Læsetid: 3 min.

På ski fra måltid til måltid

Højt kulinarisk niveau, stemningsfulde oplevelser i den charmerende bjergby og 140 kilometer velpræparerede pister på Dolomitternes UNESCO-beskyttede bjergskråninger gør Cortina d'Ampezzo attråværdig som skidestination
Cortina er beskyttet af UNESCO's verdensarvsliste og er ikke alene en smuk by at vandre rundt i efter en dag på pisterne, byen disker også op med diverse lækre italienske retter i gourmetklasse til brødflove madører, der har tilbragt dagen i sneen.

Cortina er beskyttet af UNESCO's verdensarvsliste og er ikke alene en smuk by at vandre rundt i efter en dag på pisterne, byen disker også op med diverse lækre italienske retter i gourmetklasse til brødflove madører, der har tilbragt dagen i sneen.

Giuseppeg Ghedina

Kultur
15. oktober 2011

Kvaliteten af måltiderne har i de senere år fået stigende betydning for min samlede bedømmelse af skiferien. Dårlig currywurst og kødløs dåsegulasch kan gøre enhver i dårligt humør. Derimod er det lykken at tilbringe after skiingtimerne i en autentisk bjergby med lokalt liv og et varieret udbud af underholdningstilbud. Skiterrænet skal selvsagt også være værd at rejse efter, så det er hele tre ønsker, der skal opfyldes. Cortina d'Ampezzo er både kulturelt og geografisk midtpunkt i Dolomitterne og har meget at byde på inden for alle tre kategorier.

Turister har søgt til byen i århundreder, men især efter værtskabet for vinterolympiaden i 1956 blev Cortina tilløbsstykke for italiensk og international overklasse. James Bond undslap elegant sine bevæbnede forfølgere på Cortinas pister, og Sophia Loren, Audrey Hepburn og George Clooney har kastet glans over stedet. Historiske bygninger, små gallerier og museer samt elegante butikker giver gode muligheder for oplevelser efter skiløbet.

God stemning

Den postkortsmukke by med en gammel oplyst bymidte rummer flere high-endrestauranter, som den Michelinstjerne-dekorerede Tivoli og en filial af El Toula. Men stedet er også rigt på gode madoplevelser til mere gennemsnitlige priser.

Den særlige kulinariske rigdom findes på de omkringliggende skråninger, hvor et netværk af gamle bjerghytter, kendt som rifugi,disker op med specialiteter fra det norditalienske køkken krydret med tyrolsk inspiration. Bedre opladning til endnu en tur ned ad bjerget er svær at finde.

De er oprindeligt bygget som husly til hyrder og vandrere, men mange rifugi blevet omdannet til beværtninger, restauranter og endda beskedne hoteller. I dag er der er 56 rifugi spredt på bjergsiderne omkring Cortina. Mange har store træterrasser med udsigt over de takkede Dolomitter, hvor man kan nyde sin mad eller blot en espresso, når vejret tillader det, hvilket desværre ikke var tilfældet, da vi besøgte Refugio Capanna Tondi. Frokosten var fremskyndet af en bidende kold vind, og vi valgte et bord tæt ved den kakkelbeklædte pejs frem for terrassens betagende udsigt fra toppen af Cortinas største pistesystem Faloria.

Varmen og det hjemlige interiør satte os øjeblikkeligt i god stemning, som kun blev bedre, da en fremragende version af den lokale specialitet casunzi, ravioli-lignende halvmåner af frisk pasta fyldt med rødbeder og birkes vendt i smeltet smør, hurtigt efter bestilling landede på bordet. Rettens sødme og kraftige smag var ideel til igen at få varmen og sammen med den efterfølgende platte med delikate oste et perfekt kulinarisk pitstop.

Den imødekommende betjening tog sig kompetent af såvel børnefamilier på hurtig gennemfart som af de selskaber, der kom for at nyde søndagsmiddagen med fem retter og tilpasset vinmenu her midt i skiterrænet.

Knitrende sne

Således styrket af et godt måltid havde vi mod på nye oplevelser og drog med knitrende sne under skiene og vindens prikken i kinderne mod den lille by Rio Gere for at prøve kræfter med Cristallos skråninger på den modsatte side, kendt som styrtløberen Alberto Tombas hjemmebane.

I kontrast til Falorias brede boulevarder, udfordrer Cristallos tårnende klipper skiløberne med smalle og stejle pister. I læ for vinden giver Refugi Son Forcas solbeskinnede terrasse et tiltrængt hvil fra strabadserne. Med et par klassiske retter på bordet: pappardelle sulla lepre (papardelle med haresauce) og polpettine rifatta (frikadeller i tomatsauce) og panoramablik over Dolomitternes karakteristiske klippeformationer, som springer ud af de hvide skråninger, er det selve essensen af god skiferie: mental afslapning, og fysisk udfoldelse tilsat en portion livsnydelse.

Over feriens afsluttende aftensmåltid, en stenovnspizza, som vel næsten kun italienere kan lave den, er der i familien enighed om, at Cortina var et godt valg. En charmerende cocktail af tyrolsk og italiensk mentalitet skaber en særlig fornemmelse af la dolce vita, og de tre ønsker — ski, mad, charme — går op i en højere enhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her