Læsetid: 3 min.

Kultur skal binde EU sammen — for sølle seks millioner kr.

Når Danmark overtager EU-formandskabet fra nytår, skal kulturen udveksles på kryds og tværs af EU som aldrig før. Kunsten og kulturen er et afsæt for videreudvikling og kan være med til at binde Europa sammen. Ekspert efterlyser mere langsigtet arbejde — og større økonomiske amibitioner end
Den Kongelige Ballet skal på gæstebesøg i Paris i foråret og optræde som en del af Danmarks markering af vores kultur under formandskabet for EU i foråret 2012. Det er en ny strategi i EU-regi, at formands-landet tager ud til medlemslande og gør pr for sig selv. Normalt foregår alt kulturelt i Bruxelles for diplomater og honoratiores.

Den Kongelige Ballet skal på gæstebesøg i Paris i foråret og optræde som en del af Danmarks markering af vores kultur under formandskabet for EU i foråret 2012. Det er en ny strategi i EU-regi, at formands-landet tager ud til medlemslande og gør pr for sig selv. Normalt foregår alt kulturelt i Bruxelles for diplomater og honoratiores.

Keld Navntoft

16. december 2011

I begyndelsen af 1800-tallet under Napoleonskrigene var spanske soldater indkvarteret på middelalderborgen Koldinghus, og i dag findes familier med mørk hud og brune øjne på Koldingegnen, som mener at kunne føre deres slægt tilbage til de spanske soldater.

På mindesmærket i Dragsbæklejren i Thisted kan man læse sætningen »Vorherre, da du også engang har været flygtning, beder vi dig beskytte alle, som er hjemløse«.

Den blev indgraveret af litauiske flygtninge, der boede i lejren efter Anden Verdenskrig. En del af dem vendte aldrig tilbage til Litauen.

Således hænger Kolding sammen med Spanien, og Thisted sammen med Litauen. To eksempler på mere end 40 fortællinger om, hvordan dansk kulturarv på meget forskellig vis er påvirket af europæisk kultur.

Disse historier, European Stories, kan alle findes på et interaktivt danmarkskort på hjemmesiden for det danske EU-formandskab i 2012, og læserne kan selv bidrage til sitet med oplevelser på steder i Danmark.

I går offentliggjorde Kulturministeriet programmet for den kulturelle del af formandskabet.

»Et ambitiøst kulturprogram med knap 200 unikke begivenheder og særlig fokus på dansk film og kulturarv,« hedder det. Den kulturelle markering af EU-formandskabet er blevet besluttet af Udenrigsministeriet og Kulturministeriet. Kunststyrelsen har haft det overordnede ansvar, og den økonomiske ramme har været seks mio. kr., forklarer Søren Krogh, specialkonsulent i Kunststyrelsen.

»Normalt under EU-formandskaber har kultur kun foregået på de bonede gulve. Det gør Danmark op med. Vi har valgt at sige, at kultur er en af de ting, der er med til at binde Europa sammen: et afsæt for videreudvikling af Europa,« siger han og forklarer, at EU-formandskabet skal nå ud til alle europæiske borgere. Dels gennem dansk film, dels via European Stories, hvor hvert land selv har givet et bud på, hvordan det har påvirket den danske kulturarv.

200 festfyrværkerier

De næsten 200 kulturelle begivenheder, som finder sted rundtomkring i de 27 medlemslande, indebærer blandt andet, at Nationalmuseet i Warszawa i Polen udstiller dansk smykkekunst, Den Kgl. Ballet indtager Paris og innovativt dansk cykeldesign bliver præsenteret i Berlin.

»Og det er faktisk ret unikt. Hvis man kigger på det ungarske og polske formandskab, så har der kun været kulturbegivenheder, der har foregået i Bruxelles og i hjemlandene. Og det har altså alt sammen været på de bonede gulve,« siger Søren Krogh.

»Kultur er et helt afgørende instrument til at nå og ud og fortælle nogle historier. Kulturministeren ser naturligvis kulturen som en politisk platform og et springbræt til at komme ud til alle 27 medlemslande for at fortælle, hvordan vi betragter kultur her i Danmark. EU-formandskabet er et kulturfællesskab, som vi selvfølgelig skal bruge« siger han.

Men professor Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter på Aarhus Universitet, er ikke helt så begejstret.

»Det lyder umiddelbart som 200 festfyrværkerier. Et reelt kulturelt samarbejde og reelle kulturudvekslinger er jo et langt, sejt træk. Det kan være en rigtig god idé, at der er en kulturel og kunstnerisk dimension til stede i alt, hvad EU i øvrigt handler om, men man skal jo ikke regne med, at man hermed får sat gang i en eller anden fælles europæisk kulturudveksling. Det tror jeg ikke en disse på. Jeg tror på meget mere langsigtet arbejde,« siger han.

Professoren påpeger, at kulturen i det nuværende EU-samarbejde spiller en meget marginal rolle, og derfor hævder han også, at det er stærkt undervurderet at afsætte seks mio. kr. til at binde Europa sammen i løbet af et halvt år i 2012.

»På den ene side er det her en slags viften med flaget: signalgivning og branding af Danmark. På den anden side ved de folk, der beskæftiger sig med internationalt samarbejde, at det ikke er noget, der kommer, når man arrangerer det ovenfra. Det er noget, der gror frem nedefra, og det er noget, der tager år at oparbejde, før det når et rimeligt niveau,« siger han.

»Jeg tror ikke på, at det fører til, at vi vil være kulturelt løftede, når vi når frem til sommeren 2012.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mansour Heydari

Så lad os se at Den Kongelige Ballet & Co kan redde euroen og samler den splittede EU. Mon ikke Birthe Kjær og Keld Heick kan også hjælpe...

Kristian Rikard

Jeg synes, at man skal appelere til Hübbe om også at få tid til en kraftspræstation med Études, Ballanchine og evt. symphony i C på EEN aften på Gamle scene. Og vi kan også godt tåle jockeyerne een gang til
Hübbe taler udmærket fransk, og det er der ikke ret mange danskere, der gør ikke engang i UM, så det vil tage kegler hos Barosso og Sargozy. EU ligger trods alt i Bruxelles, og der taler man frasnk. Så kan embedsmændene oppe på 3. balkon og knalderiet også forstå, hvad der foregår.
Jeg er ivørigt enig i, at det virker som lidt spredt fægtning at indtage 200 lokaliteter for 6 millioner kroner.
På et lidt mere spekulativt plan kan man så sige, at det netop er noget af det, vi helt har glemt sammen med den generelle sublimering af den politiske dimension i EU.

Oleg Thomas Mose

Den største kulturudveksling for danskerne sker via tv, og rigtig mange danskere har efterhånden et tættere forhold til amerikanske familiestrukturer set gennem Hollywoods linser end til en tilfældig familie i nabokommunen. Prøv at se i tv-oversigten for Tv2, 3, 5 eller 6, der står amr. serie ud for langt de fleste af deres udsendelser.

Jeg tænker tit, at der må produceres enorme mængder af film og serier i de andre europæiske lande, som sikkert er mindst lige så interessante at se, som at gense "Venner" for fjerde gang.

Grunden til den amerikanske dominans er primært et helt banalt spørgsmål om penge, en skævvridning i konkurrenceforholdet. For når en amerikansk film eller serie rammer det europæiske marked har den allerede tjent sig selv hjem på hjemmemarkedet, og kan dermed sælges billigere end europæiske produktioner.

Så det er først, når vi i Europa vælger at støtte salget af vores egne produktioner til vores egne tv-stationer op til et niveau, hvor de kan konkurrere med amerikanerne, at vi kan få et mere nuanceret tv-udvalg.

Jeg skal dog rose DR2 og DRK for deres primært franske og spanske filmperler.

Og så kan man i øvrigt mene om EU, hvad man vil, men jeg vil i hvert fald foretrække, at der blev skruet ned for amerikansk overfladiskhed og op for europæisk mangfoldighed på vores tv. Og apropos mangfoldighed er der kommet fantastiske film fra bl.a. Sydkorea i de seneste år.

Det er da nemt nok at få folk il at se flere film fra andre steder end Hollywood, - man skal bare eftersynkronisere dem på engelsk ;-)

De seks millioner er et meget godt udtryk for det kulturelle stade i Danmark efter 10 års sort regime.

Hvis der blev investeret liv mere i kulturlivet her i landet, ville det få folk til at rejse hertil for at få spændende oplevelser.