Læsetid: 4 min.

En vision bliver virkelighed

I dag åbner Torvehallerne på Israels Plads i København. Bagude ligger 14 års kamp for at realisere projektet
København har fået sit eget sydeuropæiske mercado, men varerne er i en anden prisklasse. De to torvehallers samlede areal er på 6.625 kvadratmeter og giver plads til omkring 156 stadeholdere, oplyser arktitekten bag det, Hans Peter Hagens.

København har fået sit eget sydeuropæiske mercado, men varerne er i en anden prisklasse. De to torvehallers samlede areal er på 6.625 kvadratmeter og giver plads til omkring 156 stadeholdere, oplyser arktitekten bag det, Hans Peter Hagens.

Jakob Dall

2. september 2011

Det tog 14 år, men nu står de der, Københavns nye torvehaller på Israels Plads. To lange glasbygninger med stader, der kan deles op i tre forskellige størrelser, 50, 25 eller 12,5 kvadratmeter, i alt 2.500 kvadratmeter.

I Hal 1 er der plads til de varer, som skal på køl, fisk, kød og ost. I Hal 2 er der frugt, grønt, te, kaffe, krydderier, kager, vin og lækkerier. Desuden skal her være kokkeskole med privilegeret adgang til superfriske råvarer, og der er showkøkken og restauranter.

Da Information besøger Torvehallerne to dage før åbningen, er håndværkerne ved at opstille udendørs stader. Det ideelle er 50 procent overdækkede butikker og 50 procent udendørs, siger arkitekten bag projektet, Hans Peter Hagens.

De stilrene glashaller er opbygget som Meccano-sæt, forklarer han. Boltene er synlige, og varmt og koldt vand løber i rør under loftet. Ovenpå rørene ligger kabelbakker til el. Det ser råt, elegant og samtidig diskret ud.

»Det er meningen, at varerne skal stjæle billedet,« understreger arkitekten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Svend-Aage Jakobsen

Det er godt gået af arkitekt maa H.P.Hagens og Københavns kommune samt Torvelauget, at det er lykkedes at få projektet realiseret. Nu må vi blot håbe at andre kommuner lader sig inspirere, - ikke mindst Aalborg kommune der i disse dage med et nyt lokalplanforslag 1-1-111 i disse dage slagter mulighederne for i det gamle 2100kvm bevaringsværdige Kvægtorv fra 1912, at etablere et lignende torvemarked mm. i det nye regionale center.
Svend-Aage Jakobsen arkitekt maa.

Jeg var slet ikke bekendt med denne plan.

Det gamle grønttorv var sandelig heller ikke noget at skrive hjem om. Ja faktisk var det blevet så usselt efterhånden, at jeg var holdt helt op med at komme der.

Her i Århus har vi heldigvis stadig et rigtigt godt og billigt grønttorv på Ingerslev boulevard, hvor mange af de handlende selv er avlere, der kommer ind og sælger deres afgrøder to gange om ugen. Hertil kommer det store grøntmarked i Bazar Vest, som både er glimrende og billigt.

Jeg kan dog frygte lidt, at disse nye Torvehaller bliver et svinedyrt gourmetmarked for de 'kreative klasser', hvor de kan få lov at betale ågerpriser for deres varer. Et slags udendørs-Irma. Projektet lyder jo ikke ligefrem billigt, og regningen ender vel hos kunderne i sidste ende.

Jeg havde nok foretrukket, at man i stedet havde bragt det gamle grønttorv tilbage til fordumstiders kvalitet, og holdt det enkelt og billigt, så det kunne blive et hverdagsmarked for alle københavnere, f.eks. med inspiration fra Århus.

Men det er ganske typisk for tidsånden, at ikke engang daglivaremarkedet og de friske råvarer kan friholdes fra den allestedsnærværende, ulidelige oplevelsøkonomi.

Vi betaler i forvejen alt for meget for fødevarene herhjemme, sammenlignet med stort set alle andre lande i Europa.

Dagligvaremarkedet er efterhånden blevet reduceret til et valg mellem discountkædens industrimad og gourmetvarer indpakket i livsstil og fortællinger. Jeg ved snart ikke, hvad jeg afskyr mest.

Jeg kunne godt have undt Københavnerne at få det helt simple og rimelige krav opfyldt, om enkle friske og gode råvarer til en billig penge.

Hverken mere eller mindre.

Hvor svært kan det være?

/O

Søren Kristensen

Da jeg gik på arkitektskole i firserne var Torvehaller på Israels Plads en tilbagevendende 1. års-opgave. Nu er de her i 1:1 og det skal blive spændende at se om de funker i virkeligheden.

Det undrer mig at der er så få overbliks-billeder i præsentationsartikler af de overdækkede stader på Israels Plads. Hvis det er arkitekturen, som er nyheden (ved siden af muligheden for at købe frisk fisk eller noget andet frisk) så er det jo oplagt med et billede fra nabo-ejendommene eller fra en trætop i Ørstedsparken :)

Jeg kan sådan set godt forstå, at Oliver længes efter fordums grønttorv - men tiden var en anden, markedet fungerede på en anden måde, det var et grossist marked, og sidst på dagen var det stader med salg til almindelige husholdninger; - og man skal huske at det kun var de nærmeste, der kunne forsvare at tage på grønttorvet, Amager-boere, NV-kvarteret, Frederiksberg, Brønshøj etc. kunne ikke bare lige gå på grønttorvet. Man kan ikke lave et grønttorv af den gamle slags i dag, fordi varerne produceres på en anden måde.

Nu er der gået mange måneder, og man hører ikke så meget om stedet - måske går det pænt? Måske lidt op og ned, som resten af detail-handelen?