Læsetid: 2 min.

'Der er kunstnere, som bliver ved med at følge mig'

Kulturminister Uffe Elbæk om sine kulturelle forbilleder
Kultur
12. oktober 2011

—Hvad er din seneste kulturoplevelse?

»Jeg tror, det var Stuepigernepå Det Kongelige. Det var et fremragende stykke.«

—Hvilken bog, du har læst, har gjort størst indtryk på dig?

»Det kan jeg slet ikke svare på. Når folk får den slags spørgsmål, forsøger de desperat at huske et eller andet, og så ender de med at sige Lykke-Peer. Jeg vil nøjes med at sige, at jeg læser rigtig meget, og lige nu ligger Tøger-biografien ved siden af min seng.«

—Hvad er den bedste film, du nogensinde har set?

»Igen afhænger det meget af genre. Hvis vi taler om politiske thrillers, så kan jeg simpelthen ikke få nok af Bourne-filmene. Dem sluger jeg råt! En dansk film, som gjorde meget stort indtryk på mig, var Frygtelig lykkelig.Da jeg så den, blev jeg virkelig stolt over, hvad filmmiljøet i Danmark er i stand til at præstere. Og taler vi dokumentarfilm, så gjorde Anne Wivels portrætfilm af Svend Auken også en meget stor oplevelse. Jeg så den under valgkampen, og den viste på godt og ondt, hvad et politisk miljø kan gøre ved folk. Den gjorde stort indtryk på mig.«

—Hvem er den bedste spiller i Superligaen?

»Jeg vil nøjes med at sige, at jeg holder med AGF.«

—Hvem er dit kulturelle forbillede?

»Jeg er efterhånden en ældre herre, så jeg følger ikke så meget med, som jeg har gjort. Men der er nogle kunstnere, som bliver ved med at følge mig — og som jeg bliver ved med at følge. Inden for musikken er det for eksempel Joni Mitchell, Patti Smith, Leonard Cohen og k.d. Lang, der alle sammen er fuldstændigt outstanding. I den lidt yngre generation har du Joan As Police Woman og Antony and the Johnsons, der også rammer ned i et smertepunkt hos mig. Inden for litteratur bliver jeg ved med at søge hen til Allen Ginsberg og resten af beatnik-miljøet, og inden for malerkunsten bliver jeg hver gang ramt af Francis Bacon, men også af sådan en som Jean-Michel Basquiat. Selv om de måske ikke umiddelbart har noget med hinanden at gøre, så har de det inde i mit hoved.«

—Det var da lidt af en rundtur, du dér gav?

»Ja, og det var givetvis mere interessant end at tale om styrelser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Har man virkelig spurgt sådan?

"—Hvilken bog, du har læst, har gjort størst indtryk på dig?"

Bøger, man ikke har læst, kan vel dårligt have gjort indtryk på én.

Bortset fra det, er der noget fjollet over den slags umodne poesibogs-spørgsmål, hvilket man også ser af svarene.

Synes Information skulle droppe genren helt og holdent.