Læsetid: 4 min.

Kære ledere

Kim Jong-il er stedt til hvile. Kirkegårdene vil betales for den slags. Søren Gade må være lidt hvileløs. Dronningen kan til gengæld sove roligt
Tårer under Kim Jong-ils begravelsesoptog. Meningsmålinger over opbakningen til kongehuset tyder på, at vi kan forvente et sammenligneligt reaktions-mønster, når vores egen kære leder, Dronning Margrethe,   en dag drager mod det hinsidige.

Tårer under Kim Jong-ils begravelsesoptog. Meningsmålinger over opbakningen til kongehuset tyder på, at vi kan forvente et sammenligneligt reaktions-mønster, når vores egen kære leder, Dronning Margrethe, en dag drager mod det hinsidige.

30. december 2011

Hvis den avisside, læseren lige nu sidder med, er lidt fugtig, kan det skyldes, at skribenten kom til at klikke sig ind på den kære leder, Kim Jong-ils, begravelse onsdag. De græd nemlig stadig for fuld kraft derovre, den sidste sørgedag var først i går, den 29. december.

Ved begravelsen blev der på samme tid over hele landet affyret skud, så det var meget stemningsfuldt alt sammen. Tilmed sneede det tykt, og for en dansker var gensynet med de hvide fnug såmænd helt bevægende, så længe sneen holdt sig på så betryggende afstand som tilfældet var her. Rørende var det også at se, hvordan sørgende nordkoreanere i blottede skjorteærmer dækkede kisten med deres jakker, så dens blomsterhav ikke fik sne på sig. Ifølge billedteksten var der tale om hvide roser, men i nærbillede lignede de grangiveligt krysantemum. Måske er det snakken om at skyde, der har bragt tanken hen på roser her i juletiden. Under alle omstændigheder lå blomsterne tæt, til gengæld var der tyndt besat med udenlandske statsoverhoveder. Men styret havde på forhånd gjort alle mistanker om den kære leders svigtende globale popularitet til skamme ved at meddele, at udenlandske sørgedelegationer slet ikke ville blive modtaget. Helle og Barack og alle de andre kunne spare sig ulejligheden. De var således ligesom os andre henvist til at følge begravelsen via nordkoreansk stats-tv. Egentlig meget demokratisk.

Inde og ude

Mere udemokratisk tegner billedet sig på de danske kirkegårde. De vil nemlig indføre brugerbetaling for begravelse af døde, der ikke i live var medlem af Folkekirken, hvilket godt kan forekomme uretfærdigt. Som det ofte er blevet anført, har brugerbetaling det nemlig med at vende den tunge ende nedad, og det må vel ikke mindst gælde for døde, der skal i jorden. For 2012 lyder prisen på omkring 4.000 kroner for medlemmer og hele 17-18.000 kroner for ikke medlemmer. Dog: Hvis man giver sig til at tælle, er det måske ikke så uretfærdigt endda, for det kan stadigvæk være en god forretning ikke at være medlem af klubben. Et livslangt medlemskab kan let løbe op, og den stigende levealder taget i betragtning kan man hurtigt runde de 17-18.000 med adskillige års stadig voksende udgiftspost foran sig. Måske er det bedre at få det overstået én gang for alle.

Politikerlede

Det samme skulle man vist råde Søren Gade (V) til, altså at få det overstået. Sagerne hober sig jo op om manden, der nu både er rodet ind i den arabiske oversættelse af Jægerbogen, den genopdukkede lydfil med omtalen af spindoktor Jacob Winther, og senest i oplysningerne om overgivelse af fanger til tortur samt tilbageholdelse af samme oplysninger fra Folketinget, hvoraf sidste måske er et brud på ministeransvarlighedsloven. Det summer sig op, gør det, men Søren Gade har åbenbart valgt sin taktik fra de glade Irak-dage og er krøbet i ly under bordet. Han udtaler sig kun til Dagbladet Holstebro, hvor han til gengæld hævder, at alt er lagt frem. At det gør overstregningerne i rapporten til Folketinget endnu mere mystiske, må der så være en god forklaring på. Den vil vi da vældig gerne høre, og han kommer jo alligevel til at snakke, når en kommission i det nye år skal undersøge sagen.

Sødt sagt, så undrer det egentlig ikke, at Epinion i en frisk måling kan konstatere, at 76 procent af befolkningen lider af politikerlede. Blot forstår man ikke helt, hvordan det kan hænge sammen med, at 33 procent angiveligt ville stemme på Venstre, hvis der var valg i dag. Og selv om tilværelsen skulle forme sig så forunderligt, at netop venstrevælgere var dem, der ikke led af politikerlede, er der alligevel et overlap på i hvert fald ni procent, der så ikke kan forklares.

Utroligt sikker dronning

Men måske kan politikerleden bruges konstruktivt. En anden frisk meningsmåling, denne gang fra Megafon, viser nemlig, at danskerne er Europas mest kongetro folk. I Norge går 67 procent ind for bevarelse af kongehuset, i andre lande er opbakningen helt nede på 55 procent, men i Danmark scorer de royale medlemmer hele 77 procent, hvilket bringer Danmark frem i toppen, ja, måske ligefrem ind blandt verdens bedste, hvor vi så gerne vil være. Det sætter ligesom et plaster på såret over, at folkeskolen ikke kan hamle op med Finland.

Historiker, ph.d. og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen siger til Politiken, at han betragter 77 procent som »et temmelig driftsikkert arbejdsgrundlag. Dronningen kan sove trygt om natten«.

For den altafgørende årsag til kongehusets popularitet er nemlig dronning Margrethe selv. Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie på Saxo-instituttet citeres for følgende:

»Dronningen er utrolig sikker. Det, der kendetegner hendes embedsperiode, er, at hun stort set ikke sætter en fod forkert.«

Måske ville danskerne blive gladest, hvis man slog de to måleresultater sammen, gjorde dronningen til vores alles kære leder og genindførte den oplyste enevælde?

Selv om det er lidt udemokratisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer