Læsetid: 5 min.

Forfatterne tager selv styringen

Stadig flere forfattere vælger at udgive deres bøger uden om traditionelle forlag. Tilhængere mener, udviklingen kan rykke ved magtbalancen i branchen. Skeptikere frygter, den vil åbne for en ladeport af amatørisme. Men alle er enige om, at ingenting er, som det plejer
Forlagsgiganter som Gyldendal får stigende konkurrence fra selvudgivere, der enten er trætte af forlagenes nåleøjne eller ikke kan se nogen økonomiske fordele ved at lade andre udgive dem.

Forlagsgiganter som Gyldendal får stigende konkurrence fra selvudgivere, der enten er trætte af forlagenes nåleøjne eller ikke kan se nogen økonomiske fordele ved at lade andre udgive dem.

Brian Berg

11. november 2011

For otte år siden forlod fagbogsforfatteren Karsten Pers den etablerede forlagsverden. Han var træt af den stedmoderlige opmærksomhed, han fik fra de etablerede forlag, træt af ikke at have kontrol med sine egne rettigheder, og træt af ikke at kunne gøre, som han ville. Til gengæld var han usikker på, om han kunne klare friheden som selvudgiver uden et forlag at læne sig op ad og skælde ud på. Men det kunne han. Hans mest populære bog til vordende forældre, Babykalenderen, er for længst blevet en nyklassiker, som jævnlig gæster bestsellerlisterne og siden 2003 har solgt i over 30.000 eksemplarer.

»Magtbalancen mellem forfattere og forlag er ved at rykke sig. I dag har forfattere alle muligheder for selv at udgive, markedsføre og sælge deres værker på de forretningsbetingelser, de selv finder mest hensigtsmæssige. Sådan var det ikke for bare få år tilbage,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Schmidt-Rasmussen

Det betyder, at anmeldelserne er nødt til at være langt mere konkrete - ikke mere bukdahlks ævl, tak.

Der må også være basis for freelancekorrrekturlæsere og freelanceredaktører.

De bedste anmeldere kunne f.eks. engang i mellem forsøge sig som redakterer for forfattere, der vil udgive egne bøger som e-bøger.

Flere oversættere burde også forsøge sig på egen hånd.

De kunne f.eks. starte med at oversætte mesterværker, hvor copyrightet er udløbet og som endnu ikke er oversat til dansk.

For 15 år siden var jeg med til at starte landets første web-kommunikationsvirksomhed. Den gang kunne selv de mest fremsynede af os ikke forestille os den totale revolution internettet allerede nu har betydet for vores kultur. Det er slet ikke slut - hvor gerne nogen end vil det.

Den udvikling Jakob Schmidt (forrige kommentar) forestiller sig, er såmænd allerede virkelighed. Og det vil blive meget synligt i de kommende år.

Jeg tillader mig at lægge et link til www.newpub.dk hvor forfattere strømmer ind for at dele erfaringer om nye de mange muligheder forfatterne står med.