Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Elvis Costello - Køb ikke min nye plade

Utallige bokssæt, greatest hits- og best of-udgivelser venter i disse dage på at få plads under juletræerne. Elvis Costellos pladeselskab er hoppet med på vognen, men musikeren selv opfordrer sine fans til at bruge pengene på noget bedre. For eksempel på noget med Louis Armstrong
Elvis Costello synes, at hans nye live-bokssæt er alt for dyrt.

Elvis Costello synes, at hans nye live-bokssæt er alt for dyrt.

BRITTA PEDERSEN

Kultur
1. december 2011

Det er den 1. december, og det betyder blandt andet, at døende pladeforretninger og højlydte tv-reklamer den næste måned vil flyde over med nye musikudgivelser. ’Nye’ er nu så meget sagt, for traditionen tro byder julen på nok titler som Best of, Greatest Hits, The Collection, box set og andre synonymer for ’gammel vin på nye flasker’ til at give selv den mest hardcore kapitalist brækfornemmelser.

Men det er jo ikke noget nyt, at Bob Dylan synger julesange, og The Beatles’ og Pink Floyds gamle hits »aldrig før har lydt så godt« som i de nye remastered-udgaver. Og selv om farmand nok næppe kan høre forskel, ja, så pynter det eksklusive bokssæt (med det mindst lige så eksklusive prisskilt) i hans reol, så julefreden kan sænke sig i det lille hjem.

Trykfejl eller satire

Nu tilslutter den britisk/ irske sanger og sangskriver Elvis Costello sig trenden. I hvert fald gør hans pladeselskab. The Return Of The Spectacular Spinning Songbook er en ny liveboks uden noget som helst rigtig nyt. Alligevel lyder prisen 262,46 dollar (cirka 1.450 kr.), og det har fået Elvis Costello til selv at sige stop. På sin hjemmeside skriver han i indlægget »Stjæl dette album«, at prisen er absurd. Han opfordrer derfor sine fans til ikke at købe det.

»Prisen ser ud til enten at være en trykfejl eller en satire,« skriver han og forklarer, at han selv har forsøgt at nedjustere prisen talrige gange, men uden held.

Derfor vil han »frem for at kede læseren med argumenter om moral, prunk og bogholderi« tage et ret usædvanligt skridt. Han anbefaler sine fans at købe Ambassador of Jazz, en sød lille efterligning af en rejsekuffert, som indeholder 10 Louis Armstrong-albums.

»Boksen bør være tilgængelig til en mere fair pris, og helt ærligt — musikken er min langt overlegen,« skriver Costello.

Han er dog ikke for ydmyg til også at gøre en smule reklame for sin egen musik. Dog uden om både pladeselskab og julelege:

»Hvis du alligevel stadig ønsker at høre og se noget fra det omfattende svindelnummer (bokssættet, red.), så vil de forskellige del- elementer være tilgængelige hver for sig til en mere overkommelig pris på den anden side af nytår. Forudsat at du altså ikke allerede har fået fat i dem ad mere ukonventionelle veje,« skriver han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Herskind

Godt gået, Elvis! Direkte op mod dit eget forlag, Hear Music. Et vigtigt bidrag i musikhistorien! - Og tak for tippet om de kommende udgivelser.

http://www.elviscostello.com/news/steal-this-record/254