Læsetid: 3 min.

Kurbadenes by

I Budapest kan man kombinere herlige storbyoplevelser med nogle af Europas mest stilfulde wellness-faciliteter
Gellert-badet er wellness i historiske omgivelser og blot et af Budapests ikke mindre end 123 termalbade. De er alle bygget i vidt forskellige stilarter, og nogle er op til 600 år gamle.

Gellert-badet er wellness i historiske omgivelser og blot et af Budapests ikke mindre end 123 termalbade. De er alle bygget i vidt forskellige stilarter, og nogle er op til 600 år gamle.

Kultur
15. oktober 2011

Budapest er kendt viden om for sin charme og skønhed, og den er af samme grund en af de mest besøgte storbyer i Mellemeuropa. Turister fra nær og fjern søger hvert år til den ungarske hovedstad, der gennemskæres af den mægtige Donau-flod. Hvad de færreste dog ved, er, at Budapest formentlig er Europas bedste bud på at kombinere spændende storbyoplevelser med herlige wellnesseventyr. Og det oven i købet til ganske konkurrencedygtige priser.

Budapests status som international wellness-metropol skyldes ikke mindst byens store forekomst af varme kilder. Fra over 100 kilder vælder hver dag over 70 mio. liter vand op fra undergrunden, og det kan ingen anden hovedstad noget sted i verden prale af. De varme kilder er forudsætningen for byens store specialitet — termalbadene. Kilderne forsyner nemlig omkring 50 bade i byen, og derfor har Budapest også i mange år haft tilnavnet 'kurbadenes by'.

Termalbadene er meget forskellige i udformning. Nogle er tyrkiske bade, der stammer helt tilbage fra dengang, hvor Budapest var besat af tyrkerne. Andre er friluftsbade, mens atter andre er indrettet på deciderede kurhoteller. Fælles for mange af dem er, at de er gamle, fornemme steder, der er overdådigt og smukt indrettede. Derudover tilbyder en række af badene også et væld af forskellige krops- og ansigtsbehandlinger.

Helsebringende

Termalvandet er 21-78 grader varmt, når det kommer op af undergrunden. I de bassiner, der har det varmeste vand, kan der godt lugte svagt af råddent æg, men ikke så meget, at det virker ubehageligt.

Termalvandet indeholder en særlig sammensætning af mineraler, der menes at være helsebringende og virke lindrende på en lang række lidelser som for eksempel fordøjelsesbesvær, nyrebetændelse, kredsløbssygdomme og stofskifteproblemer.

Vandet fra visse af kilderne siges også at være sundt at drikke. Nogle af kurbadene har derfor en særlig drikkesal tilknyttet, hvor man kan nyde mineralvandet. Den kendteste drikkesal ligger i Lukács-badet, hvor vandet menes at kunne kurere visse mavesygdomme.

Man behøver dog ikke at fejle noget for at nyde termalbadene i Budapest. Det er en stor og dejlig oplevelse for alle at sænke sin krop ned i det varme vand, mens man nyder de flotte omgivelser. Og kurbadene i Budapest lever i høj grad op til wellness-konceptet, idet man føler sig virkelig well-tilpas, når man forlader dem.

To af byens bedste og mest anbefalelsesværdige termalbade i Budapest hedder Gellért og Széchenyi. Ud over disse findes en lang række andre gode kurbade — blandt andet Rác-badet, Rudas-badet, Király-badet og Palatinus-badet.

Gellért-badet

Gellért-badet er Budapests bedst kendte termalbad, og det er bestemt ikke uden årsag. Badet, der ligger i tilknytning til det traditionsrige Hotel Gellért for foden af Gellért-bjerget, er nemlig byens smukkeste kurbad.

Hotellet og badet stod færdigbygget i 1918, og det er udført i jugendstil med farverige mosaikker, marmorsøjler og andre kunstfærdige udsmykninger. Trods de rustikke omgivelser har badet formået at følge med udviklingen, og blandt termalkompleksets mange bassiner finder man både boblebad og bølgebassin. Dertil kommer et udendørs bassin, så man i sommerhalvåret kan opholde sig både uden- og indendørs.

Ud over badeafdelingerne er der også en stor afdeling med alverdens tilbud inden for massage, skønhedspleje og anden wellness.

Széchenyi-badet

Széchenyi er ikke blot Budapests største termalbad, det er samtidig et af de største badekomplekser i hele Europa. Hvor langt de fleste af byens termalbade ligger på Buda-siden af Donau-floden, finder man derimod Széchenyi-badet i byparken på Pest-siden. Dets varmekilde blev opdaget i 1879, og allerede to år senere blev badet grundlagt. Kilden er byens dybeste, og det 75 grader varme vand bliver således hentet hele 1.200 meter under jordoverfladen.

Széchenyi-badet er fra en tid, hvor man lagde megen prestige i store byggerier, og den kuppelformede hovedbygning i nybarok fra 1913 er særdeles imponerende.

Kurbadet indeholder en stor indendørs afdeling med diverse dampbade og bassiner. I kælderen finder man desuden en iskold pool, der kan få de fleste til at ryste af kulde.

Den helt store attraktion ved Széchenyi-badet er det enorme udendørs område, der blandt andet huser tre store bassiner, hvor vandet er 26-28 grader varmt i det største og 37-38 grader i de to andre.

Bortset fra de varmeste sommerdage skaber det lune vand masser af damp, og det er en både herlig og særpræget oplevelse at opholde sig i og omkring de dampende bassiner. En særlig oplevelse er det hjørne, hvor ungarske mænd spiller skak mod hinanden, mens de sidder eller står i vandet. Széchenyi-badet er åbent året rundt, og efter sigende skulle et bad om vinteren, hvor dampen er meget intens, være en ganske særlig oplevelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her