Interview
Læsetid: 3 min.

Dronningen kendte sin besøgelsestid

Dronning Margrethe har været en moderne kvinde i tråd med sin generation og kvindebevægelsen — til trods for stor forsigtighed over for feminismen, mener Jens Andersen, forfatter til ’M — 40 år på tronen’
Kultur
21. november 2011

I virkeligheden er det måske ikke dronningen, der udvikler sig, men kvindesagen, der flytter sig, mens hun står stabilt, pragmatisk lige fra 1970’erne til 2000, siger Jens Andersen.

»Hendes synspunkt er, at hun er dronning for hele folket.«

Hun siger på et tidspunkt, at hun burde kaste sig ud fra 3. sal med de bagstræveriske synspunkter, hun har?

»Det afspejler en holdning, hvor hun, selv om hun ikke kan tages fuldgyldigt til indtægt for feminismen, udmærket er klar over, at der er en ligestillingskamp i gang.«

Har du ikke spurgt hende om hendes holdning?

»Hvad angår kvindesagen har jeg valgt selv at følge udviklingen. Det udfordrende ved at lave en bog som denne er, at der på den ene side ikke er noget, man ikke kan spørge om, men at der på den anden side er områder, som man alligevel ikke kan komme ind på, eller forvente svar på. Jeg har derfor selv villet fylde hullerne frem til slutningen af 1990'erne, hvor kvindebevægelsen har taget hende til sig.«

Her begynder den nemlig at blive mere individualistisk og betone kvindeligheden, hvor man eksempelvis gerne må gå i sexet tøj, mener Jens Andersen.

»Samtidig yder dronningen sit eget diskrete bidrag til ligestillingen. Ved sit 25-års regentjubilæum udnævner hun den første kammerdame og den første kvindelige hofjægermester. Og på samme tid kunne man i Information, ’feminismens gamle højborg’, finde en jubilæumshyldest til dronningen, hvori der blandt andet stod, at man som kvinde i dag godt kunne tillade sig at blive hjemme fra BogForum for at se royalt bryllup.«

Hun har dog selv tidligere været mere politisk, som da hun kritiserede vores ’dumsmarte’ bemærkninger om de fremmede i nytårstalen?

»Dronningen definerer det sådan, at livssyn og etiske moralske dilemmaer, det har hun ret til at udtale sig om.«

Men i dag kan man godt høre, at de har været igennem Statsministeriet!

»Hvis man virkelig læser dem, bliver de ved med at have kant. Der gemmer sig mange politiske udtalelser i talerne. Og hun bliver ved med at have omsorg for og indlevelse i de fremmede. Men hun kan tale om det på en anden måde i 1980’erne end senere på grund af den politiske dagsorden. Konstanterne i hendes taler, tolerance og respekt, bliver dog ved med at være der.«

Alle talerne

Jens Andersen har ikke blot haft adgang til 40 års nytårstaler, men til alle de taler, dronningen har holdt i sine år på tronen med mere end 100 statsbesøg, besøg på Grønland og Færøerne, taler til åbninger og jubilæer etc.

»Det er rigtigt, at nytårstalerne har været gennem Statsministeriet, og ved statsbesøg får hun et oplæg fra Udenrigsministeriet, men hun går altid ind og retter til og tilføjer noget personligt, så hun kan holde ud at holde dem. Hun er velformuleret og kløgtig, og det har hun kunnet bruge her.«

Er det kun kvindebevægelsen og ikke dronningen selv, der har forandret sig?

»Hun har fundet en ny måde at være dronning på, hvor hun er mere i pagt med sin egen generation og kvindebevægelsens tanker. Tidligere dronninger gik ind i filantropi, hun har skabt sig en individuel karriere. Hun begyndte med arkæologi og kastede sig siden ud i kunsten. Jeg synes, er fabelagtigt modigt gjort, at hun har vovet at vise den frem i al dens skrøbelighed og sårbarhed.«

»Og hendes regentrolle blomstrer i første halvdel af 1990’erne. I repræsentationen af Danmark efter Murens fald indgår hun i en art fællesskab med først Uffe Ellemann Jensen og siden Niels Helveg Petersen. Hun er på statsbesøg i Tjekkiet, Polen, Baltikum osv., og der er modtagelser og gæstebud i Danmark, ligesom hun er med ved sikkerhedsforhandlinger, FN-møder osv. Overalt taler hun genforeningens sag. Det var et årti, der havde brug for hendes opbakning, og hun kendte sin besøgelsestid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her