Læsetid: 3 min.

Dirchs drøm om udlandet går i opfyldelse

Det var en drøm for Dirch Passer at slå igennem uden for Danmarks grænser. Nu er det måske ved at gå i opfyldelse lidt over 30 år efter komikerens død
Kultur
16. november 2011

»Ausverkauft« stod der ved siden af Dirch på skærmen over billetlugen fredag aften i sidste uge, da filmen om Dirch Passer blev vist i CineStar Kino 5 i Lübeck.

Og den fyldte sal var tydeligvis en glædelig overraskelse for filmens producer Mikael Rieks og instruktør Martin Pieter Zandvliet, der præsenterede filmen og svarede på spørgsmål fra publikum bagefter.

Forevisningen fandt sted i forbindelse med filmfestivalen Nordische Filmtage Lübeck, der er dedikeret til nordiske film, og med både solid publikumsopbakning og mange branchefolk blandt deltagerne kan festivalen være en væsentlig port til det europæiske marked og selvfølgelig især det store tyske marked.

Og hvordan er modtagelsen så? Er Dirch overhovedet relevant for det internationale publikum, eller fordrer det en dansk opvækst at forstå den komplicerede person, som Dirch Passer var og at værdsætte hans usikkerhed, jagt på anerkendelse og kampen mod de indre dæmoner?

»Det er en meget dansk film, vi har lavet, og vi er meget interesseret i at se, hvordan den bliver modtaget rundt omkring. I Nordamerika delte den helt klart vandene, og de forstod ikke humoren. Men i Brasilien faldt de på halen over humoren,« fortæller Martin Pieter Zandvliet.

Nysgerrige efter reaktion

»Det er enormt interessant som producent at have mulighed for at teste filmen på et stort publikum — ligesom i Toronto, som også er en stor publikumsfestival. Vi er meget nysgerrige efter at se, hvad et tysk publikum siger til den, og det er mit klare indtryk, at den er blevet godt modtaget,« siger Mikael Rieks.

Udfordringen med at sende filmen ud over landets grænser mere end antydes i titlen, for mens det på dansk er nok blot at kalde den Dirch, så er den på tysk blevet udstyret med tillægget — der traurige Clown (den triste klovn), mens den på engelsk blot hedder A Funny Man.

Men ifølge den kunstneriske leder ved filmfestivalen, Linde Fröhlich, er det ganske realistisk trods udlandets manglende forhold til hovedpersonen.

»Det er altid et problem med denne type film, for mens danskerne har et særligt forhold til Dirch Passer, så er han jo ikke kendt ret mange andre steder. Men jeg mener faktisk ikke, at det er relevant at kende Dirch Passer for at få noget ud af filmen, for det er et meget universelt drama og en meget særlig film om en kompliceret kunstner, og dertil kommer, at den er virkelig godt skrevet og instrueret,« siger Linde Fröhlich, der også fremhæver Nikolaj Lie Kaas’ stærke præstation i hovedrollen.

I Lübeck blev filmen altså pænt modtaget med klapsalver efter rulleteksterne, men i forhold til en dansk biografsal kom den fine kontrast mellem Dirch på scenen og uden for rampelyset måske ikke helt til sin ret i samme grad, fordi den meget danske og desuden efterhånden noget aldrende humor i filmens talrige klip fra Dirch Passers elskede revyroller er vanskelig at oversætte og gøre tilgængelige for et udenlandsk publikum, som mangler den tilgang til Dirch Passer, som alle danskere over en vis alder har.

»Det er en film, som vi har lavet for danskerne, men vi er stolte over at kunne vise den for hele verden. Det var Dirchs uopfyldte drøm at klare den internationalt, og med denne film får vi ham ud i verden, ligesom han i øvrigt også får det drama, som han drømte om at lave,« siger Martin Pieter Zandvliet — det sidste med reference til Dirch Passers stærke ønske om at opføre stykket Mus & Mænd, som også beskrives i filmen. Mikael Rieks forklarer, at parret blandt andet har valgt at præsentere filmen ved filmfestivalen i Lübeck frem for en større festival som Hamburg, hvor Martin Pieter Zandvliets seneste film, Applaus, blev præsenteret, fordi Nordische Filmtage Lübeck har vist stor interesse og var meget tidligt ude med en forespørgsel — endnu inden filmen havde haft premiere i Danmark — og han lægger ikke skjul på, at han håber, at filmen kan blive distribueret i Tyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her