Læsetid: 5 min.

Grænseløs succes

Steve Jobs var manden, der med et stærkt design og tanken om at ville 'løse folks problemer' revolutionerede it-markedet og skabte øget fleksibilitet. På grund af hans succes er vi i dag på nettet hele tiden. Men iPod'en og iPad'en er især en fordel for arbejdsgiverne, og Steve Jobs har (også) været med til at skabe det grænseløse arbejdsliv — på godt og ondt
Nu afdøde Steve Jobs gennemser den på tidspunktet nyeste version af Mac OS X- operativsystemet Tiger i San Francisco, California, den 28. juni 2004.

Nu afdøde Steve Jobs gennemser den på tidspunktet nyeste version af Mac OS X- operativsystemet Tiger i San Francisco, California, den 28. juni 2004.

Kimberly White

7. oktober 2011

Fans tændte i går lys foran Apple-butikker rundt om i hele verden. Og alle — fra den mindste Facebook-bruger til den amerikanske præsident — gav den afdøde Apple-chef Steve Jobs pæne ord med på vejen.

Og Steve Jobs værk er vitterligt unikt, mener Nikolaj Sonne, der er vært på tv-programmet So Ein Ding:

»Steve Jobs er symbolet på en masse fantastiske produkter og en fuldstændig vanvittig udvikling,« siger han.

Den vanvittige udvikling startede tilbage i familien Jobs garage i 1976 og sluttede altså natten til torsdag dansk tid, hvor Steve Jobs døde af sin kræftsygdom.

Han var medstifter af Apple, men blev i 1985 fyret fra firmaet. I 1996 blev hentet tilbage og har siden været firmaets profil udadtil.

Han er kendt for sin nytænkning og risikovillighed — en risikovillighed, der fik det kriseramte selskab til at blomstre så meget, at det i dag er verdens største it-virksomhed.

Men hans største bedrift var at skabe øget fleksibilitet og mobilitet, mener Nikolaj Sonne.

»Det, som har været mest spektakulært de seneste år, er selvfølgelig iPhone og iPad, som alle nu prøver at efterligne. Det sætter barren højt for folks forventninger til et produkt. Og det har konkret betydet en fuldstændig revitalisering og et boost til det mobile,« siger han og fremhæver, hvordan Apple har præget en samfundsudvikling, hvor vi i stigende grad er koblet på nettet via vores telefon:

»Alle firmaer laver noget med mobil nu. Googles strategi har i flere år været mobile first. Alt hvad de gør, starter med at være på mobil. Og hvis ikke Apple havde vist, at man kan have en fed oplevelse på et mobilapparat, så var den udvikling gået meget langsommere.«

iPhone var genistregen

Samme udlægning har Suzanne Beckmann, der er professor ved CBS og brandingekspert:

»Iphonen er den største af genistregerne. Her var han virkelig first mover,« siger Suzanne Beckmann, der selv er ivrig Apple-bruger og fik sin første model i 1987.

Hun fremhæver også Steve Jobs fokus på design og brugervenlighed som væsentlige årsager til Apples succes op gennem 00'erne. I kombination med den frihed, som Steve Jobs produkter har medført:

»Han har på en teknisk avanceret, men samtidig lækker og brugervenlig måde givet os frihed. Frihed til fleksibilitet og mobilitet. Det er nærmest en revolution. Han har revolutioneret vores måde at føle os frie på. Det gælder både for iPhonen og iPad'en,« siger Suzanne Beckmann.

Succesen for begge produkter har da også været enorm. Folk verden over vil gerne have den veldesignede frihed — og kunderne ligger med jævne mellemrum i kø foran Apple-butikkerne, når et nyt produkt lanceres.

Da Steve Jobs vendte tilbage til Apple, ville han mere end bare lave computere. Han ville 'løse folks problemer' — og det har han gjort med iPod'en, iPhonen og iPad'en.

