Nyhed
Læsetid: 2 min.

Wedersøe: Damefrisøren der blev kunstner

Skuespilleren Erik Wedersøe er død
Kultur
28. september 2011

Skuespilleren Erik Wedersøe er død efter længere tids sygdom. Han blev 73 år gammel.

Wedersøe var en mand med mange talenter, som ud over skuespiller også kunne skrive forfatter, instruktør og sømand på sit visitkort.

Han blev oprindelig uddannet som damefrisør og fik i 1957 sin egen salon i Helsingør. Efter nogle år som professionel musiker blev han i 1964 optaget på Aarhus Teaters Elevskole, men afbrød uddannelsen, da han fik tilbud om to hovedroller på teatret i Aalborg.

Senere rykkede han til København, hvor han brillerede i mange store roller. Legendarisk er hans Hamlet på Folketeatret i 1973, og blandt hans senere præstationer kan nævnes titelrollen i Jeppe på bjerget og Jago i Othello.

Wedersøe kunne for første gang ses på filmlærredet i Henning Carlsens Mennesker mødes, og sød musik opstår. Den blev fulgt op med roller i bl.a. Løgneren, Farlige kys og Præsten i Vejlby.

Erik Wedersøe vedkendte sig gerne, at han var et søgende og rastløst menneske. Det kom ikke mindst til udtryk gennem de langvarige ekspeditioner, han sammen med sin kone, Gitte, foretog i sejlbåden »Gitte Gry«. I alt blev det til seks år på havet med oplevelser og refleksioner, der blev nedfældet i nogle af de 10 bøger, Wedersøe skrev.

Ministeremne

I en periode var han landssekretær i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han 1988-90 beklædte posten som formand for Socialdemokratiets kulturudvalg. Han blev dengang ofte nævnt som et emne til posten som kulturminister.

Erik Wedersøe har instrueret på teatret og i tv og debuterede som filminstruktør i 2000 med Anna efter en roman af Klaus Rifbjerg. De seneste års mest markante præstation som skuespiller var hans fremstilling af politichefen i tv-serien Rejseholdet.

Han fik for nogle år siden problemer med bentøjet, og i maj 2008 — kort før sin 70-års fødselsdag i juli — betegnede han i Ekstra Bladet sig selv som »forfatter på fuld tid«.

Wedersøe mistede sin kone gennem 43 år i foråret. Hun døde 14. april i år. Tirsdag moren døde Erik Wedersøe på hospitalet efter længere tids sygdom og en tilstødende lungebetændelse. Han blev født den 18. juli 1938 i Helsingør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her