Nyhed
Læsetid: 2 min.

Årets bedste spioner og privatdetektiver

Charles Cumming byder på stemningsfuldt britisk spiondrama og Jo Nesbø på norsk noir i årets bedste kriminalromaner
Spænding. Årets mest markante krimititler er følge Tonny Vorm Jo Nesbys ’Genfærd’ og ’Den sjette forrædder’ af Charles Cumming.

Spænding. Årets mest markante krimititler er følge Tonny Vorm Jo Nesbys ’Genfærd’ og ’Den sjette forrædder’ af Charles Cumming.

Sofie-Amalie Klougart

Kultur
23. december 2011

En af de sejeste myter i moderne britisk historie handler om De fem fra Cambridge, der i midten af det forrige århundrede spionerede for Sovjetunionen. Hvor mange, der egentlig var med i spionringen, gættes der stadig på, og et bud kommer Charles Cumming med i sin seneste roman Den sjette forræder. Handlingen udspiller sig i nutiden, og hovedpersonen er den 44-årige akademiker Sam Gaddis, der er på røven. Han har netop skrevet en bio-grafi om Ruslands mægtige præsident Platov, der minder en del om Putin, men den sælger ikke, og Gaddis har problemer med at få betalt både skatteregningerne og børnebidraget.

Derfor takker han ja til at skrive en bog om et muligt sjette medlem af spionringen sammen med en kollega. Da hun dør på mystisk vis, står Gaddis alene tilbage med opgaven, der fører ham fra London til Moskva, Budapest og Wien i jagten på en sandhed, som hverken den britiske efterretningstjeneste eller den russiske præsident ønsker offentliggjort.

Kulsort

Cumming (født 1971) har tidligere arbejdet som agent i MI6, hvorfra han har hentet erfaringer til nu fem gode romaner. Vi har tidligere fået hans fjerde, den fremragende Tyfon (2009) på dansk, og læsere af denne vil ikke blive skuffet over Den sjette forræder, der er båret af stemningsfulde kulisser, et litterært anslag, troværdige detaljer og en medrivende handling. Det samme byder Jo Nesbø på i sit niende bind om Harry Hole. Heri er privatdetektiven blevet ædru og er — efter tre år i Hongkong — vendt hjem til Oslo, fordi hans ekskærestes 18-årige søn er anklaget for mordet på en narkoman.

Harry er både forelsket i ekskæresten og i tvivl om, hvorvidt han i sin tid svigtede hendes søn, og derfor begiver han sig på egen hånd ud i et mareridtsagtigt Oslo plaget af narkogangstere, korrupte strømere og liderlige politikere.

Resultatet er en kulsort, foruroligende og fermt afviklet kriminalroman, der lige akkurat sniger sig ind på førstepladsen over årets mest markante titler i den genre — foran Charles Cummings Den sjette forræder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her