Opløst fritid

Men den øgede fleksibilitet har også skabt nogle nye problemer, mener flere arbejdsmiljøforskere. For samtidig med at Steve Jobs hyldes som en teknologisk pioner, har han også været bannerfører for udviklingen af et samfund, hvor grænsen mellem arbejde og fritid bliver stadig mere opløst.

»Han har bidraget til det grænseløse arbejdsmarked. Hans produkter har skabt fleksibilitet, og det har både positive og negative konsekvenser,« siger Kirsten Marie Bovbjerg, der er lektor ved Institut for Pædagogik ved Aarhus Universitet. Den permanente netopkobling giver mulighed for, at man konstant kan tjekke nyheder, spille spil og let kan komme i kontakt med venner og familie. Men samtidig med at teknologien tilbyder et konstant åbent vindue til resten af verden, så giver den eksempelvis også ens arbejdsplads direkte adgang til ens hjemmeliv.

»Man har en forestilling om, at jo mere fleksibilitet, jo bedre. At det er en win-win-situation. Men det er det ikke altid. Fleksibiliteten har en tendens til at være på arbejdslivets betingelser og kan gå ud over hjemmelivet, som i virkeligheden bliver mindre fleksibelt. Og det er blandt andet Apples produkter, der gør den udvikling mulig. Det er dem, der gør, at man ikke bare stempler ud og forlader fabrikken, når man har fri,« siger Kirsten Marie Bovbjerg. Det giver arbejdslivsforsker ved RUC Henrik Lambrecht Lund hende ret i.

»Hvis man har gang i en børnefødselsdag derhjemme, bør man være til stede der, men man kan jo ikke lade være med lige at tjekke, hvad kollegerne siger til de ideer, man lagde på nettet i går,« siger han.

På den måde er den konstante opkobling et janushoved, mener Henrik Lambrecht Lund.

»Vi har i den grad fået en onlinekultur. Men det er jo ikke noget, der bliver trukket ned over hovedet på lønmodtageren. Det er også noget, de gerne vil, men folk har svært ved at sætte grænser.«

Et eksperiment

I takt med at stadig flere vil være mere og mere online, bliver vi nødt til at forholde os til netværkssamfundets problemer.

»Vi er i gang med et samfundsmæssigt eksperiment, når vi i den grad tilkobler os nettet. Hvor meget kan vi i virkeligheden holde til i løbet af et helt arbejdsliv?« siger Klaus T. Nielsen, der er lektor ved Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på RUC.

»Det er beklageligt, at vores arbejdstidsbegreb er blevet så opløst, at vi ikke engang har styr på, hvor meget vi arbejder. Og vi kan se skyggesiderne i form af de mange psykosociale lidelser, der er forbundet med nutidens arbejdsliv. Folk går jo ned med stress og depressioner, og familier går i opløsning, fordi arbejdet fylder for meget,« siger Henrik Lambrecht Lund.

Samtidig oplever folk at være afhængige af konstant at være online, fortæller Kirsten Marie Bovbjerg.

»Jeg ved fra psykologer og coaches, at de sidder med folk, der lider af stress, og som ikke kan holde ud, at de ikke kan tjekke deres telefon hele tiden. Der er folk, der ikke kan klare de her produkter. De føler, at de taber kontrol, hvis de slukker,« siger hun.

Uanset om man ser netværksudviklingen som frisættende eller invaderende, vil Apple fremover være i front — på trods af ikonet Steve Jobs bortgang.

Men de resultater, han skabte, mens han levede, kan ikke undervurderes, mener Nikolaj Sonne.

»Det kan godt være, at andre havde opfundet tingene, hvis ikke vi havde haft Steve Jobs, ligesom der sikkert var kommet en anden kirke, hvis der ikke havde været en kristen tro.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Det kan godt være, at Apple, set fra en konsument-betragtning, fremstår som en revolutionerende teknologiskaber, men det har de faktisk ikke været.

