Læsetid: 2 min.

Steve Jobs er død

Apples medstifter og tidligere topchef Steve Jobs er død efter at have oplevet et voldsomt sygdomstilbagefald
Apples medstifter og tidligere topchef Steve Jobs er død efter at have oplevet et voldsomt sygdomstilbagefald
Kultur
6. oktober 2011

It-giganten Apple meddeler, at virksomhedens medstifter Steve Jobs, der trådte tilbage som selskabets direktør i august, er død efter længere tids sygdom.

Jobs regnes for at være en af de mest visionære erhvervsfolk i sin generation. Inden for de sidste 15 år har han forvandlet Apple fra en nødlidende og uddateret it-virksomhed til en global megasællert inden for computere, mobiltelefoner og musikapparater.

- Steves genialitet, passion og energi var kilden til uanede mængder innovationer, der har beriget og forbedret vores liv. Verden er blevet uvurderligt bedre på grund af Steve, skriver Apple i en meddelelse.

It-entreprenøren blev 56 år. Han har siden 2004 kæmpet mod en sjælden form for kræft i bugspytkirtlen og andre helbredsproblemer.

Jobs familie siger, at han døde i fred.

- Steve sov stille ind i dag omgivet af sin familie, skriver familien i en meddelelse.

- I sit offentlige liv var han kendt som en visionær person, i sit private liv skattede han sin familie, skriver familien.

Ud over konen Laurene efterlader Jobs tre børn. Han har også en datter med en kvinde, som han gik ud med, inden han blev gift.

- Vi er taknemmelige over de mange mennesker, der har delt deres ønsker og bønner i løbet af det sidste år af Steves sygdomsforløb. En hjemmeside vil blive stillet til rådighed for dem, der ønsker at dele en hyldest eller et minde, skriver familien.

Det strømmer ind fra alle kanter med kondolencer til Apple og Jobs familie. Selv USA's præsident er hurtigt ude med en kommentar.

- Han ændrede vore liv, omdannede hele industrier og opnåede en af de mest sjældne ting i menneskets historie: Han ændrede den måde, hver af os ser verden, skriver Obama i en meddelelse.

- Ved at bygge et af verdens mest succesfulde selskaber ud af sin garage eksemplificerede han ånden i amerikansk opfindsomhed, skriver præsidenten, der personligt fik en iPad af Jobs i foråret.

Facebook-stifter, Mark Zuckerberg, deler også sin sorg over Jobs død med offentligheden.

- Steve, tak fordi du var en mentor og en ven. Tak fordi du viste, at noget man bygger kan ændre verden. Jeg vil savne dig, skriver Zuckerberg.

Jobs er sammen Apple-medstifterne Steve Wozniak og Ronald Wayne ansvarlig for at have opfundet den personlige computer (pc). Han har desuden stået bag iPhone, iPod, iPad og en lang række Mac-computere.

Desuden har Apple skabt en ny banebrydende sammenhæng mellem hardware og software med programmet iTunes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Pedersen

Trist.

Robert N Gjeertsen

'Desuden har Apple skabt en ny banebrydende sammenhæng mellem hardware og software med programmet iTunes.'

Hvad er der 'banebrydende' i det ?
At man på det nærmeste er TVUNGET til at installere et gigantisk bloatet program for at overføre musik til sin apple-afspiller (Og NEJ, de opfandt HELLER IKKE mp3-afspilleren, lige så lidt som de 'opfandt' den Personlige Computer )

Som jeg ser det er det en af Klodens førende patent-trolls der nu er gået bort .

Jette Abildgaard

Rest in peace Steve Jobs and, thanks so much for being a perfect boss......

Claus Mikkelsen

"...ansvarlig for at have opfundet den personlige computer ..."

Nej, det var ikke Steve Jobs, som opfandt PC'en :)

Det var en gut ved navn Mark Dean.

Har du aldrig hørt om ham ?

Mark Dean var ganske rigtigt med, da IBM udviklede deres første PC.
Men Apple I kom på markedet i 1976, hvilket var fem år før IBMs PC.

IBM 5100 kom i 1975, men var for dyr for private, hvorfor den ikke kan kaldes en personlig computer.

