Læsetid: 7 min.

Modstanden formuleret som kunstværk

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei kæmper for at undgå fængslet i Beijing, alt imens han opfører sit største værk: hans skarpe kritik af Kinas styre og hans udfordring af begrænsningerne af individets mulighed for at udtrykke sig. Fra i morgen er han aktuel med en stor udstilling på Louisiana i Humlebæk
De kinesiske myndigheder har ikke kunnet lukke munden på Ai Weiwei. Nu har han fået en bøde på 13 mio. kr. for skatteunddragelse og risikerer fængsling, hvis ikke han betaler. Det har fået kineserne til lommerne – foreløbig har Ai Weiei modtaget 7,5. mio. kroner i donationer.

De kinesiske myndigheder har ikke kunnet lukke munden på Ai Weiwei. Nu har han fået en bøde på 13 mio. kr. for skatteunddragelse og risikerer fængsling, hvis ikke han betaler. Det har fået kineserne til lommerne – foreløbig har Ai Weiei modtaget 7,5. mio. kroner i donationer.

18. november 2011

I sidste uge indbetalte titusindvis af kinesere penge på Ai Weiweis bankkonto. Nogle har sågar kastet pengesedler formet som papirsflyvere ind over muren til hans hjem i det nordøstlige hjørne af Beijing. I alt har han modtaget 7,5 mio. kr. i donationer.

Den finansielle gavmildhed udspringer ikke af en påskønnelse af Ai Weiweis kunst. Det er snarere udtryk for støtte til hans aktivisme og en hjælp til at betale den kæmpe skattebøde på 13 mio. kr., som myndighederne har præsenteret ham for. Kunstneren og hans støtter mener, at anklagen om skatteunddragelse er politisk motiveret og har til sigte at lukke munden på den mangeårige systemkritiker. Men det ændrer ikke ved, at Ai Weiwei, som han selv fortalte Information sidste uge, er i overhængende fare for at ryge i fængsel, hvis han ikke betaler.

Politik som kunst

Ai Weiwei har både fået international opmærksomhed for sin systemkritik og anerkendelse for sin kunst. Senest da han sidste år fyldte Tate Moderns store turbinehal i London med flere end 100 mio. håndlavede, bemalede solsikkefrø i porcelæn. Fra i dag er han aktuel med en udstilling på Louisiana.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Jeg betvivler det sådan set ikke, jeg er bare imponeret. Hvis én medarbejder har fremstillet 1.000 håndbemalede solskikkefrø, så har han haft gang i 100.000 medarbejdere. Det kan selvfølgelig også være de har fremstillet 10.000 hver og så har kun skulle bruge 10.000 medarbejdere. Anyways, jeg donerer gerne et 10´er til hans frifindelse. Hvor skal jeg betale?

jan christensen

jeg er lidt utryg ved at Kina får stadig mere og mere at skulle have sagt i vores verden, jeg er glad for at der er kinesere der protesterer

Der er ikke noget at være utryg for, kineserne er i bund og grund gode mennesker, man hører måske mest om dårlige mennesker, men de findes i alle lande.
Kineserne har ingen planer om aggressivitet over for andre lande, de vil bare sikre sig selv at bestemme over deres land. Kina vil langsomt og balanceret nærme sig Europa, men de vil ikke have andre lande til at blande sig i udviklingen. og jeg er da helt tryg ved min kinesiske hustru, hendes familie og deres land, og som på en måde også er mit land.