Apple har først og fremmest været formidabelt dygtige til design, branding og markedsføring.

Men den grundlæggende teknologi, så som ikonerne, musen og alle de andre typiske Apple gadgets, blev opfundet tidligere af andre, heriblandt Xerox, og sidenhen dygtigt integreret og kommercialiseret af Apple i deres egne produkter.

Mindre flatterende, har de været særdeles dygtige til at lancere produkt-koncepter, som har kostet forbrugerne dyrt og har stavnsbundet dem til at købe Apple software og Apple-distribueret content.

/O

Jeg skal altså gøre opmærksom på at da Apple lancerede Ipod'en troede ingen på den, da Apple lancerede Itunes troede ej heller ingen på den, da Apple lancerede Ipad'en troede ingen ej heller på den.
Jobs, Steve, Apple, USA, viste at de tog fejl.

Desuden er da vist et par faktuelle fejl i artiklen? Mener Jobs i 1984 blev sparket ud af sit eget firma, fordi bestyrelsen ville have det sikre, det solide, og det strategisk rigtige på markedet for 1984. Det var det så ikke...Apple opkøbte i årene 1984-1996 en masse små firmaer, herunder et lille ved navn NeXt (mener jeg det hed) som Steve Jobs tilfældigvis ejede - efter han i 1984 eller 1985 havde solgt alle sine Apple aktier undtagen en. Og så vendte han tilbage i 1997 eller 1998 og vendte skuden omkring, netop fordi han havde modet og visionerne til at gå imod strømmen.

I 2002, da alle talte om pc'ere i computerverdenen talte Jobs om en ting; iPod og iTunes. Selvfølgelig var denne udvikling igang allerede, men iPod'en viste sig bedre end alle mp3-afspillere ganske enkelt fordi den var funktionel, æstetisk og nem at bruge. Som alle andre Apple produkter - og først med windows xp fra 2001 kom Bill Gates vel egentlig op på siden af Apple computerens funktionalitet og easy-to-use - lige fra iPhonen til Ipaden.

Mht. ikonerne musen mm. er det da korrekt, at det blev opfundet af bl.a. Xerox og IBM. Men som kan se i filmen the software pirates of silicon valley fra 1999, så udviklede IBM's software-afdeling faktisk sidst i 1970erne, i 1977-1978, en protoptype af en personal computer (pc) med mus og tastatur som vi kender det i dag og med en grafisk brugerflade, som vi kender det fra Apple McIntosh fra 1984. IBM was not interested - at all. Steve Jobs var - han kunne se mulighederne, hvis altså blot at lige det det og det blev lavet om. Og produktet blev mere brugervenligt.

Og rent faktisk har han bygget en computer selv, nemlig Apple 1 og Apple 2 fra hhvs. 1976-77 og 1977-1978. Og det var dengang hvor man selv skulle lodde alle delene fast på små kobberplader...

Mht. design og branding mm. ja så er det da korrekt, men som jeg skrev som indledning, så er det sådan, at alle ikke ventede sig meget af iPoden i 2002; Steve Jobs's største styrke er og var, at hun intuitivt kunne forudse hvor samfundet, folket, måske, ville bevæge sig hen. Og så lave lækre, æstetiske produkter, der tiltalte folk. Iphonen fra 2007 er et andet produkt, som alle rystede på hovedet af for 5 år siden. Og måske er det i virkeligheden sådan, at Jobs bare har lavet de produkter, han selv godt gad at have...

Og så troet på den vision som var i hans hjerte...

Apple lancerede så vidt jeg husker verdens første PC og et windows lignende styresystem. Ikke med ikoner , men rullegardiner. På det tidspunkt med Macintosh, commodore og Atari.

Iøvrigt var ipad'en da super hypet, så det kan jeg ikke lige genkende at folk ikke troede på produktet. Lidt det samme gør sig gældende for iphone. Men udviklings-fasen er selvfølgelig en bred vifte.

