Nyhed
Læsetid: 2 min.

Den dyre historie

Krimi anno 1790, krig anno 1864 og kongelige affærer med paryk. Det historiske stof er igen over os som levende billeder, men anno 2011 er det stadig en dyr affære
Kultur
3. november 2011

I Sverige har SVT i perioden 2010-2012 fået ekstra penge til en satsning på kultur- og dramaprogrammer. Det har bl.a. ført til en udvidelse af kulturprogrammer som det populære Babel og flere transmissioner af teaterforestillinger, koncerter og opera.

På dramafronten er der også kommet flere penge i kassen til at skabe nye svenske serier for. Et af de projekter, der er tænkt som et flagskib i denne satsning, den historiske krimi/kostumeserie Anno 1790, havde premiere i sidste uge. Serien foregår i oplysningstidens Sverige, hvor feltlægen Johan Gustav Dåådh vender tilbage fra krig til Stockholm for gennem 10 afsnit at opklare grusomme forbrydelser. Dåådh bliver ansat som kongens mand, selv om han egentlig er fritænker og revolutionær. Det skulle i de kommende afsnit give anledning til konflikter, mens der samtidig er lagt i kakkelovnen til kærlighedsproblemer, da Dåådh og politimesterens kone har et godt øje til hinanden. Første afsnit imponerede imidlertid ikke og virker med danske øjne temmelig tilbageskuende, selv om en (kritisk) svensk anmelder imødekommende har forsøgt at anskue serien som et forsøg på at lave Sherlock Holmes i 1700-tallet tilsat romantik og lidt CSI. Historien har store huller, og man kan ikke lade være med at undre sig over, at man ikke anstrenger sig mere på manuskriptsiden, inden det store historiske apparat ruller i gang. Det er dyrt, når alt skal genskabes, og når ambitionen er ikke bare at være i et studie. Derfor fremstår det ekstra underligt med plotforvirring og ujævne karaktertegninger under parykker og trekantede hatte.

De historiske kameler

Herhjemme må man håbe, at to kommende, historiske storproduktioner har mere at byde på. Traileren til Nikolaj Arcels En kongelig affære er netop ude med en smagsprøve på dramaet om dronning Caroline Mathilde og Kong Christian VII's tyske livlæge Johann Struensee. Nikolaj Arcel og hans medmanuskriptforfatter Rasmus Heisterberg har gentagne gange vist, at de ved, hvordan en historie skal skæres. Så skal vi som publikum forhåbentlig bare lige vænne os til Mads Mikkelsen som Struensee og nogle af de andre kameler, der som regel skal sluges, når historien vækkes til live på lærredet. Med et samlet budget på 45,5 mio. kroner vil Zentropa med garanti gerne have mange af os i biografen. På tv-skærmen er der efter mange års pause på den historiske front også gjort klar til drama af den helt store og dyre slags med Ole Bornedals kommende serie 1864 om slaget ved Dybbøl. Serien kom i stand på baggrund af en ekstraordinær bevilling fra kulturministeren på 100 mio. kroner til udvikling og produktion af en historisk dramaserie. Seriens samlede budget forventes at blive på 150 mio. kroner. Manuskriptet bygger på bøgerne Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als af Tom Buk-Swienty, og efter planen skal serien være klar til foråret 2014. Det kan nok godt betale sig at skele til de svenske erfaringer med Anno 1790 for lige at blive mindet om nogle af de udfordringer der er, når stoffet skal skæres, den rette tone findes og et moderne filmsprog forenes med en anden tid. Historien er velkommen, men helst i seværdig form.

film@informatin.dk

Anno 1790 vises på SVT mandage kl. 21

En kongelig affære har premiere den 29. marts 2012

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her