Nyhed
Læsetid: 2 min.

Deter messetid

Om en måned er der for sidste gang bogmesse i Forum i København. Næste år rykker den ud i Bella Center. Men mens vi venter, kan vi da surfe på Frankfurter Bogmessen, der løber af stabelen i denne uge
Besøgt. Bogmessen i Frankfurt finder sted i disse dage og er den største bogmesse i verden.

Besøgt. Bogmessen i Frankfurt finder sted i disse dage og er den største bogmesse i verden.

Alex Domanski

Kultur
14. oktober 2011

Mens dette skrives, fejrer man 100-årsdagen for Marshall MacLuhans fødsel på Frankfurter Bogmessen. Det var McLuhan (1911-1980), der hævdede, at det var opfindelsen af trykpressen, der bidrog til og muliggjorde så iøjnefaldende træk ved den vestlige verden som individua-lisme, demokrati, protestantisme, kapitalisme og nationalisme. McLuhan mente, at en ny teknologi ændrer vores sanser. De kommer til at indgå i samfundet uden for os selv i nye forhold — trykpressen favoriserer synssansen og dertil knyttede vaner som sansen for linearitet, logik og segmentering, for eksempel — og så opstår der nye forhold mellem alle sanserne i kulturen. Teknologien ændrede vores opfattelsesvaner, hvilket igen påvirker interaktionen i samfundet.

Er det et tilfælde, at en anden attraktion i Frankfurt er Gutenbergs trykpresse? Midt i et hav af ebogspræsentationer optræder Gutenberg-Museet hver halve time med trykning på den historiske presse. Man kan endda selv prøve at trykke, godt nok næppe på Gutenbergs presse, men på det 'museumspædagogiske værksted.' Imens kan man så ofre en tanke på, at McLuhans teorier ledte ham til at forudse WorldWideWeb. Faktisk mente han også, at 'den globale landsby', der på den måde ville opstå, ville medføre terror som i et stammesamfund, hvor alle er afhængige af hinanden og alle ved alt om hinanden. Hvor meget mobbes der egentlig derude på Facebook?

Islændingenes 'skurrile' humor

Selvfølgelig er der også et hav af skønlitterære forfattere. Æresgæst i år er Island, og en lang række fortællere fra 'sagaøen' (den formulering lægger de stor vægt på i Tyskland!) er draget til Frankfurt, hvor de læser op. Sjón er der, Einar Már Gudmundsson er der, Kristín Marja Baldursdóttir, Kristín Steinsdóttir for at nævne enkelte.

Også Hallgrímur Helgason læser op. Det er ham med Lejemorderens guide til et smukt hjem,som de, der er så heldige endnu at have til gode, må se at få læst! Så er det sagt. I Frankfurt præsenterer Helgason sin nyeste bog, Eine Frau bei 1000°,som vist ikke har dansk titel endnu. Men kort fortalt handler den om den 80-årige Herbjörg, der sidder i sin garage og surfer på internettet — surfe er i øvrigt også et udtryk, McLuhan har fundet på — samt betaler sine sidste regninger, mens kremeringsovnen, der venter på hende, er ved at varme op. Så er titlen vist samtidig forklaret. »Fuld af islandsk skurrilitet,« mener tyskerne betaget. Disse lavkomiske, plumpe, upolerede islændinge!

Man kan også vælge det mere forfinede og drikke te med Buddha. Forfatteren Sandy Taikyu Kuhn Shimu byder på kostelig kinesisk te og udfører den kinesiske teceremoni, som rummer en hel filosofi. En ny måde, hvorpå man kan virkeliggøre spiritualitet i hverdagen og finde ro og fred, lover programmet.

Det kan man få rigtig god brug for, hvis man er havnet i Hamburgs endeløse messehaller. Men hvis jeg var der og ikke allerede var faret vild, ville jeg vælge både Island og te.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her