor denne idiot, stod den bløde mand ,symbolet på at menneske der er: frigjort, har fantasi og kreativitet er forstående og frem for alt kan tage ansvar. Hvem tror i den tids kvinder fandt mest interessant? Tine Byrckel skal tænke på, at kønsroller, og dermed, også relationerne mellem kvinder og mænd er bestemt, af kultur og samfund, på et givet tidspunkt. Den bløde mand opstod som del, af en modkultur til det bestående – det samfund som formede individet i sit eget billede. Mænd og kvinder eksperimenterede på den tid med alternative måder at leve på – en af mange ting var, at frisætte seksualiteten fra de traditionelle kønsrollers spændetrøjer. Det kunne føre til de omvendte kønsroller – hvor kvinderne var den udfarende kraft. Hvor kvinderne turde, at vise hvad de ville have, og hvem de ville have. På den tid gjorde man op med en kultur, hvor kvinderne skulle ”forføres” af stærke mænd (som inderst inde var skide bange, det hørte med til rollefordelingen), og pludseligt var det legitimt (inden for miljøet), at kvinderne selv opfordrede, de mænd som interesserede dem. Man skal bare ikke glemme, at intet er entydigt i det spil. Der var såkaldte, åbne forhold, bunkepul og megen faren omkring – en form for seksualitet som knudemanden, ikke kan eller vil deltage i, det ville smadre hans maskulinitet.

"En af hendes pointer er, at prostitution er underholdning i medierne."

Så sandt som det er sagt - fri os fra Bubber i swingerklub eller på bordel. Endelig en artikel, der rører ved noget spændende ved sex: nemlig magtforholdet der til stadighed forskydes i relationen.