Læsetid: 7 min.

Det første du er ikke det andet jeg

Du'et. Ifølge Karl Ove Knausgård har Hitlers og Breiviks manifester det til fælles, at de savner et 'du'. Men på hvad skal et 'du' kendes?
Du'et. Ifølge Karl Ove Knausgård har Hitlers og Breiviks manifester det til fælles, at de savner et 'du'. Men på hvad skal et 'du' kendes?
11. november 2011

Da Sharidyn Svebakk-Bøh, Johannes Buö, Lene Maria Bergum, Eyvind Hoyden og 65 andre i juli blev dræbt på Utøya af en højreekstremistisk terrorist, satte den norske forfatter Karl Ove Knausgård sig ned og læste terroristens manifest. Han havde tilbragt vinteren med at læse et andet højreekstremistisk manifest, Hitlers Mein Kampf.

Om disse ting fortalte han i sit radioessay nogle uger efter terrordåden. Breiviks og Hitlers tekster havde noget væsentligt til fælles, sagde han: Der var ikke noget 'du' i dem. Ifølge Knausgård er det det, der kendetegner den 'onde' stemme — eller stemmen hos den, der savner empati: At den ikke retter sig mod et 'du'.

Det fik mig straks til at tænke: Hvordan er det med Knausgårds egen Min kamp,hans eget selvbiografiske romanværk? Findes der et 'du' i det 'jeg', som taler her? Eller findes der kun et 'jeg' i inderlig dialog med sit eget selvbillede? Med en vis paranoid gysen fik jeg den mistanke, at Knausgårds projekt rent faktisk gik ud på at skrive Mein Kampf om igen, at skrive som Hitler og Breivik, at skrive uden et 'du'.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu