Nyhed
Læsetid: 3 min.

Verdens mest mediedækkede retssag

Amerikanerne gør sig klar til at følge en af de mest spektakulære retssager nogensinde. Med direkte tv-transmissioner fra retssalen vil de i de kommende uger få svaret på, om det var Michael Jacksons egen læge, der tog livet af 'The King of Pop'. Lægens advokater er bekymrede for deres klients retssikkerhed midt i mediestormen
Michael Jackson døde den 25. juni 2009, få uger inden han skulle have givet en lang række comeback-koncerter i London.

Michael Jackson døde den 25. juni 2009, få uger inden han skulle have givet en lang række comeback-koncerter i London.

Carl de Souza

Kultur
26. september 2011

Den vel nok mest spektakulære retssag i nyere amerikansk historie begynder i denne uge, når en jury skal tage stilling til, om lægen Conrad Murray var skyld i Michael Jacksons død den 25. juni 2009. Og hr. og fru Amerika vil sandsynligvis sætte sig til rette i sofaen og med spænding følge retssagen time for time. Med tv-kameraer inde i salen og massivt presseopbud udenfor vil det endelig blive afklaret, hvem der var skyld i, at 'Kongen af Pop' døde så pludseligt, blot 50 år gammel.

Murrays advokater har anmodet om, at juryen under retssagen skulle afsondres fuldstændigt for ikke at blive »påvirket af den forudindtagede mediedækning«. Forsvarsadvokaterne frygter, at det massive pres fra medier og fans vil forhindre Murray i at få en fair rettergang. Kravet blev dog pure afvist af dommeren, der mener, at en isolation af juryen vil være både usund og unødvendig.

»Et stort element af vores forsvar er væk,« lød det efterfølgende fra Edward Chernoff, en af Murrays advokater. »Men hvis vi er nødt til at gå i krig mod kampvogne med kun en springkniv, er det præcis, hvad vi vil gøre.«

Om advokaterne har ret i deres frygt for, at nævningene vil blive påvirket af forudindtagede medier er et åbent spørgsmål. Men sikkert er det, at der i de kommende uger vil være et enormt fokus fra alverdens medier på den spektakulære sag. Ikke alene drejer sagen sig om en af verdens ubestridt mest berømte kulturpersonligheders mystiske død. Michael Jackson er af Guinness Rekordbog kåret som den mest succesfulde entertainer i verdenshistorien, og hans album Thriller er det bedst sælgende nogensinde.

Derudover har dommeren godkendt, at tv-hold inde fra selve retslokalet kan sende direkte til millioner af seere i USA og resten af verden.

»Dr. Murrays retssag vil være den mest dækkede nogensinde,« pointerede en forsvarsadvokat for nylig.

Nederlag til Murray

Optakten til retssagen har da også været fulgt tæt af både Hollywoods kulørte sladderpresse og af mere seriøse aviser og tv-kanaler, som allerede inden retssagens start har kunnet berette om udskydelser samt om utallige nederlag for Conrad Murray og hans advokater.

Foruden det mislykkede krav om en afsondret jury har dommeren afvist at lade en række af forsvarets vidner tale, heriblandt Jacksons tidligere dermatolog, en tidligere bodyguard og babysitteren til hans tre børn. Murrays advokater håbede, at deres vidneudsagn ville kunne overbevise juryen om, at sangeren var så afhængig af medicin og under så stort et pres, at han selv overdoserede den farlige medicin.

Men sådanne vidneudsagn, der går flere årtier tilbage, vil blot forvirre juryen unødigt, lød begrundelsen for dommerens afvisning. Derefter har Murrays advokater forsøgt at inddrage Michael Jacksons økonomiske problemer som et bevis, men også dette har dommeren nægtet at lade indgå i en retssag, der ikke skal ende som »en slibrig analyse af personlige finansielle spørgsmål«, som det lød i begrundelsen.

Medicin i blodet

Obduktionen af Michael Jackson har vist, at han døde af en overdosis af det stærke bedøvelsesmiddel Propofol samt to andre beroligende medikamenter.

