Læsetid: 4 min.

Rocky Mountains på to hjul

Den canadiske by Banff ligger lige i hjertet af den storslåede bjergkæde Rocky Mountains, som udforskes bedst på cykel
Går turen til hjertet af de canadiske Rocky Mountains, kan det på det varmeste anbefales at opleve Banff og de smukke omgivelser med blandt andet Bow Lake (t.v.) på to hjul.

Går turen til hjertet af de canadiske Rocky Mountains, kan det på det varmeste anbefales at opleve Banff og de smukke omgivelser med blandt andet Bow Lake (t.v.) på to hjul.

Jesper Møller

Kultur
15. oktober 2011

Få steder i verden finder man så smuk en natur som i den canadiske del af den enorme bjergkæde Rocky Mountains, der skærer sig vej ned gennem det nordamerikanske kontinent. Her vrimler det med majestætiske bjergtinder, varme kilder, spændende vandrestier og dybe søer, hvis emeraldgrønne overflade er et fantastisk syn.

Nogle af de allerskønneste lokaliteter ligger i Banff National Park, der blev oprettet tilbage i 1885 og dermed er Canadas ældste nationalpark. Den er næsten lige så stor som Sjælland og rummer noget af Nordamerikas smukkeste natur. Parken er med på UNESCO's såkaldte World Heritage List over jordens mest bevaringsværdige naturområder, hvilket ikke er svært at forstå.

Nationalparken er opkaldt efter den lille by Banff, der ligger i den sydlige del af parken og er det perfekte udgangspunkt for ture ud i de gudeskønne omgivelser.

Banff har godt 7.000 fastboende indbyggere, men i sommersæsonen forøges det tal kraftigt takket være de mange turister. Derfor virker byen også større med et imponerende udvalg i butikker, hoteller og restauranter. Banff har lidt cowboy-stemning over sig med lange lige rækker af træhuse samt flere saloons.

Middelsvær tur

Byen bruges primært som base for bilture ud i de omkringliggende bjerge. En del af områdets attraktioner ligger dog inden for eller lige omkring bygrænsen, og de kan med fordel udforskes på cykel.

Flere steder i byen kan man købe guidede cykelture, og vi valgte forretningen The Ski Stop, der uden for skisæson arrangerer diverse andre friluftsaktiviteter.

Butikken tilbyder en række forskellige cykelture lige fra hardcore offroad-ture i bjergrigt terræn til hyggelige trilleture på asfalterede veje og stier. Vi valgte den gyldne middelvej i form af en 20 kilometer lang rundtur, der omfatter flere krasse stigninger, men som til gengæld primært køres på asfalt.

Så derfor møder deres udsendte samt fruen op denne formiddag, hvor vores lokale guide Deanne tager smilende imod. Vi får udleveret hjelm og fine mountainbikes med ikke færre end 27 gear, og så går det ellers op på Bear Street, Buffalo Street og ud af centrum.

Der er ikke meget adstadig opvarmning, for hurtigt går det stejlt opad mod udsigtspunktet Surprise Corner. Navnet skal tages ganske bogstaveligt, for der venter nemlig en overraskende smuk udsigt ned over Bow-floden og et par små vandfald med skummende strømhvirvler. I baggrunden tårner det legendariske og vidt berømte Banff Springs Hotel sig op, og det ligner et sandt eventyrslot, som det ligger der med sine tårne omgivet af skov og høje bjergsider.

Hårdt arbejde

Hvis vi mente, at det gik stejlt op mod Surprise Corner, er det intet at regne mod, hvad vi oplever langs Tunnel Mountain Drive. Vi er på vej op ad det 1692 meter høje Tunnel Mountain, og der skal virkelig trampes i pedalerne for at komme fremad. Fra toppen kan vi se ned over Banff by, og derefter går det op og ned i et kuperet terræn, inden vi når frem til et af turens højdepunkter. Det handler om The Hoodoos, som er en samling søjleagtige klippeformationer. En kort vandretur leder frem til et udsigtspunkt, hvorfra man har et formidabelt vue ned over klipperne og Bow-dalen med sneklædte bjergtinder i baggrunden.

Over os kredser flere rovfugle, stilheden og idyllen er total — lige indtil en turistbus aflæsser sin last af japanske turister, der stormer ud til udsigtspunktet og tager billeder, som gjaldt det livet.

Vi har passeret turens højeste punkt, og nu går det overvejende nedad og oven i købet med vinden i ryggen — herligt! Et langt lige stykke leder os tilbage mod byen, hvor vi pænt takker nej til Deannes tilbud om en fem km lang ekstratur rundt om de tre Vermillion-søer.

I stedet slutter vi af med en dejlig solbeskinnet tur ned af Bow River Promenade. Denne sti løber langs Bow-floden, der flyder gennem Banff, og den er blandt de lokales 'hemmeligheder', som næsten ingen turister opdager. Det er her, at de lokale jogger, går hånd i hånd med kæresten eller lufter hunden, og den idylliske sti er en herlig afslutning på vores tur.

Alle pengene værd

Det er alle pengene værd at hyre en guide. Deanne var således en lille guldgrube af informationer om de ting og steder, som vi passerede undervejs. Samtidig fandt hun hurtigt ud af vores fysiske formåen og afpassede tempoet derefter.

Turen varede tre timer, og det var ganske passende i betragtning af, at ruten var temmelig kuperet. Selv om det så truende ud fra morgenstunden, slap vi heldigvis for regnvejr, men skyer undgik vi ikke. På et tidspunkt, mens vi var højest oppe, lå en del af skyerne under os, og vi kørte rundt i solskin over skyerne.

Da vejret skifter hurtigt i Rocky Mountains, kan det betale sig at klæde sig i flere lag. Så kan man justere undervejs, og for eksempel er det væsentligt køligere at suse ned ad en bjergvej end at slide sig op ad en. Samtidig er der stor forskel på temperaturen i solen og i skyggen.

Selv om det er os, der kommer fra Skandinavien, viste Deanne sig i øvrigt at være vikingen, idet hun cyklede hele turen iført cykelshorts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her