Sören Tolsgaard

Et personligt memorandum formuleret af Steve Jobs i 2005 kan stærkt anbefales.

"Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart."

http://www.information.dk/281327

De stilrene design, som altid omtales som noget unikt for Apple, basere sig faktisk på det tyske Braun designfilosofi og en del produkter, bl.a ipod designet er en ren kopi af en FM radio fra Braun.

Peter Andreas Ebbesen

Jeg må blankt erkende at jeg er Apple fan.
Og det har jeg også en særlig grund til.
SOm blind, synes jeg det er vildt fantastisk, at du hvor som helst i verden kan gå ind fra gaden, sætte en Mac, iPhone, iPad, iPod Nano eller iPod Touch op til at tale dansk med apple's indbyggede skærmlæser og voiceOver.
Det findes ikke i værken en Windows-computer eller en Nokia-telefon.
Steve Jobs mente det, når han talte om tilgængelighed for læse, syns og hørehandicappede.
Og det synes jeg altså bare er helt fantastisk.
Ind til nu, skulle man bruge iTunes til at sætte en touch-enhed fra Apple op med voiceOver.
Men det er slut fra IOS 5, der kommer den 12 oktober.
Der trykker man bare 3 gange på Home-tasten, og så kan man bare køre der ud ad på lige fod med de seene.
Jeg ved sgu ikke hvad det er, hvis ikke det er fantastisk.
Læse mere her om tilgængelighed for handicappede på Apple-produkter her.
http://www.apple.com/dk/accessibility/
MVh Heidi Madsen

Thomas Thomsen

En flok socialister, der hylder en kapitalist. Jeg troede ellers, at Steve Jobs Apple og andre store virksomheder var skyld i alle verdens ulykker. Konklusionen må da være, at kapitalismen trods alt ikke kun er ondskaben selv.

Peter Andreas Ebbesen

@Thomas Thomsen.
Du har tydeligvis ikke fattet en brik af hvad Apple er.
Det må du så bare selv om.
Jeg konkludere blot, at Steve Jobs har været med til at f.eks sådan nogle blinde hoveder som mig også kan være med på informationsmotorvejen på rimelig lige vildkår med jer andre.
Det vil jeg kalde demokratisk.
Ind til nu har Microsoft sagt åbnt, at de egentlig er skide ligeglade med dem der ikke kan bruge deres teknologi på lige fod med seene.
Altså lige til nu, hvor de faktisk har fået nosset sig sammen til at indbygge en skærmlæser i Windows 8.
HVorfor mon de har det?
Skal vi ikke gette på at Apple har åndet dem tunkt i nakken?
Lige for en god ordents skyld, så har jeg været Windowsbruger med hvad der af følger med harddisknedbrud OSV.
Og uanset om du vil det eller ej, så køre en Mac altså bare meget mere stabilt.
Min er tent i døgndrift, og har været det i godt og vel 2 år, uden så meget som et eneste nedbrud.
OG det har jeg ikke kunne gøre med min gamle Windows-slæde.
VH Heidi Madsen

Sören Tolsgaard

@Thomas Thomsen:

Til forskel fra mange andre "kapitalister", som udelukkende lever for at opnå en magtposition, ydede Steve Jobs unægtelig et stort bidrag til menneskeheden, ved kreativ innovation af en teknologi, som nu anvendes af hele verden - og ofte til revolutionære formål.

Hans personlige historie og engagement kan man også lære meget af. At han som andre superrige måske burde have betalt mere i skat er en anden sag, men ved vi i grunden noget om, hvorvidt han var filantrop? Det er jo sjældent de højstråbende, der udretter mest!

Steve Jobs var utvivlsomt en stor kapacitet, både menneskeligt, intellektuelt og kreativt, derom taler det værk, han har efterladt sig, et tydeligt sprog i verdenshistorien.

