Læsetid 2 min.

Den Blå Lyrikavis

I dagens udgave af Den Blå Avis har 150 digtere indrykket lyriske annoncer. Avisen er helt med på spøgen, som har til formål at bringe lyrikken ud til folket. Men folket lader sig ikke sådan begejstre
10. november 2011

Den Blå Avis er blevet til et lyrikmagasin. I hvert fald i dag, hvor omkring 150 forfattere har indrykket digte i Den Blå Avis — både på nettet og i den trykte version.

Initiativtageren, Malene Ravn, vil have lyrikken ud til folket:

»Jeg gør det for at åbne døren lidt for den isolerede verden, digtene kan være i. For at få lyrikken ud til mennesker, der ikke plejer at læse digte. En mand skal måske have en kummerfryser, og mens han kigger efter den, får han et digt, som han ikke havde regnet med. Det kan være, at han normalt ikke bryder sig om digte, men fordi han ikke var forberedt på det, får han måske mod på lyrikken,« siger Malene Ravn, som kalder initiativet for 'Guerilladigte', fordi der er tale om et overraskelsesangreb.

Med i projektet er etablerede forfattere som Jens Blendstrup, Josefine Klougart og Ursula Andkjær Olsen, men flere af forfatterne debuterer med deres tekster i Den Blå Avis. Digterne har selv betalt for annoncerne, og for at gøre det billigere er det kun Den Blå Avis Øst, der i dagens anledning er blevet skønlitterær.

Men på nettet ligger digtene der allerede: Mange er havnet i kategorien 'diverse'. Blandt en annonce for en »Super god og driftsikker EL-knallert« til 7.900 kroner og »Fars fede juleferie på DVD« til 50 kroner, finder man eksempelvis tre haikudigte fra forfatteren Bo Lille:

Luften er blå nok

til at man kan nappe lidt

til indvortes brug

På Den Blå Avis fortæller kommunikationschef Simon Karsø, at man synes, at projektet er sjovt:

»Vi har den grundholdning, at det må gerne være skægt, hvis man er på jagt efter godt tilbud,« siger han.

Dødirriterende

Og hvordan tager folket — altså brugerne af Den Blå Avis så imod lyrikken? Tjah, umiddelbart falder guerilladigtene ikke i specielt god jord.

»De latterlige digte er fa'me dødirriterende,« skriver brugeren John W. på dba.dk.

Flere kalder det for »spam«, for lyrikken generer tilsyneladende: »Når jeg går ind under bortgives, så skal jeg ikke rode rundt i digte,« som Steen S formulerer det.

Nærmest aggressiv i retorikken er Niels O: »Find et andet forum til jeres pis, så vi andre slipper for det lort!«

Dan H finder guerilladigtene barnlige: »Den gamle Blå Avis før den blev solgt var squ langt bedre, det er blevet en børnehave.«

Heidi P tager det man kan kalde den yderste konsekvens af forfatternes event: »Jeg er færdig med at bruge dba,« skriver hun.

Så er brugeren Michelle P trods alt mere pragmatisk:

»Ja, det er skide irriterende, men det er heldigvis kun for en periode, så kan vi ikke lige bære over med dem??«

Efterlysning

Information er i sin research til denne artikel stødt på teksten »Blå Vaser **« på Den Blå Avis' hjemmeside. Men der hersker delte meninger på redaktionen om, hvorvidt det er en del af projekt 'Guerilladigte'. Her er »Blå Vaser **« gengivet i sin originale typografi:

Blå Vaser **

** Lavet af Marmor **

** Ny og Ubrugt **

** 1 bud = 2 stk vaser)

Har du skrevet teksten, så send en mail til: ville@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Karol Kanarra

Digte til salg blandt brugte sofaer og jord til afhentning, kan man vel kalde for klunserrim. - Nå, jeg er bare en elitær matematiker, der bøjer tiden, så jeg kan nå at skrive kommentarer til slige artikler.