Hvis vi endelig skal tale historie, så kan jeg huske IBM's 8080 maskine fra 1978 eller 1979, da en sådan leasede min far til min families daværende kjolefabrik.
10 år senere, da fabrikken gik fallit og rabundus, betalte de stadig af på leasingen af den.

Mht. Apple 1 fra 1976 og Apple 2 fra 1977 eller 1978, så havde visse -ehm- forskere fra IBM udviklet noget tilsvarende som blev puttet ind i Apple 2, altså mus, tastatur og noget der lignede en personal computer (pc). Men IBM-cheferne sagde nej; de kunne squ da ikke se, hvad almindelige mennesker skulle bruge en computer til...

Men se, det kunne Steve Jobs...og han kunne sætte magt og penge bag ordene... Og da McIntoshen kom i 1984 var det med mus, skærm, tastatur og rullegardin, og med et 3.5 tommer (mener jeg?) diskettedrev. På den tid var pc'erne store grimme klodser som larmede ekstremt meget, og havde 5.25 tommer disketter. Apple's McIntosh var nem at bruge, så godt ud, altså en æstetisk nydelse, og man var i gang med at arbejde 2 minutter efter Mc'en var startet. PC'erne dengang tog evigheder om at starte....

Og grunden til at den var nem at bruge var - wait for it -rullegardiner.....Pc'en fik først noget der lignede med windows 3.1 og noget der lignede helt med windows 95 og windows 98. Og først med Windows XP kan man vel sige, at den grafiske brugergrænse blev totalt integreret i Windows. (og desuden så opfandt Bill gates ikke selv DOS-systemet, han købte det af en fyr for 50.000 dollars, nemlig et system som hed Q-DOS, som Bille Gates så ændrede lidt på...)

Og ja, IBM så jo omsider lyset i 1980-1981 og lavede en pc'er. Men i mange år var det jo Commodore computeren som var toneangivende, ikke IBMs computere. De var dog det der vist dengang hed IBM-compatible. Og grunden til at IBMs pc'ere blev så populære var jo, at både Microsoft og IBM tillod andre at lave kloner af dem.....dvs. fabrikker i Fjernøsten kunne lave massevis af dem.....Og det gjorde de så..

Hvad har Jobs så bidraget med til alt dette; en vision om at alle mennesker skal have adgang til teknologi, at teknologi skal være grænseløst og at teknologi skal være æstetisk pleasing samt at teknologi skal være nemt at betjene. Min storesøster har en iPhone, fordi hun kan finde ud af at betjene den - med kun en knap.
Og det er altså det som er og var Jobs's geni.......at tage nogle dagligdags og så lave dem om til noget som er lækkert, brugervenligt og grænseløst.

En personlig note: Jeg har selv engang haft en mp3-afspiller, som jeg fik i julegave. Og jeg var glad for den :) Desværre var den totalt umuligt at bruge, den løb alt for hurtigt tør for batteri, især når man hørte fm-radio; min nieces iPod derimod.....nem og tilgængelig...og hun kunne hurtigt finde de musik-numre, hun skulle bruge....

Og Jobs fulgte sin egen mavefornemmelse, sin egen intuition, selv når alle råbte og skreg op om at det var forkert. Men som regel så han jo rigtigt...

Der er massere elektronisk udstyr folk ikke har råd til, det hedder stadig en mobil, også i glasmontre, trods mobilitet kan diskuteres. ;)

Karsten Johansen

I historiens lys tror jeg han og hans konkurrenters innsats først og fremst vil bli husket for at deres oppfinnelser bidro til at jordens siste reserver av sjeldne jordarter ble uttømt (stoffene derfra inngår
i skjermene i iPad osv.), samt for en tid, der verdens rikeste sløste vekk kostbare ressurser mens menneskeartens naturgrunnlag ble ruinert.

Selvfølgelig en dyktig mann, men samtidig et offer - som så mange andre - for sin tid, og for publikums dårlige smak. Talentet gir fristelser.

Hvis man vil vite hva jeg sikter til med det, kan man lese her:

http://www.lmd.no/index.php?article=12487