Læsetid: 8 min.

'Vi er ikke forbrydere — men patrioter'

I 1944 blev de fleste medlemmer af den jyske modstandsgruppe Hvidstengruppen dømt til døden og henrettet. Det er en dramatisk historie, som handler om mod og national stolthed, og som nu bliver filmatiseret af Anne-Grethe Bjarup Riis og Regner Grasten. Information var med på optagelserne
I 1944 blev de fleste medlemmer af den jyske modstandsgruppe Hvidstengruppen dømt til døden og henrettet. Det er en dramatisk historie, som handler om mod og national stolthed, og som nu bliver filmatiseret af Anne-Grethe Bjarup Riis og Regner Grasten. Information var med på optagelserne
6. oktober 2011

»Uha, det gyser, jeg kan slet ikke holde til at sidde her!«

Anne-Grethe Bjarup Riis forlader sin plads foran monitorerne.

»Vi har snakket om det, Anne-Grethe, det er bare film,« siger en fra filmholdet til hende.

Vi befinder os på Frederiksberg Rådhus, hvor et stort mødelokale lige ved siden af byrådssalen er omdannet til en retssal i Dagmarhus, nazisternes hovedkvarter i København under Anden Verdenskrig. Anne-Grethe Bjarup Riis er i fuld gang med optagelserne til sin første spillefilm som instruktør, modstandsdramaet Hvidsten Gruppen, der fortæller om de jyske sabotører, som under krigen tog imod de våben og det udstyr, englænderne kastede ned, og udførte adskillige sabotageoperationer rundt om i Jylland.

Hvidstengruppens hovedkvarter var Hvidsten Kro, der lå nord for Randers og blev drevet af Marius Fiil og hans familie, som også var med i den store modstandsgruppe. Gruppen endte med at blive taget af tyskerne og de fleste af medlemmerne dømt til døden og henrettet. Det er rettergangen og domsafsigelsen, der er ved at blive optaget på Frederiksberg Rådhus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er spændt på at se filmen.

Jeg håber, den bliver så god. at jeg kan slæbe ungerne med ind for at se den.

Hvorfor i øvrigt blande DF ind i filmen her?

Sætningen "Og det var en national stolthed, der ikke har noget at gøre med den form for nationalisme, som Dansk Folkeparti dyrker i dag" er dybt besynderlig.

Det kan ingen af os da vide. Og - måske - empirisk forkert. I hvert fald var Toldstrup med til at starte Den Danske Forening.

Men - hvorfor ikke nævne Harald Blåtand, nu vi er i gang med mærkelige paralleler.

Niels Engelsted

Lyder som en spændende film om en vigtig periode i dansk historie. Nu er frihedskæmperne helte, men dengang blev de af mange anset for at være terrorister. Det kan man ikke lade være at tænke på i de her dage, hvor Anton Nielsen er blevet sat i fængsel for terror--pengeindsamling til PFLP-- og anbragt i Horserød, hvor hans far kommunisten af frihedskæmperen Martin Nielsen blev anbragt af dansk politi i 1941. Og man kan ikke lade være at tænke på, at Anton Nielsens fængsling kun har fortjent et telegram i Information, hvor Hvidstengruppen får en lang artikel. Men måske kommer der en film om 60 år.

jan henrik wegener

Jeg må indrømme at jeg nærer en vis mistro mod sammenligninger mellem nutidige aktiviteter og modstanden mod den tyske besættelsesmagt. Det er grundet en stærk fornemmelse af at sådanne sammenligninger for let ender med at stille lysky aktiviteter i et positivt lys de ikke fortjener.Hvis man har gang i et eller andet "kriminelt" kan man vel komme med noget befrielsesævl som undskyldning og ligefrem påskud.

Henning Pedersen

Niels Engelsted, den Martin Nielsen du taler om, kan jeg kun forstå som folketingsmedlemmet Martin Nielsen og han var jo i sagens natur ikke frihedskæmper i frihedskampens forståelse af sig selv. Han nåede ikke at deltage, men blev interneret sammen med andre kommunister i juni 1941.

-ehm-

Hvem er det som ikke kender til Hvidsteen-gruppen. Mine forældre fortalte mig historien hver gang vi kørte forbi kroen. Lars Lilholt har lavet en glimrende sang om gruppen, dens leder og dens arbejde. En bedre sang end denne her film nogensinde bliver.

Og her er dokumentationen for den:

"Undervejs er vi blevet klar over, at krigen kun er en ramme for at fortælle den her historie."

Dette tyder på, at hverken Regnar Grasten eller Anne B. Riis har forstået noget som helst. Uden krigen i Danmark, og den tyske besættelse, havde man jo netop ikke kunnet fortælle den her historie.

Henning Pedersen

Niels Engelsted, nej det gør det selvfølgelig ikke, men jeg var bare lidt forvirret over at du betegnede ham som frihedskæmper. Det ærefulde eftermæle fik han ikke. At Anton Nielsen sidder i Horserød er dybt beskæmmende i hvert fald for min retsfølelse og det vækker til en underlig form for deja vu, når jeg tænker på Martin Nielsen som sad der på næsten lignende præmisser. Han havde foretaget sig noget som var blevet ulovligt med tilbagevirkende kraft.

jan henrik wegener

Der er så vidt jeg har set masser af eksempler på sammenligninger af "jkæpheste" med besættelsen - men jeg vil indrømme at dette i sig selv vel hverken er "lyssky aktivitet" eller "kriminelt", men bestemt kan være det. Eksemplerne omfatter så meget forskelligt som foruden støtte til FARC og PFLP kampen mod "skattetyrrrani" (Glistrup), "oversvømmelse af fremmede", "solidaritet" med nær sagt alverdens bevægelser i hvis navn noget med "Liberation" eller "Freedom" indgår. "Kampen mod "korrekthed"", mod elelr for det "grønne", mod "imperialismen", o.s.v., o.s.v. At det er forkert at tale om "terrorister", fordi disse retteligt bør kaldes "frihedskæmpere" er der vist mange der har mere end antydet. Så jeg synes der er en del eksempler.