Hvad vi end udretter, er vi dog alle til hobe kun sårbare mennesker. Også om dette vidner Steve Jobs alt for tidlige død, og hans memorandum fra 2005 åbenbarer, at han ihvertfald i de senere år opnåede en dyb indsigt i livets og dødens dybere sammenhænge.

Mikkel Mortensen

"Han har på en teknisk avanceret, men samtidig lækker og brugervenlig måde givet os frihed."

Frihed? Ja, så længe man holder sig indenfor de grænser som Apple hårdt definerer. Og ikke er blege for at rykke -- til det friere eller til det modsatte -- sådan uden videre.

Hvis Apple vil det kan de gøre alle verdens iDevices ubrugelige, blot ved et enkelt tryk på en knap.Er det frihed? Jeg vil nærmere kalde det afhængighed.

olivier goulin

Apple kan på mange måder sammenlignes med B&O. Dyre eksklusive produkter til det samme segment af selvbevidste kunder med hang til minimalisme og rene linier.

Det er produkter, der giver 'identitet', og det er, hvad kunderne betaler for.

At MAC'en skulle være mere stabil end Windows er svært at sige. MAC'ens operativsystem er bygget på en UNIX kerne, som er et gammelt operativsystem, gennemtestet i det virkelige liv, og særdeles robust.

Men både OS'er og grafiske bibilioteker er komplekse stykker software, som tager tid at afluse, så det er kun helt naturligt, at de tidlige versioner af ethvert OS vil være ustabilt. Det samme sås med Linux.

Windows har været noget juks fra starten, men blev efterhånden mere stabilt. Jeg bruger stadig Windows XP, og synes i det store og hele, at det kører fint.

Selv har jeg næsten kun haft ærgelser i forbindelse med brug af MAC'en, men det er også mange år siden, jeg brugte den.

Det var dengang, den havde det med konstant at bede brugeren om at skifte diskette, så man tilsidst sad som en disk jockey, og byttede to disketter. Fuldstændigt ulideligt.

Jeg gav endeligt op over MAC'en, primært fordi jeg fandt det ekstremt irriterende, at det var et så lukket miljø, hvor man ikke kunne komme ind bag den grafiske brugergrænseflade, intet kommandolinekonsol, ingen lowlevel håndtag til at slå hængende applikationer ned med, etc.

Ja, man kunne ikke engang få sin diskette ud på andre måder end ved at trække den ned i papirkurven, og når MAC'en så frøs .....

/O

Sören Tolsgaard

Nå ja, Steve Jobs kan katakteriseres, både som en genial innovator - og som en hardcore ejer af betydningsfulde patentrettigheder.

Uden begge facetter var Apple aldrig blevet, hvad det er, og uanset om man kan lide designet eller ej, er det vel udmærket, at der hen ad vejen har eksisteret et alternativ til Microsoft og dermed en vedvarende udfordring om innovation på mange forskellige parametre.

Ja, det er da korrekt, at iPaden var superhyped. Men da Jobs først begyndte at tale om iPaden i 2009 eller 2010, så sagde alle mennesker, inkl. mig selv, at sådan et produkt var der aldeles ikke brug for.....

Alle der havde forstand på de dele dengang i 2008-2010 mente at iPaden var en døgnflue som sikkert gik over igen....

Det der er kommet nu er at han har givet større beløb til især forskning i sclerose-sygdomme, da han fejlagtigt fik diagnosen sclerose i 2004 eller 2005.

Efter sigende skulle hans løn kun være på US dollar 1 - om året...... Alt hvad han ejer, ejer han i kraft af aktier, bl.a. ejer han cirka 7% af Disney-koncernen...

Martin Jeppesen

Jeg har altid syntes at det var et problem at man ikke kunne tale om Mac'en uden også at tale om Jobs. Jeg har aldrig kunnet se sammenhængen mellem manden og maskinen, og det er nok også derfor jeg aldrig blev Mac-bruger - udover at jeg aldrig har haft penge til det.

Det er faktisk en ret præcis konstatering, at online-heden har været tl arbejdsgivernes fordel.

Det er i øvrigt typisk, at mange af kommentarerne går på det samme gamle religiøse vrøvl om, hvorvidt det mac eller pc, der styrer. Det er fuldstændig underordnet set ud fra en produktiv synsvinkel. Det eneste, der afgør den sag er lækkerheden, og der styrer mac. Alt andet er underordnet.

At jeg blev macbruger blev afgjort af, at jeg var begge dele, og pc'en, der var topmodellen brød sammen - mac'en holdt.

Jeg giver ikke meget længere for de grænseoverskridende hybridmaskiner og den nye cloud-tænkning. Jeg ser en masse afhængigheds-zombier overalt, der går og klamrer sig til deres smartphone. Det er fuldstændig 'switched' på apparatet. Tag det fra dem et minut, og de bliver anste og rodløse. Hvis en cyklist i den københavnske trafik holder for rødt lys mere end 15 sekunder, kommer bamsen op af lommen - der kunne jo være en sms, og bare tanken om, at man overså den et minut, gør folk lettere urolige.

Jeg er selv ejer af en iPhone, generation 1. Jeg kan finde på at glemme den i en held dag i skuffen. jeg kan også finde på at slukke for den, hvilket er meget usædvanligt, har jeg fundet ud af.

Fra at være hippie-hipt er mac blevet et signal- og livstilsanliggende. Da jeg arbejder med grafik og multimedie har mac'en været attraktiv, fordi der altid var de rigtige programmer og hardware til film, musik og grafik. Havde jeg været programmør, ville jeg bare have haft en lille sløv pc. Men da jeg anskaffede en G5 med 8 processorenheder og rigeligt med ram, var det bare den bedste computer til privatbrug, man kunne opdrive. Sådan var det bare.

Mac'en var også attraktiv, da der var langt færre, der interesserede sig for at lave virus til den. Systemet var for sikkert, og der var for få.

I dag skal alle have en, fordi den er så lækker. Well. Jeg drømmer mig lidt tilbage til de gode gamle dag, hvor man kunne have kvalitet for sig selv - næsten.

Dette er muligvis en af dem mest interessante debatter her på Information i denne tid set herfra. Måske fordi jeg er en af de her nørder, som fik sin første computer for over 25 år siden og som aldrig har ejet en Windows-maskine før end 6 mdr. siden. Bevidst valg eller ej, jeg valgte mac før det "smarte" design blev et emne. Dengang, hvor selv en mac var en stor grå kedelig kasse at se på, men for mit behov var det valget mellem mac eller Iris Indigo og Iris Indigo var der sgu ingen fornuftige mennesker, som havde råd til!! På et tidspunkt var jeg meget tæt på, at droppe mac...men så kom den første iMac. En underlig grøn/hvid ting...en skærm og et tastatur og intet andet. Lidt senere OS 8.5 og siden da har jeg ikke været i tvivl. Der skete et eller andet dengang. Computeren gik fra, at være noget man gemte væk i soveværelset til at være noget man gerne ville have stående fremme. Blev også til et statement. På samme måde, som iPod'en blev det, iPhonen, iPad'en. Alt sammen ting, som ikke havde været muligt uden en leder som Steve Jobs. En mand med visioner og en sikker intuition og en uendelig vilje til at få det til at lykkes. Se på verden i dag: Når man tester telefoner, så er det altid op mod iPhone, når det er tablets er det altid op mod iPad. Tidligere når man testede MP3-spillere var det op mod iPod. Ser man computere på TV, så er de bærbare næsten altid med æblet...

Skulle jeg så lige nævne det med, at jeg nu ejer en Windows-maskine? En lillebitte netbook, som til prisen, da er ganske okay, men...I guder hvor er windows dog klodset at arbejde med!!! Ingen tvivl i mit sind om, at min næste computer har æblet på sit skjold!!:-D

Steve vil blive savnet!!