Interview
Læsetid: 3 min.

Azagaia vil åbne mozambiquernes øjne

Den mozambiquiske musiker Azagaia tør, hvor andre tier og langer både ud efter regeringen og den del af hans generation, der går mere op i hurtige biler og fedt tøj end i at ændre på, at Mozambique hører til blandt verdens fattigste lande. Det koster begrænset spilletid i radioen, og i torsdags kostede det ham muligvis en tur i retten
Kultur
14. november 2011

Mens de fleste mozambiquiske musikere rimer hjerte på smerte, har den mozambiquiske hiphopscenes nummer et, Azagaia, valgt at sige de ting, som mange mozambiquere tænker, men de færreste tør sige offentligt.

»Folk tør ikke sige deres mening, fordi de er bange for at miste deres levebrød. De fleste folk, der har et godt arbejde her i Mozambique, har fået det gennem en, der har forbindelserne i orden. Og når man har forbindelserne i orden betyder det, at man er forbundet til det regerende parti, og det betyder også, at man ikke skal kritisere regeringen, for så mister man sine privilegier,« siger den 28-årige rapper, Azagaia, der også lyder navnet Edson da Luz.

Og selv om Azagais åbenmundethed har givet ham en stor folkelig popularitet, så er det ikke omkostningsfrit.

I torsdags måtte Azagaia således møde i retten, tiltalt for den 30. juli i år at have kørt en bil, hvor en af passagerne var i besiddelse af 0,8 gram cannabis.

Sagen fik stor mediebevågenhed, fordi anholdelsen af Azagaia skete selvsamme dag, som han skulle have offentliggjort sin nye video til sangen 'Minha Geracao' (Min Generation).

En sang som forsøger at definere den nuværende ungdomsgeneration, men som også indeholder en skarp kritik af, at regeringen ikke formår at inspirere ungdommen til at have en retning.

»Sangen handler blandt andet om den del af min generation, som ikke bidrager til at skabe et bedre land. Det er en generation, der går op i luksusbiler og fedt tøj, og som tror, at man skal slikke sine overordnedes skosnuder,« siger Azagaia.

Men i stedet for at spille sin nye video måtte han tilbringe de næste to døgn i et fængsel.

Modgang skaber sange

Det er ikke første gang, at Azagaia har måttet forklare sig over for de mozambiquiske myndigheder. I 2008 blev han indkaldt til at forklare, hvorfor han med sangen 'Povo no Poder' (Folk ved magten) opfordrede til gadeoptøjer.

»Jeg havde bare skrevet en tekst om de gadeuroligheder, der opstod som følge af stigende benzin- og transportpriser. Men gadeoptøjerne opstår jo, fordi der er store problemer, som ikke bliver løst, ikke fordi jeg skriver en tekst om det,« siger Azagaia, som ville ønske, at flere mozambiquere ikke var så bange for at ytre sig.

»Jeg er ikke bange, for jeg tror, at idet, jeg taler og får opmærksomhed, så bliver det også et forsvar, der beskytter mig,« siger Azagaia.

Men det betyder ikke, at det er uden konsekvenser at ytre sig, som han gør.

»Min musik bliver ikke spillet så ofte, og der er bestemte sange, der ikke bliver spillet,« siger Azagaia, der understreger, at der ikke eksisterer en officiel censur.

Han bliver heller ikke inviteret til at spille til de store musikshow, som er finansieret af private firmaer, som har forbindelser til regeringen.

»En gang var jeg inviteret til et tv-program. Der var endda plakater, der annoncerede, at jeg ville være til stede. To dage før blev jeg ringet op og fik en eller anden historie, om hvorfor jeg ikke skulle deltage alligevel,« fortæller Azagaia, som dog ikke lader sig ikke knægte, men derimod inspirere af modgangen, som blot bliver til nyt materiale, der indgår i hans tekster.

Og der er nok at kæmpe for, mener Azagaia. For på trods af, at Mozambique har oplevet imponerende økonomiske væksttal de senere år, er der ikke er sket nogen forbedring for levevilkårene for de allerfattigste.

»Der fokuseres hele tiden på, at økonomien vokser, og det gælder om at vise sig frem. I hovedstaden skyder nye høje huse i glas og stål konstant op, og vi har lige afholdt De Afrikanske Lege. I stedet burde det handle om, at folk skal kunne vågne op og vide, at de har nok mad at spise, at de skal kunne gå i skole og komme på hospitalet,« siger Azagaia, der har en mening om alt fra uddannelsessystemet til udlandets indflydelse på mozambicansk kultur.

Men han vil ikke umiddelbart skifte titlen som musiker ud med politik.

»Jeg har mere magt som musiker, jeg influerer de mennesker, som kan lide min musik. Jeg vil vække folk og åbne deres øjne for, at de kan ændre på tingene,« siger Azagaia, som mener, at størstedelen af folk i Mozambique er hårdtarbejdende og ærlige, men at de er usynlige, for det er ikke dem, man ser på tv.

»Men det er deres idealer, jeg identificerer mig med, og som jeg ville ønske, at flere ville identificere sig med,« siger han.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Binderup Dyrst

Der er ikke så stor forskel endda, på nord og syd, når det kommer til stykket.........