Manden på anklagebænken er Jacksons personlige læge, Conrad Murray, der var hos sangeren på aftenen for hans død. Han er anklaget for uagtsomt manddrab, men nægter sig skyldig. I stedet hævder lægens advokater, at Michael Jackson var stærkt afhængig af smertestillende medicin, og selv indtog de dødelige doser, mens Murray ikke var ved hans side.

Dermed er der i de kommende par måneder lagt op til et forløb, der vil overgå selv de mest legendariske og ekstremt mediedækkede retssager som drabssagerne mod sportsstjernen O.J. Simpson og musikproduceren Phil Spector samt sagen fra 2005, hvor Michael Jackson selv var under anklage for pædofili, men efterfølgende blev frifundet.

Findes Conrad Murray skyldig, kan han se frem til omkring fire års fængsel. Uanset dommen venter der ham utallige forsider og timer i primetime-TV.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flere angiveligt utroligt vigtige retssager om intet mindre end terrorangreb eller planlaegning af samme mod den DANSKE STAT eller maaske det DANSKE FOLK er foregaaet skult bag "moerke forhaeng".

En i hvert fald for mig aldeles uvedkommende sag om muligt laegefusk bliver blaest op til ... laes artiklen.

Er det mon den oekonomiske vaeksts behov, der driver dette amerikanske mediestunt ?

Heinrich R. Jørgensen

Aij. Fedest. Det er rart med lidt variation mellem sport, underholdning og reality, så det hele ikke er så ensartet. Det er også rart med nogle programmer der er fra virkeligheden, og ikke kunstige som nogle programmer kan være en gang i mellem. Og hvis man gerne vil være dommer, advokat eller læge, kan man helt sikkert lære nogle af de professionelles tricks. Hvor mange sæsoner kommer der?

[zombiasme kan forekommer]

Michael Jackson har mytologisk legendestatus for millioner af sorte, brune (chicanos, hispanics) og minderbemidlede hvide osv., osv. Det er noget, vi ikke kan forstå, en blanding af religion og etnicitet.

"Verdens mest mediedækkede retsag", lyder overskriften.
Det må være en skrivefejl, der skulle vel have stået "USA´s mest mediedækkede retsag".

Så kan verdens befolkning jo tage til efterretning, hvad USA´s medier mener er vigtigst at dække i dag.!

Robert N Gjeertsen

Per Jongberg, forestil dig at DU skylder 500 millioner og for at betale dem tilbage laver du et 'Comeback-show' .
Arrangøren af dette show betaler din læge og forsikrer showet mod aflysning ..
Og så dør du pludseligt af et eller andet lægen giver dig....Og surprise surprise, arrangøren får sin forsikring og dine kreditorer overtager rettighederne til alle dine sange.. Og halvdelen af Beatles bagkatalog, som du også ejer. Folk er før blevet myrdet for betydeligt mindre beløb end dem der figurerer i Jackson-sagen .
Nu er det jo langtfra første gang en show-bizz personlighed dør af en overdosis, men det er så hvidt jeg ved første gang at nogen sigtes i den forbindelse .

@ Robert N Gjeertsen

Ja det er sikkert noget ulaekkert noget og respekt for hans fans, men altsaa ...

Svend Erik Sokkelund

Noget indbildsk pis fra nogle griske advokater & gravrøvere om en talenfuld, men mindst ligeså indbildsk pomusiker.
Faneme godt, man ikke er den stakkels læge, der skal stå op imod hele poppressen & millioner af fans.

Carina Nygreen Larsen

Tænk at vi i DK kan være så snævertsynede??? Så det er nu kun død og ødelæggelse, der skal dækkes i TV? Men at en læge (!!!) misbruger sin stilling på så groft plan, at det slår folk ihjel, er ligegyldigt? Det er da for fanden da folk som ham, man burde turde stole på og lægge sit liv i hans hænder, eller ikke...??? Og vores første intuition fortæller os, at nu skal vi straks svine den stakkels popsanger til - for det har folk jo alle dage været vant til, det er det nemmeste! Lad dog manden få fred, er sikker på at han har det meget bedre nu end han havde her på jorden. Nu er han i det mindste ikke vidne til folks hjerteløse kommentarer.. Og hvis man ikke mener sagen bær dækkes så ekstremt, virker det da misvisende, at det netop tilsyneladende er de mennesker, der har læst og kommenteret!??
Håber retfærdigheden sker fyldest!