Klumme
Læsetid: 3 min.

Trøst

Trøst kan betyde meget — og for nogle noget negativt. Trøst kan findes mange steder, også i litteraturen, hvor det også kan være en stemme, der ikke nødvendigvis skriver noget trøsterigt, der trøster
Kultur
4. november 2011
Stemmen. Linda Boström Knausgård skriver i en af sine noveller: 'Hun læste for at få trøst'. Det er vi flere, der gør.

Stemmen. Linda Boström Knausgård skriver i en af sine noveller: 'Hun læste for at få trøst'. Det er vi flere, der gør.

Sofie Amalie Klougart

Det er lykkedes mig at provokere op til flere personer ved at bruge ordet 'trøst'. At hæfte dette ord på et menneske eller et kunstværk som den største udmærkelse er blevet opfattet nærmest som en fornærmelse. Denne reaktion er kommet bag på mig, fordi jeg nok lidt naivt har troet, at vi alle sammen var enige om, at trøst er noget af det største og bedste, man kan give eller få. Dybest set abonnerer jeg nok på Strindbergs diktum: »Det är synd om människan.« Det kan være særlig synd for dem, der er ramt af sorg og sygdom eller anden ulykke, men grundlæggende tænker jeg, at vi alle jævnligt har brug for at blive trøstet for selve det at være menneske, og intet kan trøste mig som et kunstværk.

Derfor var det med en vis glæde, jeg i sensommeren stødte på denne sætning i en af Linda Boström Knausgårds noveller: »Hun læste for at få trøst.« Denne 'hun' er sat i relation til en 'han', som bestandig læser nye bøger, æder sig grådigt gennem verdenslitteraturen, mens 'hun' har det med at vende tilbage til de samme bøger igen og igen, for det er i dem, hun finder 'trøst'.

Trøstestemme

Men hvad er det ved en bog, der trøster? En af svensk litteraturs helt store damer, Kerstin Ekman, fortalte i et interview på Louisiana, at hvis hun lå søvnløs om natten og følte ængstelse, var det kun Hjalmar Söderberg, der kunne hjælpe. Meget medrivende viste hun, hvordan hun famlede sig langs bogreolen i mørket og greb ud efter en af Söderbergs bøger, som hun vidste nøjagtigt hvor stod. Det var lige meget, hvilken hun fik fat i, for det, der kunne bringe hende lindring, var selve tonefaldet. Söderbergs tematiske univers er ikke ligefrem opmuntrende, fuldt af melankolsk eksistens og uforløst længsel, men det er underordnet for Ekman, for det er hans stemme, hun vil have.

Jeg kender dette begær efter trøsten fra en stemme, som ikke nødvendigvis skriver noget trøsterigt. Få ting kan trøste mig bedre end stemmen fra en nedbrudt kz-overlever, når den lyder som i Imre Kertesz' Kaddish for et ufødt barn.Eller fra en melankolsk dansk kongesøn, når han taler som Shakespeares Hamlet.

Trøstedigt

En trøst i både stemme og tema finder jeg for tiden i et digt fra Søren Ulrik Thomsens seneste samling Rystet spejl.Det er et digt, som jeg synes må kunne bringe trøst til alle nordboer på denne tid af året, hvor man næsten ikke kan klare tanken om at være på vej ind i fem måneder med mørke, kulde og nøgne træer. »Hvis mørket en dag var brugt op«, skriver Thomsen, »måtte det genopføres som en fornem villa/ med utilnærmelige tårnværelser/ hvori vi omsider kunne få lidt søvn«. Det er sgu også rigtigt, vi kan ikke leve uden mørket. Eller kulden: »var vinteren en martsdag for altid forbi/ skulle alverdens kulde huses/ i vores egen forfrosne sjæl«. Til sidst får digtet os til at forstå, at selv døden har vi brug for: »og blev der slået en streg over døden/ måtte alle der var færdige med livet/ bæres bort i de hemmelige tunneler/ under den mørklagte villa«.

Den uhyggelige gotiske villa og den sjæl, der skal rumme al kulde i verden, er enkle, men grumme billeder på det skræmmende alternativ, hvis ikke vi havde ydre kulde og mørke til at bære noget af det indre for os. Samtidig bliver Thomsens digt selv, med sine tårnværelser i øverste strofe og tunneller i nederste, en slags gotisk villa, hvor vi kan hvile ud og vaccineres med lidt død. Enkelt og trøsterigt som en salme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her