Læsetid: 4 min.

Knausgård opgiver forfatterskabet

Med sjette og sidste bind af sin store selvbiografiske roman 'Min kamp' sætter den norske forfatter Karl Ove Knausgård ikke bare punktum for et af de mest omtalte og grænseoverskridende litterære værker i nyere tid i Norden, men måske for hele forfatterskabet
Med sjette og sidste bind af sin store selvbiografiske roman 'Min kamp' sætter den norske forfatter Karl Ove Knausgård ikke bare punktum for et af de mest omtalte og grænseoverskridende litterære værker i nyere tid i Norden, men måske for hele forfatterskabet
14. november 2011

Hvis det står til troende, så har den succesfulde norske forfatter Karl Ove Knausgård med sjette og sidste bind af sin store selvbiografiske roman Min kamp, der udkommer på norsk på torsdag, skrevet sin sidste bog og lægger dermed forfatterskabet på hylden. Det fremgår af et interview med Norsk Radios Kari Hesthamar, der blev bragt i lørdags.

Der har længe været spekulation og spænding om, hvordan Knausgård præcis ville afslutte sit store værk; om han eksempelvis ville afslutte med at dræbe sin egen hovedperson, der bærer samme navn som forfatteren. Nu fremgår det af interviewet, at den sidste sætning i den 1.120 sider lange bog lyder som følger:

»Om nogle minutter skal jeg rejse mig fra skrivebordet, gå ud på gaden, tage mig en kaffe og nyde — virkelig nyde tanken om, at jeg ikke længere er forfatter«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En skrivepause skal da være ham vel undt.
I øvrigt kunne han overveje en klipning og en barbering, hvis han vil være ingen og er 'træt af sit mediale jeg'. Et skift i tøjstil var også en ide, måske begge dele, men der er jo det med brandingen...

Knausgård peger rigtigt på den ekstreme dehumanisering i det opsplittede samfund. Det foregår osse i DK. Tænk på de mange nærmest sadistiske reaktioner på Ungdomshuset i København i forbindelse med rydningen i marts 2007: 'jeg tar en 6-pack med og ser politiet banke dem sønder og sammen' - 'der sku koges sæbe på de autonome, så gør de lidt nytte' osv, osv, i kvalmende uendelighed.

Der findes osse dehumanisering på venstrefløjen, men som regel som reaktion på negative/uforstående reaktioner fra 'de borgerlige' - og der er mange reparerende funktioner over for denne type dehumanisering. Men på højrefløjen er der ingen reparerende funktioner. Her findes raseriet over manglende selvrealisering og success og her findes raseriet over dem der (tilsyneladende) ødelægger det for 'os' - den ubestemte dehumaniserede masse af 'dem, der ikke er som vi'. Her udvikles Breiviktyperne - osse i DK og andre vestlige lande med en perverteret neoliberal socialkarakter.