Læsetid: 8 min.

Det traditionelle billede af Afrika er i opbrud

I sin nye dokumentarfilm, 'Ambassadøren', leger Mads Brügger med hele perlerækken af klicheer om den hvide mand på det mørke kontinent. Men faktisk ændrer det traditionelle billede af Afrika sig afgørende i disse år
Kultursyn. Med 'Ambassadøren' forsøger Mads Brügger at skildre et andet Afrika, hinsides ngo'ernes historier om et Afrika præget af sygdom og død.

Kultursyn. Med 'Ambassadøren' forsøger Mads Brügger at skildre et andet Afrika, hinsides ngo'ernes historier om et Afrika præget af sygdom og død.

29. september 2011

This land is your land, this land is my land

Til tonerne af Woody Guthries klassiker ser vi to pygmæer i Guantánamo-orange oversize t-shirts. De sidder på to hvide plastichavestole i en smal træbåd på vej op ad floden mod mørkets hjerte. Foran dem sidder Mads Brügger i sandfarvet suit, med cigaretrør og ulastelige læderstøvler.

Den bizarre scene udspiller sig i Mads Brüggers aktuelle dokumentarfilm Ambassadøren. I al dens absurditet er meningen alligevel ikke til at tage fejl af. Den hvide mand i Afrika kan gøre, hvad der passer ham. Det har han gjort i århundreder. Og det gør han stadig.

»Det er så rystende nemt for denne verdens mr. Cortzen'er (Mads Brüggers navn i filmen, red.) at udnytte de sindssygt skrøbelige afrikanske stater,« lød det fra instruktøren efter den første visning af Ambassadøren på dansk grund.

Her fortalte Mads Brügger også, at oplevelsen af udnyttelsen og udbytningen havde gjort ham trist til mode. Men også at hans ambition med filmen ikke er at vække hverken sin egen eller andres medfølelse, men derimod at fortælle om Afrika på en ny og udfordrende måde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu