Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ingen penge, ingen lyttertal, ingen markedsføring

Radio24syv i luften med neddæmpede forventninger og snesevis af hippe værter
Radio24syv i luften med neddæmpede forventninger og snesevis af hippe værter
Kultur
1. november 2011

Ved midnat fik Danmark verdens første privatdrevne licensfinansierede snakke-radio. Velkommen i æteren til et spændende, risikabelt og overraskende lavprofileret eksperiment.

Spændende, fordi ledelsen og medarbejderne kaster sig i luften fra stor højde med værter og koncepter, som for størstedelens vedkommende ikke er hørt før. Dog er der det sikkerhedsnet, at indtægterne er stabile i de kommende otte år på ca. 95 millioner licenskroner, og der er ikke nogen krav om markedsandele.

Risikabelt, fordi al hidtidig radiotænkning har gået på, at radiokanaler skal have klare profiler og henvende sig til veldefinerede målgrupper, og det gør 24syv ikke.

Lavprofileret, fordi stationens ledelse helt bevidst har skruet forventningerne ned og har fravalgt en stor og massiv markedsføring.

24syvs branding er indtil nu helt afhængig af de øvrige mediers nåde og unåde. Og den er ret afdæmpet. Den eneste massive journalistiske dækning af programmer, værter og station har fundet sted i Berlingske Tidende, der forresten er hovedaktionær i stationens ejerselskab BerlingskePeople A/S. Den manglende markedsføring er risikabel. Lytterne opdager måske slet ikke kanalen, men vænner sig til ændringerne i P1-sendefladen og bliver på DR.

Sludrechatol

Forventningsdæmpningen begyndte for alvor, da 24syvs administrerende direktør, Jørgen Ramskov, på radiofestivalen Radio Days mere end antydede, at 24syv ikke var så rig, som nogle troede. Det var tydeligvis ved fintællingen gået op for stationens ledelse, at de af kulturministerens Radio- og Tv-nævn nedfældede uhyggeligt detaljerige sendebetingelser faktisk betød, at de op mod 96 millioner millioner årlige licenskroner alt for hurtigt fik ben at gå på. Mange ben. Ikke mindst fordi stationen skal egenproducere 22 timer af døgnets 24. Det er 8.030 egenproducerede radiotimer (mod P1's cirka 3.500). Og så er 95 millioner pludselig ikke ret meget. Helt enkelt betyder det, at der ikke er råd til velresearchede og journalistisk mandskabskrævende produktioner. Løsningen på det problem (som dybest set er skabt af politikerne) er hurtige, værtsbaserede snakkeprogrammer, som er dybt afhængige af, at der vil være en lind strøm af villige gæster, der kan udfylde tiden. Der er ikke tid til at skrive manuskripter, det skal være spontant.

»Vi vil være Danmarks største sludrechatol,« sagde en af kanalcheferne i sidste uge.

Til gengæld vil ingen i starten ane, hvor mange lyttere, der vælger at høre den nye kanal. Ingen skal vide, hvordan det går. Også her er det økonomien, der strammer.

24syv kan indtil videre nemlig ikke måle lyttere på samme måde, som DR og de kommercielle gør det, fordi DR insisterer på, at 24syv skal betale halvdelen af de 5,8 millioner kroner, som DR nu betaler. DR henviser til tv-metermålingerne, hvor alle kanaler betaler det samme uanset størrelse.

24syvs bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen henviser til, at de kommercielle radiostationer betaler målingerne efter størrelse. Men det gælder ikke for public service-stationer, siger DR. Og man kan tilføje, at det er fordi DR har bestemt det sådan. DR har ikke været til at rokke, trods flere forsøg, ifølge Lisbeth Knudsen, der ikke vil betale 3-4 pct. af sit årlige budget for at måle lyttertal. I denne sag fremstår DR som både stædig og magtfuldkommen over for en lille konkurrent. Sagligt begrundet, siger DR. Men politisk og imagemæssigt dumt.

Selvfedt univers

Pressemeddelelserne fra 24syv sprudler med navne på nye værter (og et par gamle), der for størstedelens vedkommende synes sjove, meget københavnske og tilhørende et eksperimenterende, selvsikkert og meget selvfedt moderne univers. De er for manges vedkommende uprøvede stemmer, og der tales meget om spontanitet og vovemod, ja, ligefrem en form for kaos som et særkende for kanalen.

Kanalcheferne Mikael Bertelsen og Mads Brügger har sat deres præg på den ikke-nyhedsbaserede programflade. Deres egne programmer på DR har høstet stor ros og omtale i mere intellektuelle kredse, men kun yderst sjældent eller aldrig har de kunnet tiltrække de store lytter- eller seertal. På den led er 24syv måske det største og dyreste medieeksperiment i Danmark nogensinde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

bryder mig sletslet ik om at betale licens til et privatdrevet foretagende

stop det kære politikere.

Enig - og før pengene tilbage til P1 som trænger voldsomt til en opstramning!

Jakob Johannsen

Enig og enig.

Pengene tilbage til P1, tankevækkende radio.

Sålænge at pengene ikke går til Mennesker og Tro og Religionsrapport der begge retteligt har fået halveret deres ugentlige sendetid.

Problemet er også menneskeligt

Det fremgår af stationens egne oplysninger (bl.a. fra et større interview med Bertelsen), at der vil være tale om et lydtæppe med de samme, relativ få og noget særprægede personer, der uden tid til forberedelse skal sidde og snakke et par timer hver uge om løst og fast inden for nogle 'interessante', for det meste også poppede rubrikker.

Den slags må være ulidelig for værterne selv. Hvor meget har de på hjerte, og hvornår løber de tør for deres personlige betragtninger? Og hvornår bliver selv de mest kedsomme lyttere trætte af at høre på det?

Søs Dalgaard Jensen

Enig - den radiostation er bare ikke ok - projektet giver én en følelse af at få stukket en radiostation ned i halsen - så ELSK dog for helvede de private initiativer - nu betaler du også for dem !!!

Men nej tak - jeg vil hellere have mit P1, som jeg godt nok kommer til at savne når jeg kører om aftenen, og dab-radio fungerer ikke heroppe i Nordjylland hvor jeg bor :-( Jeg føler mig så snyd og bedraget af den aftale der blev indgået :-(

Maj-Britt Kent Hansen

Lidt lytning efter midnat, et par tænd-sluk-manøvrer i nattens løb og15 minutters lytning før syv er selvfølgelig for lidt til at dømme foretagendet ude, men lad mig sige det sådan: Jeg hørte ikke noget, som gav mig anledning til et længere ophold på frekvensen.

'Kanalcheferne Mikael Bertelsen og Mads Brüggers egne programmer har høstet stor ros og omtale i mere intellektuelle kredse...'

Intellektuelle kredse ??

Selvfedme, 80' ironi og manglende respekt for stoffet er ikke et intellektuelt fænomen.

'Nedlæg P2' og smid den over på DAB - giv P1 hele sin sendeflade tilbage. Hvem pokker hører klassisk musik nu om dage? P2 er en forældet kanal at have på FM-båndet. Jeg tror vitterligt ikke på at der er flere end et par tusinde der lytter til den dagligt.

Jeg har ikke hørt Radio24syv, og kommer formentlig aldrig til det, da jeg ikke har behovet, og det i øvrigt ligger efter min sengetid.

Men jeg kender både Bertelsen og Brøgger fra deres tidligere TV-produktioner og film, og disse husker jeg som værende af en sjælden høj kvalitet, og virkelig banebrydende - eller måske i virkeligheden blot modige nok til at bryde med tidsåndens ulidelige effekt, overflade og jag, og turde opsøge fordybelsen, pausen, eftertænksomheden, improvisationen og den oprigtige nysgerrighed - en efterhånden sjældenhed i dagens medier.

Men det er også klart, at den slags TV ikke kan laves af hvemsomhelst. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er en produktion båret af dens idémænd, og vil derfor nødvendigvis afspejle den intelligens og personlighed, der ligger bag.

Mikael Bertelsen og Casper Christensen eksempelvis, er meget forskellige personligheder - og det er deres programmer, sandt for dyden, også.

/O

Morten Bo Johansen

Bertelsen er en vældig begavet radiomand. Han er et stort TV-talent, men et endnu større radiotalent. De udsendelser han har lavet for P1 har været eminent lytteværdige. Forhåbentlig vil han lave sine helt egne, skæve udsendelser på den nye kanal. Så er der i hvert fald dét at glæde sig til.

Jeg skal helt sikkert høre Morten Wammen i aften, og så vil jeg slet ikke sige noget om licens og private selskaber ... selvom jeg er rimelig indebrændt.

Maj-Britt Kent Hansen

Sådan går det, når man kommer til at ændre på rækkefølgen:

http://www.radio724.nl/

Lennart Kampmann

Hvem har nummeret på ham der Rindal...?

med venlig hilsen
Lennart

Forvirring på førstedagen.

Hvor er DR P2 klassisk blevet af. Skal den ind i P1 på delebasis ?
Program for 24syv oversigter mangler.(tåbeligt navn) De er nødvendige.
Tekst TV`s radiooversigter på min antenneforening er ikke a`jour.
Ikke engang DR hjemmesidens frekvensoversigter er a`jour.

Tegner ikke godt. Og det betaler vi licens til !

P2 Klassisk sender på det digitale sendenet, altså på DAB-radio og internettet. Ligeledes P1.

Jeg forstår bare ikke hvorfor man har lukket programmer som Vita, Klima og Miljø m.fl. Og ikke lukket katolikken Iben Thranholms program, Religions-rapport. Og givet hendes sendetid til programmet Mennesker og Tro som før sendte søndag formiddag fra 8.00 til 9.00. Nu skal det lige pludselig sendes tirsdag eller onsdag formiddag fra klokken 11.30 til 12.00 . D

et man kunne have gjort i stedet for var at stryge de mange genudsendelser af hvert program - to eller tre gange bliver hvert program jo genudsendt nu - og så kunne programmerne have beholdt deres sædvanlige plads. Alle erfaringer viser nemlig at når man flytter om på hvornår programmerne kommer, både på tv og i radioen falder der seere og lyttere fra.

Den 2 radio findes heldigvis stadig.

http://den2radio.dk/

Michael Stoltze

Har hørt en time. Det bliver vist ikke min kanal. Min foreløbige dom er: Temmelig åndløs plidder-pladder radio. Jeg spår ikke kanalen nogen betydningsfuld fremtid eller succes. Så hellere de rene varer: Kvalitetsradio på P1, klassisk musik på P2 og det letbenede, overfladiske og underholdende på P3 eller P4. Radio24syv falder ned mellem stolesæderne. Jeg håber, at de gode mennesker, der lavet det, har det sjov, så længe denne overflødige kanal består..,

Nedturen er begyndt -
det dårlige eksempel smitter

P1 morgen mellem 6 og 8 har allerede taget konsekvensen af den nye form for public service, som Møller-radioen sætter. Her til morgen bl.a. med et jokende indslag om 'græsk demokrati' - ha-ha!. Så et ikke-nyhedsindslag med musikledsagelse om Lis Sørensen erindringer om hendes lærer i folkeskolen, Holger Laumann. Senere et kort indslag, hvor Omar Mazuk gav udtryk for sine personlige synspunkter på løst og fast i dagens politiske diskussioner.

Ganske vist var der ind i mellem seriøse indslag af den velkendte P1-kvalitet. Men DR er åbenbart bange for at tale op til deres lytteres koncentrationsevne, så der skal lidt lystighed og adspredelse ind i mellem.

Artemistemplet i Efesos var den Lydiske kulturs centrum for videnskab og statens forvaltning. Et umådeligt rigt og smukt bygningsværk berømmet over hele den antikke verden. Et af verdens syv vidundere. 9300 m2 søjletempel placeret i en mose, oven på 80 lag oksehuder og trækul, i alt 10 m duvende fundament, som sikrede bygningsværket mod jordskælv. Dette enestående bygningsværk blev brændt ned af Herostratos fordi han, som Per Stig Møller, hellere ville være berygtet end glemt. Alt hvad Seidenfaden har sagt om Per Stigs arrogance, selvoptagethed og stupiditet er jeg enig i, og lidt til.

Jens Overgaard Bjerre

Verdens første privat drevne licensfinansierede radiokanal.

Det lyder komplet tosset. Hvem fanden har fundet på denne sammenblanding?

"Dog er der det sikkerhedsnet, at indtægterne er stabile i de kommende otte år på ca. 95 millioner licenskroner, og der er ikke nogen krav om markedsandele."

Jamen, det er jo en foræring. Giv mig et job der så fyrer jeg alle mine vittigheder af. Eller lader være. Det kommer ud på ét.

Hvad siger EU om konkurrencefordelene?

Efter at have hørt Romersk radio på 24syv forudser jeg at vi får et nyt slangudtryk for ligegyldigt nonsens og sludder: 24syv-snak.

Klap hesten

Ja, gid så var. Men nu er de hyrede værter på Møller-radioen jo for de flestes vedkommende ikke ubeskrevne breve. Flere af dem er eller har været originale(r) med stedvis interessante udmeldinger, der giver produktive, debatskabende og skæve vinkler.

Men ingen kan forventes at levere den slags non-stop i faste programmer uger efter uge. Flere af dem er allerede kendte mere som 'meningsmagere', end som seriøse journalister eller kommentatorer.

Altså Søren Fauli, Jarl Cordua, Torben Steno, Michael Jeppesen og Knud Romer - for nu blot at nævne få af dem - har allerede til overmål ført sig frem med uforgribelige meninger om dit og dat i de andre medier. Alene tanken om, at de nu skal genopfinde sig selv uge efter uge - eller lad os sige det, som det nok bliver - gentage sig selv i en uendelighed i faste programmer ligner et mareridt.

Men selvfølgelig har man ret til at lade være med at lytte. Selvfølgelig vil jeg nu og da tune ind og forsøge at teste min modvilje.

Værre er det måske, at Lisbeth Knudsens ord om, at virkningen på DR af Møller-radioen vil ligesom TV2's indvirkning på DR. Altså mere pop, mere tegneserie-sprog i nyhedsudsendelserne, mere 'nærheds-journalistik' med tilfældige personer, som skal give nyderne et 'menneskeligt ansigt', mere pejling i retning af kendte personer, der er kende for at være 'kendte'.

Her til morgen er Omar Mazuk f.eks. blevet præsenteret som 'nyheds-konsulent' på P1, hvor han får lov til at lufte sine personlige 'meninger' på dagens begivenheder og international politik.

Altså kort og godt en afmontering af den kritiske, borgerlige offentlighed (Habermas, Sennett) til fordel for et 'menings-tyranni'. Det er disse afledede skadevirkninger på en kvalitetsradio som P1 (og P2), jeg frygter mest af alt. Det fører nemlig ikke til en mere alsidig offentlighed, men til mere af den samme trivialitet.

Hørte den i morges og må ærligt indrømme, jeg blev skuffet..
Radioværterne virkede svært uprofessionelle, mange gange faktisk dumme at hører på.
Hele grundtanken omkring to værter til at stå for mikrofonen, så der kommer lidt ping pong mellem dem er dybt misforstået. De er hverken mere underholdene eller mere uddybende, det ender oftest med selvfedme og dårlig journalistik.
Dette gælder dog også for P1, som også er ved at blive en smule poppet!
Men alt begyndelse er svær, så man må jo nok bare håbe på de kan skabe en sund nyhedsformidling i fremtiden.

GAAAAAAB! Har nu i bedste mening forsøgt at lytte til den nye kanal med stor forventning, men herregud for en gang kødløs suppe. Uinteressant småsludren over et kaffebord uden journalistisk pondus eller styring. Som at være en flue på væggen ved en vilkårllig cafe-komsammen.
Hvis stationen så i det mindste ville annoncere hvilke emner der debatteres, så man kunne tune ind eller ud efter interesse og relevans, men nej, vi får de emner der nu lige kunne findes på...
Held og lykke fremover, håber bestemt dette bare er begyndelsen, ellers bliver det meget hurtigt enden også.

24 syv-sover, allerede. Morgen tv i snakke udgave.
P2 er væk fra min antenneforening og min bilradio.
På DAB er det ikke P2, men alm klassisk, så vidt jeg kan finde ud af.
Jeg spiller lige en CD.

John Vedsegaard

Jeg er modstander af licens af enhver art. Lad brugerne betale med et eller andet system sms/lock-on eller andet.